Wstępna wersja trasy przewidywała możliwość dodatkowej „odboczki” na Anenský vrch (991 m). Gdyby pogoda była widokowa, prawdopodobnie zdecydowalibyśmy się na ten dodatkowy kilometr (licząc w obie strony
) i przewyższenie (+ 31 m od najwyższego punktu na grzbietowym szlaku), gdyż na szczycie znajduje się drewniana wieża widokowa Anna (wysokości 17 m). Są tam też dwa bunkry R-S 84 Arnošt i R-S 85 Anna. Przebłyski były jednak
bardzo rzadkie i raczej
krótkodystansowe, więc zostaliśmy przy trasie podstawowej
.
Kolejny odcinek trasy był
najbardziej stromy na tej wycieczce, większą jego część pokonywaliśmy najpierw w dół, a potem wracaliśmy tą samą drogą pod górę. Zjazd nie był zbyt komfortowy, gdyż ślady były mocno wyślizgane, pomiędzy nimi raczej też małe lodowisko, ale jakoś dałam radę
.
piekara114 napisał(a): Nie ważne jak, byle by do przodu
.
Do punktu „zwrotnego” dotarliśmy więc mniej więcej w zaplanowanym czasie (około 1,5 godziny od startu), były to okolice twierdzy Hanička.
Artyleryjska twierdza
Hanička (Dělostřelecká tvrz Hanička) została zaprojektowana jako jedna z 17 fortec rozmieszczonych na linii obronnej wzdłuż północnej granicy. W latach 1936-1938 wybudowano łącznie 6 schronów bojowych (R-S 79A U Silnice , R-S 76 Lom, R-S 77 Pozorovatelna, R-S 78 Na Pasece, R-S 79 Na Mýtině, R-S 80 z ujęciem wody dla grupy warownej) połączonych podziemnym korytarzem, podziemny magazyn i koszary (załoga miała składać się z 428 ludzi).
Twierdza była gotowa do tymczasowej obrony (brakowało haubicy 100 mm), ale po podpisaniu Porozumienia Monachijskiego, w dniu 10.10.1938 r. została oddana Niemcom bez walki.
Po II wojnie światowej Hanička stała się źródłem wody pitnej dla pobliskich Rokitnic, a po 1975 r. zaczęto przystosowywać obiekt na schron przeciwatomowy. Prace budowlane trwały do 1993 (z powodów finansowych nie zostały ukończone), wiosną 1995 r. twierdzę opuszczono. Ponowne otwarcie dla turystów nastąpiło w 2007 r.
Niestety, o tej porze roku Haniczki zwiedzić się nie da
…
Mam nadzieję, że wrócimy w te okolice w cieplejszy czas
, wówczas na pewno zwiedzimy twierdzę. Z przewodnikiem można obejrzeć przebudowany obiekt wejściowy, podziemia grupy oraz schrony na powierzchni. Na razie „zwiedzamy” tylko wirtualnie :
http://www.hanicka.cz/