

Przez wioskę tylko przeszliśmy, nie oglądając szczegółowo żednego z obiektów, jakie w sumie mogły być tego warte. Inna rzecz, że o tej godzinie chyba tylko kościół św. Anny mógł być otwarty, ale on akurat do specjalnie zabytkowych nie należy (1951-1933)



Na Muzeum Twarogu nawet


No i byliśmy przy wejściu do Muzeum Oskoruší




Jeřáb oskeruše (występuje również pod nazwa oskoruše lub oskoruša) to po naszemu jarząb domowy (Sorbus domestica). Czasem nazwywa się go drzewem Slovácka, gdyż to właśnie w tym regionie Europy występuje najliczniej, tu także spotyka się największe i najbardziej długowieczne okazy. Drzewo dorasta średnio do wysokości 15 - 20 m. Dożywa najczęściej 150-200 lat, ale zdażają się też drzwa 500-letnie.
Fotka z netu:

Jarząb domowy posiada największe owoce z całego rodzaju Sorbus. Kształtem i wielkością (nawet do 3 cm) przypominają one gruszki ulęgałki i tak jak one są jadalne dopiero po ulęgnięciu. Zaczynają dojrzewać w połowie września i opadają wtedy stopniowo z drzew. Cierpkość i twardość tracą dopiero po tygodniu lub dwóch, nabierają przy tym niepowtarzalnego aromatu, dzięki czemu idealnie nadają się na dżemy, marmolady, syropy i nalewki, a także jako dodatek do wypieków, nadając im korzenny zapach. Sok z niedojrzałych owoców służy jako dodatek przy produkcji cydru, podnosząc jego klarowność i trwałość. Zasuszone i sproszkowane owoce jarząba są używane jako przyprawa korzenna oraz spożywane m.in. przy problemach trawiennych. Twarde dewno jarząba domowego wykorzystywane jest między innymi przy wytwatwarzaniu mebli i instrumentów muzycznych.
Fotka z netu:
