Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Serbii do Zadaru - via BiH czy via Hr?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 01.01.2011 22:11

Witam Forumowiczów i proszę o podpowiedź.
Będziemy jechać z Nowego Sadu do Zadaru, autem.
Czy zgodnie z Michelinem trzymalibyście się przejazdu przez Hr czy może ciekawiej byłoby przez BiH?
Wiem, że tam drogi bardziej jak w PL, ale może zasuerujecie jakieś warte zobaczenia miejsca na trasie?
Sama też przeladam zasoby wujka Gugla :lol: , ale co Cromaniak to Cromaniak :!:
Może ktoś podróżował tak jakby 'od tyłu" Chorwacji?
Pozdro,
Marta
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.01.2011 22:29

Ciekawiej na pewno przez Bośnię, ale nic nie mogę doradzić , bo nigdy nie jechałem w poprzek :wink:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.01.2011 12:12

gewaina napisał(a):Witam Forumowiczów i proszę o podpowiedź.
Będziemy jechać z Nowego Sadu do Zadaru, autem.
Czy zgodnie z Michelinem trzymalibyście się przejazdu przez Hr czy może ciekawiej byłoby przez BiH?
Wiem, że tam drogi bardziej jak w PL, ale może zasuerujecie jakieś warte zobaczenia miejsca na trasie?
Sama też przeladam zasoby wujka Gugla :lol: , ale co Cromaniak to Cromaniak :!:
Może ktoś podróżował tak jakby 'od tyłu" Chorwacji?
Pozdro,
Marta
Dwa lata temu zła pogoda sprawiła,że z Cro pojechałem do Grecji właśnie przec BIH wzdłuż granicy z Czarnogórą omijając Kosowo.Przez kilka godzin jechałem tak dzikim i odludnym terenem,że trudno sobie wyobrazić,że coś takiego w europie można spotkać.W rejonach przygranicznych teren sprawiał wrażenie jakby wojna zakończyła się najdalej tydzień temu.Droga zaznaczona na mapie na czerwono miejscami miała szerokość 3-4m,kilka miast sprawiały wrażenie jakby czas stanoł w latach 60tych ubiegłego wieku.Robiłem wcześniej wypady do Mostaru tam wyglądało bardziej cywilizowanie.Reasumując przejazd był dość niecodziennym przeżyciem.ps jak się zdecydujesz to zatankuj do pełna.Pozdrawiam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.01.2011 12:18

Natomiast stan techniczny nawierzchni był ok choć pamiętał marszałka Tito,ale znikomy ruch i łagodne zimy pozwalają na długowieczność.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.01.2011 12:24

Pawelh, wszystko się zgadza ... tylko że koleżanka chce do Zadaru .
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.01.2011 13:28

mkm napisał(a):Pawelh, wszystko się zgadza ... tylko że koleżanka chce do Zadaru .
Ok -opisana trasa prowadziła z rejonu Dubrownika przez BIH do Serbii i dalej...
Dr Seselj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr Seselj » 03.01.2011 14:01

Ciekawe wydają się 3 warianty trasy z Nowego Sadu do Zadaru.
1. Nowy Sad - Sabac - granica SRB/BiH Zvornik - Vlasenica - Sarajewo - Mostar - Ljubuski - granica BiH/HR Crveni Grm/Mali Prolog - Vrgorac - Ravca - autostrada A1 - Zadar.
2. Nowy Sad - Ruma - autostrada M1 - granica SRB/HR Batrovci - autostrada A3 - Slavonski Samac - Zenica - Travnik - Donji Vakuf - Bugojno - Livno - granica BiH/HR Kamensko - Trilj - Bisko - autostrada A1 - Zadar.
3. j.w., A3 jedziemy do zjazdu na Jasenovac - Hrvatska Kostajnica granica HR/BiH - Bosanska Krupa - Bihać - Ripac - granica BiH/HR - Nebljusi (skręt do wodospadu Strbacki Buk, największego na rz. Una) - Gornji Lapac - Gracac- Obrovac - Zadar.
gewaina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gewaina » 03.01.2011 18:06

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi :lol:
Na pewno ułatwi mi to wybór trasy :)
Szczególnie Dr Seselj pomocny!
pozdrawiam,
Marta

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone