Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Wrocławia do CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tadzikmal
Croentuzjasta
Z Wrocławia do CRO

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 18.04.2010 20:05

Witam,
W zeszłym roku jechałem trasą:
Wrocław,
Krapkowice,
Głubczyce,
Krnov,
Olomouc,
Brno,
Breslav
Wiedeń,
Graz,
Mureck,
Lenart,
Ptuj,
Split

W tym roku wybieram się również na Hvar, i też się zastanawiam jak jechać :
1. Czy jechać przez Głubczyce (jak rok temu), czy może przez Głuchołazy (nowe przejście), czy normalnie przez Boboszów?
2. Jak wygląda droga z Mikulova do Wiednia. Wiem, ze coś budowali.
3. Jak wygląda przejazd przez Słowenię (w zeszłym roku omijałem autostrady)
4. Jak lepiej jechać przez Drvenik czy Split.

Za wszelkie uwagi , dziekuję
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2010 20:25

Witam. W zeszłym roku (sierpień 2009) na odcinku Mikulov - Wiedeń było dość słabo. Autostrada w budowie, objazdy, trochę korków. Nawigacja wariowała. Ale to było na odcinku jakieś ok. 70 km (przed Wiedniem). Ogólnie słabo, ale nie tragicznie. Można z powodzeniem przeżyć i nie ma co, z tego powodu zmieniać trasy. Uwaga na Wiedeń i przedmieścia. Przysłali mi 150 euro do zapłacenia z foto - radaru 8O ha. Pozdrawiam. :)
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 18.04.2010 20:28

AdamSz napisał(a):Witam. W zeszłym roku (sierpień 2009) na odcinku Mikulov - Wiedeń było dość słabo. Autostrada w budowie, objazdy, trochę korków. Nawigacja wariowała. Ale to było na odcinku jakieś ok. 70 km (przed Wiedniem). Ogólnie słabo, ale nie tragicznie. Można z powodzeniem przeżyć i nie ma co, z tego powodu zmieniać trasy. Uwaga na Wiedeń i przedmieścia. Przysłali mi 150 euro do zapłacenia z foto - radaru 8O . Pozdrawiam. :)

No właśnie, pamiętam, że to się strasznie ciągnęło, a jak jest teraz?
Mój siostrzeniec też zapłacił? (to znaczy dostał a czy zapłacił to nie wiem)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2010 20:42

Teraz nie wiem. Ale mniemam, że jest lepiej. Roboty wygladały tak, że kończyli poszczególne nitki i było masę tymczasowych łączników i objazdów. Ale to jest moje subiektywne spostrzeżenie. Jak jest faktycznie teraz, nie wiem. Bez względu na to, ja w tym roku jadę ta trasą. Te 50 - 60 km w całej skali trasy to jest wg mnie nic (jeżdżę w środku tygodnia). Co do mandatu, to zapłaciłem, aby na przyszłość mieć swobodę jazdy przez Austrię. Mogą być spore problemy jak przez przypadek wpadnie się na policję (podpadziochy są w systemie). Pozdr.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.04.2010 21:22

1. Czy jechać przez Głubczyce (jak rok temu), czy może przez Głuchołazy (nowe przejście), czy normalnie przez Boboszów?

Zdecydowanie Głubczyce; resztę sobie spokojnie podaruj...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2010 21:26

Przed Wiedniem autostrada gotowa(A5),do samego Wiednia też się już nie wjeżdża.
Było już o tym kilka razy na forum.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2010 21:28

A, no. Tak mi to wyglądało, że to już finisz. To super. Pozdrawiam.
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 18.04.2010 21:37

dids76 napisał(a):Przed Wiedniem autostrada gotowa(A5),do samego Wiednia też się już nie wjeżdża.
Było już o tym kilka razy na forum.

Coś ostatnio nie mam zbyt wiele czasu by tu zaglądać, zaraz poszukam.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.04.2010 21:46

Hej Tadzik. Nie ma co szukać. No to jedziemy A5 i już :) . Pozdrawiam.
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 18.04.2010 21:51

AdamSz napisał(a):Hej Tadzik. Nie ma co szukać. No to jedziemy A5 i już :) . Pozdrawiam.

Ano jedziemy,
Ale dalej przez Breclav i Reintal czy przez Mikulov?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.04.2010 22:09

Nigdy nie jechałem jeszcze przez Breclav i Reintal , zawsze jakoś przez Mikulov. Od Brna jest jakieś 30km drogi ekspresowej, a potem do Mikulova też nie jest źle. W ubiegłym roku wracając żałowałem że nie skręciłem na Reintal, w Poysdorf Austriacy zrobili sobie jakieś dożynki czy coś takiego i dwie godziny spędziłem w korku :x
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 19.04.2010 08:57

Ja jeżdżę przez Mikulov. Lecę od Cieszyna i ładnie mi sie to układa. Zreszta w Mikulovie lubię sie przekimać (motel MBZM). Nie zrywam się z kurami, jadę wakacyjnie i jak pokonam gierkówkę i trase w CZ, to akurat w Mikulovie zastaje mnie późne popołudnie, lub wieczór. W ogóle do Mikulova mam jakiś taki sentyment. Wszyscy rwą do przodu i biorą go bokiem, a to jest bardzo urokliwe miasteczko z zamkiem, kameralnymi uliczkami, etc. Lubię tam podreptać z godzinkę (ale to raczej w drodze powrotnej). Poza tym przy trasie są markety, w których mozna zrobić jakieś dodatkowe zakupy na drogę. W sumie bardzo przyjaźnie. Polecam i pozdrawiam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.04.2010 09:54

FUX napisał(a):

Zdecydowanie Głubczyce; resztę sobie spokojnie podaruj...

Słuchajcie FUX-a, to dobrze na tym wyjdziecie.
A czy Breclav? Dopóki trasa Mikulov - Wiedeń nie jest skończona (a chyba nie jest?), to raczej Breclav.
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 19.04.2010 18:41

A jak wygląda Słowenia i Drvenik?
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 19.04.2010 20:26

Autostrada do Wiednia już skończona zaczyna się na 35 kilometrze od Mikolowa jedzie się super ale przez Wiedeń lepiej nie przesadzać z prędkością.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone