Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

za 2000 do chorwacji?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lepicky
Podróżnik
za 2000 do chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) lepicky » 01.06.2006 21:39

witam
wybieram sie we wresniu do chorwacji na tydzien czasu. Dokladne miejsce pobytu pozostaje sprawa otwarta. Gdzie mi polecacie bym jechal, czy 2000 na 2 osoby mi wystarczy. Mysle by jechac "w ciemno" tak jak jezdzi sie do nas nad morze. Samochod to lanos 1,6 LPG. Gdzie tankowac, kupowac winietki, jaka walute zabrac, itd itp.
Bardzo prosze o jak najwiecej informacji gdyz to moja pierwsza w zyciu wyprawa na impreze nie organizowana przez BP.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 01.06.2006 21:48

Dobrze trafiłeś Do września masz jeszcze troche czasu więc poczytaj forum a dowiesz sie wszystkiego.
Powodzenia
PS. Zeby nie było, ze nie odpowiadam to 2kPLN powinno Ci wystarczyć na tydzień ale to tez zalezy gdzie chcesz mieszkać, co i gdzie jeść i na jakie inne przyjemności wydać kasę.
Pozdrawiam
lepicky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lepicky » 01.06.2006 21:51

nie mam wygorowanych wymagan jesli chodzi o mieszkanie. chodzi mi o cos z wlasna lazienka na przyzwoitym poziomie (bez jakichs karaluchow:) ).
Tomek O.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek O. » 01.06.2006 21:55

troche mniej jak polowę tej kwoty zje Ci paliwo i autostrady. Przy założeniu że mieszkać chcecie w apartamecie to musicie liczyć po jakieś 8 euro za osobę na dzień. To daje na tydzień mniej więcej 450 zeta więc prawie połowę tej połowy która zostaje. Jeśli weźmiecie żarełko z Polski i nie bedziecie szaleć na miejscu to myślę że na styk dacie radę. Chyba ze bierzecie namiot to myslę że na pewno dacie radę. Ja byłem w zeszłym roku w sezonie w apartamencie za 13 euro/os/dzień dwa tygodnie, zrobiłem 5200 km na LPG (i wszędzie gdzie sie dało jeździłem po autostradach), zwiedziłem całkiem sporo i w sumie wydałem 3500 zł (z czego ponad 400 zeta w ciągu ostatnich 3 dni bo zobaczyliśmy ze kaska nam została i postanowiliśmy troszke bardziej zaszaleć :))))
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 01.06.2006 22:04

Na niebieskiej belce masz przycisk szukaj. Zamiast zadawać podstawowe pytania które przed tobą zadawały dziesiątki innych, lepiej sprawdz odpowiedzi już napisane.

2000 ci nie starczy, Sam dojazd w obie strony będzie Cie kosztował ok 800plz. Apartament nie mniej niż 80plz/ dobę kolacja dla 2 osób co najmniej 60plz a gdzie reszta? np zwiedzanie rozrywki inne zakupy?
Po drugie uważam że skoro dojazd kosztuje tak duzo to już lepiej wziąść kredyt i pojechac na 2 tygodnie, nawet z polskim żarciem. BO na tydzień to jest tak: przyjechałeś zmachany, dochodzisz do siebie 2 dni, potem 4 dni urlopu i zaczynasz się zbierać
lepicky
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lepicky » 01.06.2006 22:25

po 1. od tego jet forum by zadawac pyatnia, jesli tacy jak ty nie maja ochoty na nie odpowiadac to bez lachy, szkoda twoich palcow. jak widac sa ludzie ktorzy pomoga....
po 2. na niebieskiej belce jak to nazwales jest takze "nowy temat" i kazdy z nas moze pytac o co chce... kazdy z nas chce dowiedziec sie jak najwiecej o swych mozliwosciach podczas wakacji, kazdy ma inne wymogi i zamiary icheci uszanuj to prosze anie pisz ze juz bylo
po 3. gdybym tylko mial czas to bardzo chetnie pojechalbym na dluzej.....
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 02.06.2006 07:05

..........
Ostatnio edytowano 28.08.2009 14:07 przez to ja ewa, łącznie edytowano 2 razy
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 02.06.2006 08:16

czy 2000 na 2 osoby mi wystarczy
wg mnie marne szanse choć jest to możliwe. 8 euro za nocleg za osobę to wg mnie pobożne życzenia niż realia (jeżeli chodzi o apartament). Za apartament na 2 osoby zapłacisz wg mnie minimum 20-22 Euro + 1,5 euro taksa klimatyczna czyli masz około 88 zł za nocleg x 6 = 528 zł. + paliwo (w zależności od planowanego przebiegu masz min 500 zł) + opłaty za autostrady + ubezpieczenia co wyjdzie Cię około 200 zł (nie licząc autostrad na Chorwacji). Także koszty stałe można zredukować do około 1300 zł.
Jedzenie - zapasy z Polski - inaczej nie masz szans :idea:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 02.06.2006 08:32

2000 ? nie da rady, moze na kempingach, nie wiem,za jedzenie w polsce tez trzeba zaplacic
jak sie uda to opisz to koniecznie :D
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 02.06.2006 09:36

1600 mi wystarczyło na 24 dni, na kempingu! nie liczę kosztu dojazdu, bo to zapłaciłam wcześniej (samolot). Dużo jeżdziłam stopem, zaznaczam! i Tydzień spędziłam w CG, a tam taniej.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 02.06.2006 09:56

Witam.
A kiedy dokladnie jedziesz??
Jesli bedziesz w okolicy Trogiru i słuchasz SKA , to zapraszam na kolacje lub obiadek do mnie na Ciovo.
pozdrawiam
:D
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 02.06.2006 10:27

lepicky napisał(a):witam
wybieram sie we wresniu do chorwacji na tydzien czasu. Dokladne miejsce pobytu pozostaje sprawa otwarta. Gdzie mi polecacie bym jechal, czy 2000 na 2 osoby mi wystarczy. Mysle by jechac "w ciemno" tak jak jezdzi sie do nas nad morze. Samochod to lanos 1,6 LPG. Gdzie tankowac, kupowac winietki, jaka walute zabrac, itd itp.
Bardzo prosze o jak najwiecej informacji gdyz to moja pierwsza w zyciu wyprawa na impreze nie organizowana przez BP.

8O to ja na 14dni zastanawiam się czy mi 4kzł/2os. wystarczy, a jadę pod namiot, też autkiem na LPG.
Jazde licze ok 1000zł - licząc 2000km + 500km zwiedzanie.
Jedzenia troche z PL, ale na miejscu też trzeba coś popróbować ;)
No i zwiedzanie, jakiś fish-piknik, itd...
Jak jechać to coś zobaczyć, w Tunezji za wycieczke płaciłem 1700zł/os, a na miejscu wydaliśmy ponad 250$/os (Sahara, jedzonko itd.)
Pozdr
paolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolo » 02.06.2006 13:04

Wystarczy, jeżeli to ten Olkusz w Małopolsce i jak dorzucisz jeszcze 200 zł. Nawet jak to ma być Riwiera Makarska, 3000 km w obie strony,na paliwko wydasz 600 zł + 200 zł opłaty + nocleg 700 zł + 700 zł jedzenie w Cro. Razem 2200 zł.
Pozdrav.
Anusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anusia » 02.06.2006 13:27

hmmm zastanawiam się teraz czy mi starczy :roll: chcemy jechać na 2 tygodnie, na camping, w sierpniu i planujemy wydać ok. 3000 pln. Jedziemy autkiem na gaz, ale we czwórkę więc koszta się rozkładaja. Na podróż na nas dwoje liczymy 500 zł a na camping 700 zł, co daje nam 1200. Mam nadzieje że reszta starczy nam na żarełko ( weźmiemy też z Polski troche), jak myślicie??
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 02.06.2006 14:14

lepicky napisał(a):witam

Mimo, że wszyscy piszą, że nie wystarczy: ja (z własnego doświadczenia - dwukrotny pobyt) stanowczo stwierdzam spkojnie wystarczy. Oczywiście na baardzo skromne zycie na miejscu. Jak to osiągnąć (bez większych wyrzeczeń) opisze moje dwa pobyty w Basce Vodzie na riwierze makarskiej. Nasze miasta są niedaleko siebie więc koszty bedziesz mial takie same.

Byliśmy za piewrszym razem od 28 sierpnia na 10 dni pobytu. Oprócz mnie i mojej żony jechał jeszcze brat z dziewczyną - 4 osoby. Zapowiedziałem, że wystarczy im po 1000 PLN. I musiałem dotrzymać słowa (bo brat z dziewczyną ledwo te 1000 uzbierali) - ale trudno nie było. :D

Po pierwsze podróż. Mam podobny samochód tzn. Lanos 1,5 z LPG. Podróż z Bytomia do Baśki Vody to w jedną stronę 1210 km - tam i zpowrotem, winietki w Czechach i Austrii oraz opłaty za autostrady w Słoweni i Chorwacji (ale tylko do Karlovaca - potem normalną drogą) wyszło mnie na poziomie 550PLN (całość). 100% jazdy na LPG. I tyle możesz zaplanować. Oczywiście potem jeszcze jeździłem na miejscu - ale to nie jest konieczne, jak chcesz zaoszczędzić. Ale to też nie były długie trasy: dwa wypady do Splita, Omisia.

Noclegi: w tym okresie za pierwszym razem mieliśmy 9,5 euro/osobę, z a drugim razem po 10 euro. Wobec tego - sam musisz zaplanować na jak długo chcesz być na miejscu (na ile Cię stać). Koszt dojazdu jest stały natomiast nocleh i wyżywienie to już zależy od pobytu. Tymi wydatkami możesz sterować stosownie do posiadanych środków. My też za pierwszym razem opłaciliśmy pobyt na 7 dni z zastrzeżeniem, że jak będzie OK to zostaniemy dłużej. I byliśmy ostatecznie 10 dni.

Jedzenie: oczywiście brane z Polski. Za pierwszym razem na 10 dni wydaliśmy 150 PLN/ na osobę: w tym napoje, woda mineralna. Uważam, że ten koszt właściwie można pominąć - znaczy kupując w Polsce wydajesz to co normalnie wydałbyś będać w kraju - bo jeść trzeba. Koszt ten nie jest związany bezpośrednio z wyjazdem. No ale wydać trzeba. Zrób sobie spis produktów żywnościowych, które wziąłbyś ze sobą i policz. Zaplanuj co bedziesz jadł na kolejne śniadania, kolacje, obiadki. Tu też możesz zaoszczędzić kupując w jakimś Lidlu i tym podobnym (ale biorąc pod uwagę jakość, a właściwie brak jakości, żywności w tego typu sklepach nie wspominając o LeaderSzajśie - odradzam, po co Ci na urlopie rewolucje żołądkowe). Na miejscu w 2000 pln raczej odpada stołowoanie się "na mieście" z wyjątkiem może pizzety po 4-6 Kn i lodów po 4-5 Kn porcja - to były nasze najczęstsze "rozrywki" - oraz okazjolanie pizzy po ok. 15 PLN. Na szczęście nie jestem piwoszem - więc nie miałem czego sobie odmawiać.

Czyli podsumowując na 10 dniowy pobyt minimalnie co musisz wydać: podróż 550,-
noclegi 10 dnix10Ex4,00= 400PLN x 2 osoby = 800 PLN
jedzenie z Polski na 2 osoby 400 PLN:
Daje razem: 1800 PLN.
Zostaje 200 PLN - to trochę mało na szaleństwa - a właściwie kwota zarezerwowana na pewne nieprzewidziane wydatki typu: brak na jakieś stacji LPG, trochę droższy nocleg np. po 11 euro.
Oczywiście więcej zaoszczędzisz skracając pobyt np. na 7 dni.
Nie wiem na ile jest Ci bliska osobą z którą jedziesz: ja jechałem z bratem i jego dziewczyną - wieć podróż dzieliliśmy na pół więc koszty jeszcze się obniżyły. Jak jestęscie parą (co jest chyba pewne) to całośc kosztów sami ponosicie.

Za drugim razem byłem tylko ja i żona. Okres pobytu podobny od 29 sierpnia, ale tylko na 7 dni - to i tak było nam trochę za długo - bo w dwójke nie było za bardzo co robić, a po drugie w Polsce zostawiliśmy pod opieką córeczke - a właściwie zafundowaliśmy dziadkom pobyt razem z nią w górach. Córka miała wtedy 5 miesięcy - i tęsknota za nią nas trochę zżerała :o . Wydaliśmy łącznie 1800 PLN: podróż wyszła tyle samo, noclegi po 10euro, jedzenie z polski. Plus wydatki na miejscu.

Podsumowując: 2000 wystarczy, ale zależy od długości pobytu. Będzie skromnie ale pogoda Ci to zrewanżuje. Ja wiem jedno - pojechałbym tam nawet jakbym miał cały pobyt wpieprzać zupki chińskie. Szczególnie po ostatnim urlopie w Ustce - ehhh pogoda porażka i cały urlop do d..y. Dlatego w tym roku znowu do Baski Vody!! Juz się doczekać nie potrafię. Do dzisiaj pamietam kolor morza, gdy dojeżdżaliśmy do Splitu i nagle zza zakrętu pojwił sie ten wspaniały widok... temperatury wody (i nasze zdiwienie, że jak to można wejśc do wody bez oswajania się z nią, nie wzbudzająć czyjegoś zdziwnie, że jest się morsem - tak jak nad Bałtykiem)... lux pogody, nie tak jak nad Bałtykiem codzienne oglądanie pogody co na jutro zapowiedzą. Czekanie poł godziny, aż na 10 minut chmury odsłonią słońce.... Wieczorem ubieranie się w cieplejsze rzeczy, bo nagle jakieś wiatry od morza się pojawiły.

Jedż. Nie pożałujesz.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

za 2000 do chorwacji?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone