W planie mam przejazd z Polski trasą przez Cieszyn, Żylinę, dalej słowacką D1 do Bratysławy, i wariantem zachodniowęgierskim przez Szombathely. Trasa do skrzyżowania węgierskich dróg 86 i 8 to sam przejazd bez zwiedzania (tą okolicę akurat już zwiedziłem, polecam Fertőd, Sopron, Kőszeg i Ják). Do forumowiczów mam zapytanie o odcinek między Körmend a Istrią: jaką trasę polecacie do bazy wypadowej na tym chorwackim półwyspie ??? - założenia są następujące:
1) nie płacić za słoweńską winietę;
2) po drodze do bazy docelowej zwiedzić ciekawe miejsca: pytanie jakie wybrać, a co odpuścić ? - myślałem o Varaždin, Trakošćan, Veliki Tabor w Chorwacji, oraz w Słowenii Olimje, Podsreda, Kum (1220 m, Góry Posawskie), Postojna (zamek i jaskinia/e), Koper, Piran i włoski Triest (te nabrzeżne w sumie można zwiedzić podczas wypadu z bazy na Istrii);
3) po drodze do bazy docelowej jeden nocleg;
4) jedna docelowa baza wypadowo-wypoczynkowa to Premantura, druga znajdować się będzie gdzieś bardziej na północ, na zachodnim wybrzeżu Istrii (kolejność dowolna);
5) będzie to pierwszy mój wyjazd do byłej Jugosławii, więc nie ma tam miejsc i rzeczy, które już znam i widziałem, wyjazd z okolic Katowic około 3-4 w nocy, kierowców 2 do 3 (jeszcze nie wiadomo), plan jest "dalekosiężny" bo przyszłoroczny.