Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Wrocławia do CRO

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 28.05.2010 00:11

rbogi napisał(a):
W ogóle do Mikulova mam jakiś taki sentyment. Wszyscy rwą do przodu i biorą go bokiem, a to jest bardzo urokliwe miasteczko z zamkiem, kameralnymi uliczkami, etc.

Potwierdzam - sympatyczne miasteczko , można sobie dłuższą przerwę na spacerek i kawkę zrobić.
8)

Choć to daleko od Chorwacji, to i tak od Poznania już ponad 500 kilometrów... dlatego kilka razy w Mikulovie zaliczyliśmy nocleg. Chotel Neva, jeśli dobrze pamiętam, dość tani, a do tego mają bardzo smaczne jedzenie w restauracji i... Budejovicki Budovar z kija! Ha, warto!

pzdr
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 28.05.2010 07:26

Hi,
dwa razy jechaliśmy przez Austrię i prawdopodobnie ten stan utrzymywałby się nadal
gdyby nie to, że spróbowałem pojechać przez Węgry...

W tym roku przez Węgry pojedziemy po raz piąty. Polecam,
moim zdaniem trasa jest przyjemniejsza - no i omija Słowenię.
przemas_depesz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemas_depesz » 28.05.2010 10:11

Co do Boboszowa nie mam złego zdania....Choć droga rzeczywiście krętai górzysta, za to jak dla mnie potem już zaczynam odliczanie do Mimic i jakoś leci. Innych alternatyw nie próbowałem.
Pozdrav
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 28.05.2010 10:55

Ja również jestem zwolennikiem Boboszowa. Po przekroczeniu granicy i przejechaniu pod wiaduktem, na skrzyżowaniu jadę prosto i skrótem przez Dolni i Horni Borikovice dojeżdżam do ronda w Cervenej Vodzie, które również przejeżdżam prosto i delej drogą (nr 11 i od Bludova 44), faktycznie trochę krętą nie jest trudno trafić do Zabreha skąd już tylko rzut beretem do Mohelnicy i czteropasmówki. Ja sobie robię jeszcze skróta do Zabrehu drogą 369 przez Postrelmuvek i Rovensko ale jeżdżę tą drogą od kilkunastu lat i znam ją na pamięć. Co do dalszej drogi to próbowałem różnych opcji i jestem zwolennikiem trasy Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz-Maribor-autostrada na Słowenii (odkładam na nią przez cały rok) i dalej albo Zagrzeb-Dalmacja albo Ljubljana-Postojna-Kvarner albo Koper-Istria.

Pozdrav
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 28.05.2010 11:46

sandr napisał(a):Hi,
dwa razy jechaliśmy przez Austrię i prawdopodobnie ten stan utrzymywałby się nadal
gdyby nie to, że spróbowałem pojechać przez Węgry...

W tym roku przez Węgry pojedziemy po raz piąty. Polecam,
moim zdaniem trasa jest przyjemniejsza - no i omija Słowenię.

W tym roku proponuję ominąć Węgry, a zwłaszcza drogę nr 86. Z relacji użytkowników tej drogi.
Pozdrawiam
Rafał
sandr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sandr » 28.05.2010 13:48

W tym roku chciałem spróbować węgierskich autostrad, swoją drogą - jadę dopiero 20.08 i mam nadzieję że do tego czasu drogi będą już naprawione.
tadzikmal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadzikmal » 28.05.2010 21:09

przemas_depesz napisał(a):Co do Boboszowa nie mam złego zdania....Choć droga rzeczywiście krętai górzysta, za to jak dla mnie potem już zaczynam odliczanie do Mimic i jakoś leci. Innych alternatyw nie próbowałem.
Pozdrav

Jeśli chodzi o Boboszów, to jechaliśmy 3 lata temu. I pamiętam, że droga do chyba Mohelnic nie była taka kręta. Wracaliśmy przez Svitavy i tu już były niezłe serpentyny. Hmm, ciężki wybór.
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 30.05.2010 20:15

Ja również jestem za Boboszowem ponieważ mieszkam 14 km.od granicy :lol:
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 18.07.2010 11:34

Z uwagi na fakt ukończenia w Czechach autostrady 1 wybór Boboszowa jadąc z Wrocławia jest ... kiepskim wyborem.
Przepraszam, baaardzo kiepskim wyborem, ale nie zamierzam uszczęśliwiać Was na siłę.
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 18.07.2010 13:10

kozak napisał(a):Z uwagi na fakt ukończenia w Czechach autostrady 1 wybór Boboszowa jadąc z Wrocławia jest ... kiepskim wyborem.
Przepraszam, baaardzo kiepskim wyborem, ale nie zamierzam uszczęśliwiać Was na siłę.

Zgadzam się z przedmówcą. Przez Boboszów to sobie można jechać, jak się mieszka w Kłodzku albo jeszcze dalej. Ale trasa Wrocław - Kłodzko to masakra, lepiej już przez Głuchołazy. Nie wykluczam, że przez Głubczyce też lepiej niż przez Kłodzko, ale jeszcze nie próbowałam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2010 13:18

kozak napisał(a):Z uwagi na fakt ukończenia w Czechach autostrady 1 wybór Boboszowa jadąc z Wrocławia jest ... kiepskim wyborem.

Alternatywy:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Aleja+Karkonoska&daddr=Trasa+46%2FE462&hl=pl&geocode=FYocCwMdCUMDAQ%3BFf4x9AIdWVYGAQ&mra=ls&sll=49.557929,17.194269&sspn=0.003222,0.010525&ie=UTF8&z=8

To co dla Ciebie jest bardzo kiepskim wyborem dla innych nie musi takim być....dla mnie dołożenie do 205 km odcinka... prawie 50% (ca. 90 km) po to by przejechać to w większej części po autostradzie jest nieopłacalne czasowo, ale rozumiem taką wersję, gdy ktoś nie lubi kilkunastu zakrętów i wersja 294 km zamiast 205 jest dla niego wygodniejsza. Oczywiście odcinek A4-Krapkowice-Bohumin też nie jest szybki i pozbawiony zakrętów :wink: :lol:
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 18.07.2010 13:20

Zgadzam się z przedmówcą. Przez Boboszów to sobie można jechać, jak się mieszka w Kłodzku albo jeszcze dalej. Ale trasa Wrocław - Kłodzko to masakra, lepiej już przez Głuchołazy. Nie wykluczam, że przez Głubczyce też lepiej niż przez Kłodzko, ale jeszcze nie próbowałam :)

Tu mam na myśli przejście Chałupkach. ponieważ nadrabiasz 80km ale masz od razu autostradę w Czechach.
Przejście w Głuchołazach lub Głubczycach skutkuje bujaniem się po Czeskich landówkach zanim dotrzesz do D1.
Poza tym nasza droga 45 jest w dobrym stanie i nie uczęszczają nią tak licznie Tiry.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 18.07.2010 13:29

slapol napisał(a):

Alternatywy:

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Aleja+Karkonoska&daddr=Trasa+46%2FE462&hl=pl&geocode=FYocCwMdCUMDAQ%3BFf4x9AIdWVYGAQ&mra=ls&sll=49.557929,17.194269&sspn=0.003222,0.010525&ie=UTF8&z=8

To co dla Ciebie jest bardzo kiepskim wyborem dla innych nie musi takim być....dla mnie dołożenie do 205 km odcinka... prawie 50% (ca. 90 km) po to by przejechać to w większej części po autostradzie jest nieopłacalne czasowo, ale rozumiem taką wersję, gdy ktoś nie lubi kilkunastu zakrętów i wersja 294 km zamiast 205 jest dla niego wygodniejsza. Oczywiście odcinek A4-Krapkowice-Bohumin też nie jest szybki i pozbawiony zakrętów :wink: :lol:

W zasadzie to śmiem się z Toba nie zgodzić.
Pisałem o dołożeniu 80km. Tak to prawda ale dodam, że to nadłożenie to TYLKO 80km i to drogi zwykłej (nie autostrady Krabkowice - Chałupki)
Jadąc tak jak podałeś drogę masz krótszą o te 80km ale policz ile km jedziesz landówkami (coś koło 170km!!!)
No cóż droga 45 to nie autostrada ale zawsze lepsza niż Wrocław Kłodzko ;)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.07.2010 13:30

Według Google Maps nie jest oddana jeszcze autostrada D1 w Czechach, a oddana już jest więc. Slapol z Twojej trasy znikną punkty od 19 do 35 i zaoszczędzisz jakieś 20 minut. Trasa od zjazdu z A4 w Krapkowicach do przejścia w Chałupkach to coś ok 1 godziny jazdy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2010 14:11

dids76 napisał(a):Według Google Maps nie jest oddana jeszcze autostrada D1 w Czechach, a oddana już jest więc. Slapol z Twojej trasy znikną punkty od 19 do 35 i zaoszczędzisz jakieś 20 minut. Trasa od zjazdu z A4 w Krapkowicach do przejścia w Chałupkach to coś ok 1 godziny jazdy.

Nieprzekonanego nie przekonasz :wink: :lol:
Wyraziłem tylko moje zdanie, jeśli ktoś woli przez Chałupki, niech jedzie :lol: . Nawet jeśli czasy przejazdu się zrównają (masz rację...google prowadzi jeszcze po starej drodze), to wolę przejechać 80 - 90 km mniej, przy trasie rzędu 200 km.
Trasy Wrocław-Boboszów i Wrocław-Racibórz znam jak łysy koń i wiem o czym mówię :wink:
Dids76, nie nawołuj za bardzo na przejazd ostravski, bo Ci się mieścicho wrocławiakami zatka... :wink: :lol:
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone