Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Warmii do Dalmacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Warmiak
Globtroter
Z Warmii do Dalmacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 07.06.2011 19:30

Jak co roku (od 1999) w drugiej połowie sierpnia jedziemy z żoną do Dalmacji. Od kilku lat - już bez córek, które dorosły - do tych samych gospodarzy w zaciszne miejsce tuż za Rogoznicą. Zazwyczaj jedziemy trasą przez Cieszyn, za którym skręcamy na Słowację i autostradę prowadzącą do Bratysławy. Dalej starą trasą 86. Jest ona dobrym przerywnikiem między dość monotonnym podróżowaniem po autostradach. Wracamy na początku września inną trasą - po drodze odwiedzamy przyjaciół w Stalowej Woli - przez Budapeszt, Koszyce, Rzeszów.

Najgorszy stan dróg jest w Polsce i przez najbliższe 10 lat nie ulegnie on radykalnej zmianie. Dlatego w ubiegłym roku kupiłem SUV hyundai IX35.

Nie ma bardziej fascynującej trasy jak ta stara przez Plitwickie Jeziora i dalej serpentynami do Zadaru. Od Zadaru Jadrańską wzdłuż wybrzeża aż do Czarnogóry.

Pozdrawiam wszystkich
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.06.2011 21:25

IX35 - bardzo fajne autko - trasa też mi się bardzo podoba :D

Mam nadzieję , że popełnisz jakąś relację ( może z retrospekcjami :?: )

Pozdrawiam
Piotr
Warmiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 07.06.2011 23:04

piotrf napisał(a):IX35 - bardzo fajne autko - trasa też mi się bardzo podoba :D

Mam nadzieję , że popełnisz jakąś relację ( może z retrospekcjami :?: )

Pozdrawiam
Piotr

Dziękuję za miłe słowa.

Opiszę nasz wyjazd całą rodziną (dwie nastoletnie córki) z 2003 roku do Dalmacji i Czarnogóry. Czas nieco zatarł szczegóły, ale pamiętam, że do pokonania w jedną stronę mieliśmy 2000 km. W tamtym okresie próbowałem różnych tras, ale zawsze przez Słowację i Węgry. Najtrudniejszy odcinek to przejazd przez Polskę. W 2003 roku zatrzymaliśmy się na nocleg u znajomych w Makowie Podhalańskim i rankiem przez Chyżne ruszyliśmy dalej przez Słowację. Trasa bardzo malownicza, ale wymagająca dużych umiejętności od kierowcy.

Nadmienię, że w tamtym okresie znaczną część mojego życia spędziłem za kierownicą bijąc rekordy przejazdu po krętych drogach Warmii i Mazur. Trasę z Olsztyna do Suwałk pokonywałem w 2 godziny. Z Olsztyna do Hajnówki w 3 godziny. Zwalniałem nieco jesienią i zimą.

Przez Węgry jechaliśmy trasą 86 aż do granicy Chorwackiej. W tamtym czasie przez Chorwację jechało się tylko częściowo autostradą. Ciekawostką jest to, że Chorwaci zbudowali bardzo szybko nową autostradę w kierunku Splitu, lecz wtedy nie było jej na żadnej mapie. Pojechaliśmy więc starą trasą przez Jeziora Plitwickie. Oczywiście w olbrzymim sznurze pojazdów. Późnym wieczorem udało nam się znaleźć nocleg jakieś 30 km za Plitwicami w częściowo odremontowanym z ruin po ostrzale artyleryjskim domku. Z balkonu mieliśmy wspaniały widok na wyłaniające się na horyzoncie góry. Pensjonat prowadziło młode małżeństwo. Pamiętam bardzo aromatyczną kawę o poranku i smakowity omlet.

Wyruszyliśmy wczesnym rankiem, żeby mieć czas na pokonanie serpentyn w Górach Velebit. Po godzinie czy dwóch, zauważyliśmy znaki informujące o wjeździe na autostradę. Myślałem, że to jakaś pomyłka. Jakie było nasze zdziwienie, gdy wjechaliśmy na autostradę, a potem do nowoczesnych tuneli (w tamtym czasie nie wszystkie były już wykończone). Zamiast planowanych 7 godzin, dojazd do Zadaru zajął nam 3 godziny. Później jechaliśmy moją wymarzoną trasą Jadrańską wspinając się w górę i zjeżdżając niemal nad samo morze - Zadar, Biograd, Split, Makarska, Dubrownik.
Warmiak
Globtroter
czas na mnie [jeszcze muszę trochę poczekać, ale...]

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 10.06.2011 16:56

czas na mnie

zasiedziałem się w wierszach
a i żona mówi
bym zajął się czymś poważnym

zaszyłem się na podlaskiej wsi
i udaję Amisza
za kilka dni słowackie góry odwiedzę

potem udam się starym szlakiem
do Dalmacji
może góry Czarnogóry znowu ujrzę

z babim latem powrócę na Warmię
kto wie
może po wakacjach spotkamy się
Warmiak
Globtroter
domaće vino, rakiju ....

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 10.06.2011 20:07

Domaće vino, rakiju i znakomite potrawy przyrządzane przez naszych gospodarzy są tak smakowite,
że od kilku lat wracamy w to samo miejsce i nie mamy najmniejszego zamiaru tego zmieniać.
woka
Koneser
Re: domaće vino, rakiju ....

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.06.2011 20:34

Warmiak napisał(a):.. od kilku lat wracamy w to samo miejsce i nie mamy najmniejszego zamiaru tego zmieniać.

Słusznie.
Wczasy nie polegają na ciągłym zmienianiu miejsca. Wczasy każdy spędza tak jak lubi i ja również od długich lat, jak jestem w Chorwacji ( a jestem w zasadzie co roku i przynajmniej raz w roku) zawsze zatrzymam się w tym samym miejscu.
Jak się znalazło swoje miejsce - to bezsensem jest nadal szukać. Chyba logiczne.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 10.06.2011 20:38

Dżizes chysler gdzie macie takich gospodarzy,od dłuższego czasu poszukuję kwatery u rodziny z którą można by było usiąść przy grillu i miło spędzić wieczór :D .Szukam kwatery na pierwszy tydzień lipca,może wiesz jak u Waszych gospodarzy?.
Warmiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 10.06.2011 21:11

Z napisał(a):Dżizes chysler gdzie macie takich gospodarzy,od dłuższego czasu poszukuję kwatery u rodziny z którą można by było usiąść przy grillu i miło spędzić wieczór :D .Szukam kwatery na pierwszy tydzień lipca,może wiesz jak u Waszych gospodarzy?.

Proszę skontaktować się z Panią Bozeną Kljakovic - wystarczy wpisać nazwisko do wyszukiwarki internetowej i pojawią telefony itp.
Może jakieś wolne dni znajdzie u Pana Franka, ale najlepiej rezerwować miejsce już w styczniu.
pozdrawiam
awram_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) awram_ » 12.06.2011 09:15

czekam na resztę, no i na jakieś zdjęcia! :)
Warmiak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Warmiak » 12.06.2011 10:12

awram_ napisał(a):czekam na resztę, no i na jakieś zdjęcia! :)

Obrazek

Ryba prosto z rusztu w świeżej oliwie.

Powrót do Nasze relacje z podróży

Z Warmii do Dalmacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone