napisał(a) moondek » 14.06.2011 09:15
Chciałem trochę odświeżyć temat, bo od ostatniego posta minęły 2 sezony, więc może doszły jakieś Wasze nowe doświadczenia w tym temacie
Noszę się z zamiarem zabrania w tym roku rowerów. Przewertowałem już chyba wszystkie tematy na forum dotyczące rowerów i ten jest chyba najrozsądniejszy. Jadę do Zeceva, więc bliska okolica Rogoźnicy i Primostenu kusi mnie pomysłem zabrania rowerów. Po co? Na wieczorne wycieczki po okolicy, rano do sklepu lub na targ po zakupy itp.
Przewóz rowerów - bagażnik dachowy. Ilość rowerów 2 szt. Z rowerów będzie pozdejmowane wszystko (błotniki, małe sakwy, bidony itp.), żeby był mniejszy opór powietrza. Ktoś wcześniej napisał, że korzystniej jest ustawić rowery na dachu kierownicą zwróconą w przeciwną stronę do kierunku jazdy. Czy ktoś z Was to przetestował i czy rzeczywiście drgania są mniejsze?
Opłaty na autostradach - pamiętam, jak kilka lat temu obił mi się o oczy temat, że na chorwackich autostradach w punktach poboru opłat są czujki, które wychwytują wysokość pojazdu. Ktoś kiedyś pisał, że przewożąc rowery na dachu pociągnęło mu z karty jak za samochód dostawczy. Prawda to, czy mit?
Spalanie - jak to w końcu jest? Jedni piszą, że bez zmian, inni, że spalanie wzrasta o 50%... Zakładam, że będę jechał nie więcej niż 130km/h, samochód nowy Citroen C4 1.6HDI 110KM, 6-biegowa. Realne spalanie na trasie mam 5,5l/100km. Liczę, że nie pociągnie mi więcej jak 6,5l/100km.
Inne cenne uwagi - o których nie było poprzednio. Może macie jakieś nowe doświadczenia, o których nie pisaliście wcześniej, a może coś się zmieniło przez te 2 lata?...