Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Wrocławia do Zadaru przez Czechy (Boboszów), Wiedeń itp.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacor » 09.07.2006 17:20

Jadę z Wrocławia do Zadaru przez Czechy - przejście w Boboszowie przez Olomouc i Brno do przejścia w Mikulowie, potem Austrię i Słowenie . Czy ktoś wie czy po zmianach przepisów w Czechach na tej trasie potrzebna jest winietka - kiedyś na mały odcinek autostrady koło Brna nie była potrzebna ale nie wiem jak jest teraz. Prosze o info. Dzięki z góry. Jacor
dryniol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dryniol » 09.07.2006 20:17

Jeszcze dodatkowe pytanie. :D Tez bede jechal z Wroclawia ,i chcialem sie zapytac czy lepiej jechac z Boboszowa na Brno przez Svitavy,czy przez Ołomuniec?
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 09.07.2006 20:56

Ołomuniec!
Tylko wykup winietę jak najszybciej, bo ani się spostrzeżesz a już jedziesz płatną...

PozdraV
J.
jacor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacor » 10.07.2006 22:03

dryniol napisał(a):Jeszcze dodatkowe pytanie. :D Tez bede jechal z Wroclawia ,i chcialem sie zapytac czy lepiej jechac z Boboszowa na Brno przez Svitavy,czy przez Ołomuniec?

Dzięki za sugestię. Droga przez Svitavy wydaje się mniej główną (na mapie tak to wygląda), pewnie wolniej się nią jedzie, ale nie wygląda na płatną, omija sie autostradę i może być w sumie lepiej o ile się nie spieszysz - bo ja nie - nadrobię na dalszych odcinkach. Może ktoś ma jakieś inne sugestie???
jacor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacor » 10.07.2006 22:04

Jacunio napisał(a):Ołomuniec!
Tylko wykup winietę jak najszybciej, bo ani się spostrzeżesz a już jedziesz płatną...

PozdraV
J.

Dlaczego ???
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 11.07.2006 13:01

Przez Olomuc jest znacznie szybciej. Wiem, bo sprawdzałem oba warianty.
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 11.07.2006 14:04

Z Wrocka możesz jechać również na Nysę i przejście w Głuchołazach.
Zwykle jeździliśmy na Boboszów ale w tym roku pojechaliśmy przez Nysę.
I jedna i druga trasa "tej samej klasy".
Jak przedmówcy - tylko na Ołomuniec (chociaż w drugiej połowie czerwca było trochę odcinków w remoncie)
SEBA91
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SEBA91 » 11.07.2006 14:16

Ja trzy razy jechałem przez svitavy. Wg mapy wydawala mi sie to najkrótsza droga, tym bardziej, że zawsze przekraczałem granicę z Austrią w Znojmo ze względu na kompleks handlowy, gdzie robiłem krótką przerwę. W tym roku pierwszy raz trafiłem na cro.pl i napewno pojadę przez Olomunec. Droga przez Svitavy zawsze byla dla mnie męczarnią. Jeździłem w nocy, a tam mnóstwo wsi, wioseczek zero ludzi jakby wymarłe całkowicie, żadnej czynnej stacji benzynowej, a jak zawsze wymyślone objazdy przez leśne ścieżki z oznakowaniem :evil:
Gdybym nie jechal z przyczepą na pewno wybrałbym jednak trasę przez Niemcy.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 11.07.2006 15:27

Trzy dni temu jechałem tarsą przez Olomunec- winietka potrzebna na odcinek Olomunec - Brno. Obecnie remontowana jest droga ekspresowa przed Olomuncem - na odcinku ok 10km jest jeden pas ruchu i ograniczenie prędkości do 80km/h, przejazd na trasie Boboszów - Mikulov zajmuje ok 2 i pół godziny (przy prędkości +- przepisowej)
guli
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) guli » 20.07.2006 08:14

Brno jest w trakcie remontów dróg. Czasami trudno się połapać, czy jesteśmy na odcinku płatnym, czy gratisowym. My dla świętago spokoju zainwestowaliśmy niecałe 30 zł w winietkę.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone