Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Warszawy do Dalmacji Srodkowej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aagol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) aagol » 31.05.2006 10:38

Witam Was wszystkich serdecznie
Prosze pomozcie mi wybieram sie w lipcu na Chorwacje i nie wiem ktora dorga jest najlepsza... autostrady czechy i austria czy spokojniejsza droga przez wegry i slowacja.
czekam na podpowiedzi... z gory bardzo Wam dziekuje!!!! :D
CroManiek
Globtroter
mnie również to intersuje

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroManiek » 31.05.2006 19:21

Ja wybieram sie do Dubrovnika i chyba wole pojechać przez Słowację i Węgry a to ze względu na koszt przejazdu (autostrad są tańsze), natomiast w Austrii za przejazd niektórymi tunelami należy dodatkowo płacić...
krystek
Cromaniak
Re: mnie również to intersuje

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 31.05.2006 19:25

CroManiek napisał(a):Ja wybieram sie do Dubrovnika i chyba wole pojechać przez Słowację i Węgry a to ze względu na koszt przejazdu (autostrad są tańsze), natomiast w Austrii za przejazd niektórymi tunelami należy dodatkowo płacić...

Jadąc z W-wy, czy z też z większej części PL, przez Austrię nigdzie nie ma płatnych tuneli. No chyba, że ktoś wybierze sobie jakąś dziwną, alpejską trasę przejazdu.
PZdr
moondek
Cromaniak
Re: mnie również to intersuje

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 01.06.2006 08:42

CroManiek napisał(a):Ja wybieram sie do Dubrovnika i chyba wole pojechać przez Słowację i Węgry a to ze względu na koszt przejazdu (autostrad są tańsze), natomiast w Austrii za przejazd niektórymi tunelami należy dodatkowo płacić...

No to chłopie musiałeś chyba do Chorwacji przez Alpy jechać... Potwierdzam słowa krystka, że jadąc do Chorwacji przez Austrię (Wiedeń, Graz) po fdrodze spotkasz kilka tuneli, ale mają one co najwyżej kilkaset metrów i przejazd przez nie jest za totalną darmoszkę.
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 01.06.2006 08:57

Ja jeżdżę do Chorwacji z W-wy zawsze taką trasą:
Warszawa - Częstochowa - Bielsko-Biała - Żywiec - Zwaroń (PL) - Cadca (SK) - Żlina - Bratysława (SK) - Kittsee (A) - Parndorf - Wiedeń (tu mam rodzinkę, więc mam przerwę na nocleg) - Graz (A) - Maribor (SLO) - Ptuj (SLO) - Krapina (HR) - Zagrzeb i dalej autostradą w kierunku Splitu.
Ale teraz czytam na forum, że jakieś cyrki są w Zwardoniu na przejciu granicznym (roboty drogowe, ruch wahadłowy), więc się chyba przerzucę na przejście graniczne w Korbielowie. Ale zobacze jeszcze.... Jadę dopiero w sierpniu, więc dużo osób powróci już z urlopów, więc sie podpytam przed samym wyjazdem.
Pozdrawiam i udanego wypoczynku życzę. :)
endriu
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) endriu » 01.06.2006 11:30

aagol napisał(a):Witam Was wszystkich serdecznie
Prosze pomozcie mi wybieram sie w lipcu na Chorwacje i nie wiem ktora dorga jest najlepsza... autostrady czechy i austria czy spokojniejsza droga przez wegry i slowacja.
czekam na podpowiedzi... z gory bardzo Wam dziekuje!!!! :D

W zeszłym roku jechałem:
- do Chorwacji przez Słowację i Węgry - Piękne widoki na Słowacji (zamek Banska Bystrica - polecam króti postój) i wycieczka po Budapeszcie dalej jechałem w nocy więc widoki podziwiałem o świcie już w Chorwacji
- z Chorwacji przez Słowenię, Austrię i Słowację - jazda w nocy

Którędy jest bliżej to dokładnie nie wiem ale obie trasy bym polecał. Problemy to przejazd przez Polskę - w drodze do ok 1,5 godzinny przejazd przez Warszawę do Janek i z powrotem Zwadroń Milówka i Żywiec a potem siódemką - koszmar. No może Bratysława była trochę rozkopana. I przejazd przez Budapeszt - ale byliśmy w samym centrum i to w godzinach popołudniowyc no i jeszcze w dodatku mieli jakieś Święto. Ogólnie poza granicami kraju podróżowało mi się bardzo dobrze. W tym roku (o ile plany się nie zmienią) pojadę jeszcze inną drogą - na Istrię to pewnie przez czechy - ale do wakacji jeszcze baaaaaaaaaaardzo dlaeko :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone