No co tutaj trudnego?
Chyba, ze pragniesz na pół sprzęgle na trójce wjechać...
rych19 napisał(a): holownik 102 KM, przyczepa około 500 kg, 4 osoby i bagaż..
rych19 napisał(a):Nie zakładam nowego wątku, a sprawa dotyczy oceny trasy z własną przyczepą.... Dotychczas były kempingi pod namiotem. W przyszłym roku może będzie z przyczepą kempingową (lekka do 750 kg). Moje pytanie dotyczy jazdy zestawem po terenie górzystym. Jak dajecie radę np. objazd autostrady w Słowenii przyczepą kempingową? Zaraz za przejściem granicy w Austrii jest spory podjazd, a ja mam holownik 102 KM, przyczepa około 500 kg, 4 osoby i bagaż. Proszę o Wasze opinie i spostrzeżenia dotyczące trasy do Cro z przyczepą.
janusz126 napisał(a):Witajcie.
Mam do Was ogromną prośbę. Chciałbym się wybrać w tym roku do Chorwacji swoją przyczepą kempingową. DMC mojego samochodu to 2160 kg, natomiast przyczepy 1000 kg. Cały zestaw nie przekracza 3500 kg. W Polsce z takim zestawem poruszam sie całkowicie legalnie posiadając wyłacznie kat. B prawa jazdy. Czy przejeżdżąjąc obecnie przez Czechy, Austrię i Chorwację będę mógł się również poruszać takim zestawem całkowicie legalnie? Przeszkuałem wiele wątków na ten temat, jednakże wszystkie wpisy sa niestety dość stare - najnowsze z 2013 r. Czytałem (i nie wiem czy jest to nadal problemem), że w czechach i Austri jeśli przyczepa nie jest lekką (do 750 kg) wymagane było prawo jazdy B+E. Bardzo proszę o pomoc praktyków i fachowców w w/w temacie. Może będziecie wstanie podać jakieś aktualne linki do przepisów w tych krajach regulujących tą kwestię? Wg mnie powinno być analogicznie jak u nas, ale nie chce polegać jedynie na swoich domysłach. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
janusz126 napisał(a):Bardzo dziękuję pomoc. Tak też myślałem. Nie mniej jednak zawsze lepiej sie upwenić, aby nie mieć podobnego problemu np. już za granicą Polski
Ja równiez jeżdżę jeszcze z naklejka NL. Jakoś nie udało mi się jej zdrpać, ale teraz to na pweno jej nie odpuszczę