Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z wizytą u Sir Lancelota w Budapeszcie

Aż 20% całej populacji Węgier mieszka w stolicy państwa – Budapeszcie. Na terenie państwa znajduje się Balaton czyli największe europejskie jezioro. W Budapeszcie znajduje się bardzo dobrze rozwinięty system metra, które otwarto już w 1896 roku – starsze w Europie jest jedynie metro londyńskie. Węgry są ojczyzną wielu dziś używanych wynalazków. Pochodzi stąd długopis, syfon, kostka Rubika i zapałki. Na Węgrzech aż do 1941 roku obowiązywał tu ruch lewostronny.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 05.05.2011 12:54

A ja uwielbiam widok na zakręcający Dunaj ze wzgórza Gellerta i widok z nabrzeży Budy na Parlament. Ciekawe czy remont został już zakończony :?:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.05.2011 18:20

Lidia K napisał(a):A ja uwielbiam widok na zakręcający Dunaj ze wzgórza Gellerta i widok z nabrzeży Budy na Parlament. Ciekawe czy remont został już zakończony :?:

Widoków na Dunaj będzie jeszcze troszkę, więc zapraszam na dalszy ciąg relacji ;)
Nie zauważyłam żadnych rusztowań przy Parlamencie, więc chyba remont się skończył, ale głowy za to nie dam ;)

30 kwiecień- Sobota: Wzgórze Zamkowe

Wysiadamy na placu Dísz. Teraz nie wiadomo czy w iść w dół czy w górę. Z pomocą przychodzi polska wycieczka, która idzie w górę. Ma się tam znajdować plac św. Trójcy i wspaniały, neogotycki kościoł św. Macieja.

Idziemy za nimi, przysłuchując się mimochodem i tak na samym placu dowiadujemy się gdzie stoi najstarszy dom Budapesztu, że Baszta Rybacka nie ma nic wspólnego z Turkami i że pomnik wielkiego ptaka po drugiej stronie Wzgórza zamkowego to w rzeczywistości pomnik ptaka Turula.

A więc na pierwszy rzut kościół św. Macieja. W rzeczywistości świątynia jest po wezwaniem Przenajświętszej Panienki jednak mieszkańcy Budapesztu nazywają ją w skrócie kościołem św. Macieja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest i pomnik św. Stefana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spacerkiem kierujemy się w kierunku bajkowej Baszty Rybackiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nagle jak jeden organizm wszyscy dochodzimy do wniosku, że najwyższy czas poszukać jakiejś knajpki i spróbować węgierskiego gulaszu.
No to szukamy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj chyba będzie dobrze ;)

Obrazek

Knajpka bardzo sympatyczna, ceny ok, kelner trochę niekumaty, jakby po paru kieliszkach węgierskiego wina ;), ale dostajemy to czego chcieliśmy.
Zupa całkiem inna niż nasza. Czy smaczna? Rzecz gustu, ale mi smakowała, mięsko było pyszne. Poza tym byliśmy strasznie głodni, więc musiało smakować :roll: :wink:

Obrazek

Przyszedł czas na Zamek Królewski. Leniwie, przechadzamy się uliczkami, zaglądając w różne kąty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nasz ulubiony... cdn :twisted:
Ostatnio edytowano 05.05.2011 22:03 przez Roxi, łącznie edytowano 2 razy
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2011 18:30

Roxi napisał(a):Spacerkiem kierujemy się w kierunku bajkowej Baszty Rybackiej.

Obrazek

Parlament parlamentem. Ale mnie zawsze Budapeszt kojarzy się z Basztą Rybacką. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.05.2011 20:55

Ładnie i smacznie :) Dla mnie to na razie tylko tranzyt więc z tym większą ciekawością czytam i oglądam...

bonar napisał(a):"Nikuszor"

Szacun!

pzdr
Kamil
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2011 21:12

Oj. Ostatnio byłem w Budapeszcie w 1984 roku... :oops:
Intrygujące jest to, że czy wierzący, czy nie, wiekszość na zwiedzanie kościołów sie udaje...
To gdzie ten ser od lancelota? :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.05.2011 21:18

Franz napisał(a):Parlament parlamentem. Ale mnie zawsze Budapeszt kojarzy się z Basztą Rybacką. :)

Taka budowla... jak z bajki trochę. Mnie też zauroczyła, tylko ten Hilton zaraz obok tak średnio tam pasuje :roll:

zawodowiec napisał(a):Ładnie i smacznie :)

Witam na stronach relacji ;)
A smacznie to dopiero będzie 8)

FUX napisał(a):Oj. Ostatnio byłem w Budapeszcie w 1984 roku... :oops:

Jak jeszcze powiesz, że 22 sierpnia, to będziemy w tym roku razem świętować. Ty wizytę w Budapeszcie, a ja urodziny :lol:

Sera nie będzie, ale będzie kukurydza... może być? :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2011 21:21

Roxi napisał(a): że 22 sierpnia, to będziemy w tym roku razem świętować.

Nie tylko w tym...
Zawsze mowię, że Panny, to wjątkowe ludki są...
Kilka dni różnicy... :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 05.05.2011 21:52

FUX napisał(a):Zawsze mowię, że Panny, to wjątkowe ludki są...

