napisał(a) qbat » 09.08.2013 08:37
Bloszek napisał(a):A ja bym Ci proponowała wyjechać wieczorem aby dojechać do Slunj /15 km przed Plitvicami/ około południa. Tam znależć miejscówkę bez rezerwacji. Po południu obejrzeć tam osiedle starych młynów wodnych, super odpoczynek po długiej podróży. Rano wypoczęci ruszycie do Plitvic
W tym roku zrobiłem bardzo podobnie:
- wyjazd z Lodzi, nocleg na Slowacji (nie jade trasy "na raz")
- wyjazd ze Slowacji nastepnego dnia, przyjazd do Slunj (z autostrady odbiłem w Karlovacu)
- w Slunj mialem kwatere zarezerwowana, ale mysle, ze w ciemno tez sie cos znajdzie - polecam kwatery w tzw. Rastoke, czyli wspomnianej dolinie mlynow - bardzo ladnie i spokojnie, z tym ze moze byc drozej niz inne kwatery w Slunj
- obejrzelismy doline mlynow (polecam!), nastepnego dnia Plitvice - potem wyjazd juz do kwatery nad morzem.
W miasteczku sa dwa markety (jeden duzy drugi to taki mniejszy dyskont), stragany z warzywami i targ (tylko chyba co drugi dzien sie odbywa czy jakos tak) - mozna sie dobrze zaopatrzyc
. Jest tez Fina (czyli ichnia jakas agencja finansowa) mozna spokojnie EUR na HRK wymienic bez prowizji ale czynne tylko do 16-tej. Kantoru nie widzialem.
Po drodze do Plitvic tez jest sporo kwater, ale wiekszosc polozona w miejscowosciach, gdzie nie ma praktycznie nic i po kazda rzecz trzeba dojechac (alob do Slunj albo Rakovicy).