Witam i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.
W tym roku 24.06. po raz pierwszy wybieram się z rodzinką do CRO do miejscowości Tribunj (obok Vodic). Jedziemy z Tarnowa. Wyjazd w nocy około 2.00 (z piątku na sobotę). Sporo czytałem postów na forum i w sumie mimo wszystko zdecydowałem się na trasę: Słowacja (Presov, Koszyce), Węgry (Miskolc, Budapeszt, wzdłuż Balatonu) i CRO (autostradą - Gorican, Zagrzeb, Karlovac, i dalej aż do Szibenika).
Mam tylko prośbę o sugestie znawców tematu gdzie najlepiej przekroczyć granicę polsko - słowacką, aby najprościej i najszybciej dojechać do Presov, uwzględniając też dojazd z Tarnowa do przejścia. W grę wchodzi Mniszek nad Dunajcem, Konieczna i Barwinek.
Druga sprawa to jak i gdzie dokładnie zjechać z autostrady, aby dojechać do samego Tribunj.
Wreszcie trzecia sprawa. Czy jadąc taką trasą powinienem się wyrobić w około 18 godzin ? Zaznaczam, że chciałbym trasę pokonać "jednym skokiem", jestem sprawnym, doświadczonym kierowcą, ale nie wariatem drogowym, na autostradzie poruszam się z prędkością do 150 km/h, na innych przyzwoitych drogach odpowiednio mniej - między 100 a 130 km/h. Na trasie planuję tylko krótkie postoje sanitarne i na jakieś niewielkie papu.