Lwy mają jednak więcej zalet, bo 22 sierpień to jeszcze Lew ;)
Ale nie mówię nie... Panny też pewnie są fajne :D
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 05.05.2011 22:34

Roxi napisał(a):... Panny też pewnie są fajne :D

... a Skorpiony :?: :) Sorki Roxi to relacja, a nie horoskop, więc... witam. :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 05.05.2011 23:07

Witaj Roxi :)
Tak się składa, że latem robiliśmy Twoją trasę częściowo idąc "na odwrót" :oczko_usmiech:
(stąd ... "ruszyła" mnie Twoja relacja do tego, aby nie czytać dalej w milczeniu :lool: )

Roxi napisał(a):Taka budowla... jak z bajki trochę. Mnie też zauroczyła, tylko ten Hilton zaraz obok tak średnio tam pasuje :roll: ...

P.s. Hilton ma ponoć jedną zaletę, docenianą przez fotografów: w jego nowoczesnych szybach można złapać w ujęcie odbijającą się zabytkową historię miasta :oczko_usmiech:
Nie wiem, nie zdążyłam sprawdzić ... gapiwszy się już z daleka na dachy kościoła Macieja :D

Hm ... wysypały się tegoroczne majowe wyjazdy do Budapesztu. Oj, wysypały 8)

Pozdraviam i dalej pospaceruję z Tobą i innymi miłośnikami Budapesztu :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 06.05.2011 07:18

nomad napisał(a):... a Skorpiony :?: :) Sorki Roxi to relacja, a nie horoskop, więc... witam. :)

Skorpiony dają radę... chociaż to ciężki znak ;)
Cześć nomad :lol:
Jak zawsze miło Cię widzieć.

a to ja napisał(a):Witaj Roxi :)
Tak się składa, że latem robiliśmy Twoją trasę częściowo idąc "na odwrót"

P.s. Hilton ma ponoć jedną zaletę, docenianą przez fotografów: w jego nowoczesnych szybach można złapać w ujęcie odbijającą się zabytkową historię miasta

Witam :D
Gdyby nie polska wycieczka też poszlibyśmy najpierw w kierunku Zamku, bo tam jakoś więcej ludzi było ;)

Kurka, że też na to nie wpadłam, że tam się coś może ładnie odbijać :la:
Tak czy siak, jest po co wracać, więc następnym razem nie zapomnę, że można tak Hiltona wykorzystać ;)

Właśnie powstał kolejny odcinek, więc zapraszam :)

30 kwiecień- Sobota: Zamek królewski

No to jesteśmy, zwiedzanie okolic Zamku królewskiego zaczynamy od... targu ;)

Obrazek

Od razu rzucają mi się w oczy urocze bluzki z pięknymi wzorami, już widzę siebie oczami wyobraźni w takiej pięknej szacie... :lol:

Rzucam tylko stęskniony wzrok na piękne hafty i idę do stoiska, gdzie sprzedawane są Tradycyjne Sękacze z Siedmiogrodu :lol:

Pycha, w sam raz na taką szybką przekąskę. Szybką, bo ja kupiłam, a wszyscy chcieli spróbować, więc trzeba było szybko jeść, bo jeden sękacz i cztery osoby to wiadomo... ;)

Obrazek

Jak się później okazało Sękacz Sękaczowi nie równy, ale o tym jutro.
Jeszcze tylko trochę muzyki i możemy iść dalej ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest i Fontanna Macieja. Pokazuje ona króla Macieja Korwina na polowaniu. Po prawej stronie widać postać pięknej Ilonki z łanią, wpatrującej się w postać króla. Według legendy dziewczyna spotkała kiedyś Macieja polującego w lesie i bez pamięci zakochała się w przystojnym młodzieńcu. Po odkryciu prawdziwej tożsamości Macieja i zrozumieniu, że małżeństwo miedzy nimi jest niemożliwe, z rozpaczy pękło jej serce.

Ot, taka mała ciekawostka ;)

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy, po drodze udaje mi się uchwycić kolejkę. Dzięki niej można trochę nóżki odciążyć. Podczas wycieczki statkiem dowiedzieliśmy się, że była to pierwsza kolejka w Europie, która była zbudowana gdzieś w centrum miasta.

Obrazek

Obrazek

Przyszła kolej na dzielnicę Budapesztu zwaną Wodnym Miastem.
Zapraszam na spacer brzegiem Dunaju, aż do...czerwonej stacji metra ;)
Ostatnio edytowano 03.12.2015 08:23 przez Roxi, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.05.2011 07:44

Czyli będzie najpiękniejsza rzeźba lwa w Budapeszcie ...

Pomnik Obrońców ... Nie zdradzę :lol:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.05.2011 07:48

Jak już gdzieś, w którejś budapesztańskiej relacji wspominałem ... odwiedzałem to miasto kilka razy
w dawnych, dawnych czasach.
W związku z tym, że raczej ponowna wizyta nie nastąpi ... to chętnie skonfrontuję to co widziałaś z tym co pamiętam !

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 06.05.2011 08:16 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 06.05.2011 08:10

Cieszy mnie to że front koscioła Macieja jest bez rusztowań. 2 lata temu byłcały orusztowany wiec jest szansa ze za 50 dni zobaczę go w podobnym stanie jak na twoich zdjęciach ;)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.05.2011 08:29

Roxi napisał(a):Taka budowla... jak z bajki trochę. Mnie też zauroczyła, tylko ten Hilton zaraz obok tak średnio tam pasuje :roll:

Ja jeszcze miałem bez Hiltona. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Węgry - Magyarország