Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Wrocławia do Omisu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WojtekP.
Podróżnik
Z Wrocławia do Omisu

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 19.06.2011 20:09

Czesc,
w tym roku wybieram sie w okolice Omisu. Może mi ktoś podsunąć trase jaką dobrze i bez większych problemów tam dotrę?? Jadę 1 raz. Również wdzięczny bede za wszelkie informacje odnośnie opłat - drogi, paliwo.
Czekam na jakieś wieści - dziękuję i pozdrawiam.
PLH
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PLH » 19.06.2011 20:36

Wojtek
Podaj więcej szczegółów; z noclegiem, jeden kierowca czy dwóch; itd.
Wariantów mnóstwo :) - co roku śmigam w tamtą stronę ( to znaczy do Dalmacji), żeby nie nudzić się po drodze, za każdym razem inaczej.
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 19.06.2011 20:45

Cóż Ci poradzić ....
albo na Brno i przez Austrię i Słowenię
lub przez Żylinę Bratysławę i Węgry
Ja zamiatam 26 czerwca przez Żylinę Bratysławę Węgry ..do Pisaka, poniżej Omisia ... ale z Rybnika , a Ty.
Musisz przeanalizować w którym miejscu wjedziesz na autostradę i jak powyższy do mnie post, założenia podróży...
oldGIZMO
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oldGIZMO » 19.06.2011 21:00

... a jeszcze masz taki temat... z Wrocławia do CRO.... poczytaj, może cos pomoże
Ceny autostrad w osobnym linku.. poszperaj
Mnie Słoweńcy wkurzyli bo biorą 30 euro za kawałek autostrady
Jak jedziesz przez ... unikając Słoweńców, to masz 30 euro w kieszeni i mniej czasu na granicy... nie lubia się z Chorwatami
WojtekP.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 20.06.2011 19:48

Jedziemy z Wrocławia, dwóch kierowców i bez noclegu. Znalazłem już ceny winiet w Czechach i Austrii. Nie wiem za bardzo jakie koszty będą za przejazd przez Chorwację. Z przyjemnością przyjmę wszelkie rady i sprawdzone pomysły (trasy). Czy w Czechach trzeba winiety?
I przy okazji jak macie duże doświadczenie w zwiedzaniu Chorwacji może polecicie jakieś fajne miejsce, na wypoczynek - dodam że lubię nurkować - a dziewczyna wylegiwać sie na plaży. ;)
Słyszeliśmy że warto zwiedzić wyspy (podobno pływają jakieś "TAXI") i park krajobrazowy.
Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam
PLH
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) PLH » 20.06.2011 21:07

No to masz dużo do zwiedzenia; na pierwszy ogień proponuję Murter; obok masz wyspy Kornati; taką trasę w dwóch kierowców przejedziesz bez problemu.
Proponuję Czechy - Słowacja - Węgry - Chorwacja; przez Brno na Bratysławę - po wjeździe do Węgier decydujesz - albo słynna droga 86 - albo w kółko cały czas autostradą - a w Chorwacji to już prościutko; nad Adriatyk :D Nie zapomnij zajrzeć na wodospady w Krk - najlepiej zjazd w Skradina; stamtąd do bramy parku możesz popłynąć stateczkiem albo spacerkiem wzdłuż rzeki;

- a ja tam już będę w piątek :o
WojtekP.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 20.06.2011 21:51

Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz.
Pierwszy raz planuje taką trasę i czuje się jak dziecko we mgle. ;)
A jak jest z opłatami trasą jaką podałeś - właśnie Czechy - Słowacja - Węgry - Chorwacja. Też trzeba na tą trasę winiety czy nie ?? Czy tylko za autostrady się płaci?? A i co to jest słynna droga 86 ??

Dziękuję za pomoc ;) !!
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 20.06.2011 22:02

WojtekP. napisał(a):Dziękuje bardzo za szybką odpowiedz.
Pierwszy raz planuje taką trasę i czuje się jak dziecko we mgle. ;)
A jak jest z opłatami trasą jaką podałeś - właśnie Czechy - Słowacja - Węgry - Chorwacja. Też trzeba na tą trasę winiety czy nie ?? Czy tylko za autostrady się płaci?? A i co to jest słynna droga 86 ??

Dziękuję za pomoc ;) !!

Wojtku - wszystkie informacje odnośnie opłat znajdziesz na forum. Wystarczy poświęcić pięć minut....
Jacek 206
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 206 » 20.06.2011 22:28

Witaj ,
przeczytaj FAQ tam masz pełną informację co do opłat za autostrady.
42+157=199 kun zjazd na Omiś -Dugopolje
Kolega arb ma rację, trochę wysiłku i po kłopocie. :wink:
ps.
jedź ostrożnie.
WojtekP.
Podróżnik
Upoważnienie na autko

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojtekP. » 23.06.2011 22:56

Witam
mam jeszcze jedno pytanie. Jadę autem ojca i czy potrzebuje upoważnienie z PZM? Nazwisko i adres się mamy ten sam wiec nie wiem czy potrzebuje jeszcze ten dokument czy nie. Proszę jak ktoś się zna to niech się podzieli wiedzą ;)

Dziękuje
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 28.06.2011 21:51

Upoważnienie solidne z nr pesel i nr pojazdu (na wszelkie wyjazdy za granice aby uniknąć problemów w razie wymuszonych kontaktów z organami) + tłumaczenie po niemiecku przez tłumacza przysięgłego.
Jedziesz spokojnie.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone