Nie wiem czy już masz przyczepę czy planujesz jej zakup ale oczywiście masz świadomość, że przy takiej masie przyczepy na kat. prawka B nie pojedziesz? bo praktycznie każde auto zdolne do jej pociągnięcia będzie miało DMC większe niż 2 tony więc przekroczysz sumarycznie 3,5 t.ogorek napisał(a):@łukasz789 - nie camer a PRZYCZEPA KEMPINGOWA.
Z gatunku małych (DMC 1500 masa gotowej do jazdy 1150)
My przy DMC budy 1300 już jesteśmy na granicy, mamy zapasu coś koło 40 kg.
Ponadto przy łącznym zestawie powyżej 3,5t już w PL płacisz viaTOLL i w niektórych państwach również wyższe opłaty za autostrady.
Uważam, że marne szanse na posesję u gospodarzy, wiesz jak tam one wyglądają ... brak miejsc na parkowanie aut, a co mówić przyczepy. Poza tym często dojazd do takich posesji jest niemożliwy zestawem (wąskie uliczki, stromy podjazd, brak miejsca na manewry)@gusia-s/@piekara - dzięki, czyli do CRO musiałbym szukac jednak kempingu lub posesji oferującej możliwość zatrzymania takowej przyczepy
Kempingów jest od liku, w tym takie małe przydomowe. Uważam, że ryzyko zakażenia jest na kempingach znikome.
Żaden problem na stacjach, Mopach, parkingach odpoczynkowych. Zawsze tak śpimy w trasie.A jak w drodze ? Czechy/Słowenja/Austria - idzie spać na parkingach (mówię o drodze)
Wydaje mi się, że widziałem często takie obrazki.
W razie przyjazdu pod kemping w nocy nie ma problemu z doczekaniem do rana pod bramą kempingu.
My zawsze tak planujemy trasę aby do południa lub nieco po już meldować się na kempingu. Wjazd wieczorem jest bez sensu, bo już leci Ci doba a nic nie skorzystasz, jak wjedziesz do południa tak samo zaczynasz dobę ale całe popołudnie już moczysz się w Jadranie
W chorwackich miastach z parkowaniem zestawem jest problem, parkingi i tak są płatne, ciasne i zazwyczaj przepełnione.
W Zagrzebiu chcąc iść na wieczorny koncert nie mieliśmy gdzie zaparkować zestawem bo we wszystkich strefach parkingowych jest zakaz parkowania z przyczepą nawet jak zapłacisz za 2 miejsca samochodowe. Na szczęście udało się znaleźć kamperpark czyli nie kemping a parking przeznaczony typowo pod kampery i przyczepy, z dostępem do prądu, wody, zrzutu nieczystości, bez sanitariatów pozostałej kempingowej infrastruktury. Takie kamperparki są tańsze od kempingów ale w Cro mało popularne.
A weź tam zjedź takim kilkunastometrowym zestawem i potem wyjedźNa Porto Katsiki prawie każdej nocy śpią ludzie w kamerach ( przyczepkę tylko ze dwa razy widziałem)
Jest gdzieś na forum wątek poświęcony stricte karawaningowy więc może by tam przenieść dyskusję