napisał(a) Dziadek Maciek » 09.03.2009 11:15
Bagażnik Thule, model 973, to bagażnik przykręcany do tylnej klapy. Wg katalogu Touran jest przystosowany do wożenia 4 rowerów właśnie na tym bagażniku. 973 montujesz zawieszając na specjalnych zaczepach za górę klapy, na dole przykręcasz do klapy śrubami. Trzyma bardzo mocno, zjechałem z nim Chorwację kilka razy. Do takiego bagażnika można zamontować specjalny box lub torbę, oraz uchwyt narciarski. Można go zamontować na cały sezon, bez rowerów zajmuje na klapie mało miejsca, jest składany. Montaż rowerów to szybki zaczep za ramę i paski do kół. Jest tak montowany, ze lampy i tablicę rejestracyjną widać. Ja polecam ten bagażnik z czystym sumieniem, używałem go 6 lat, super rozwiązanie do vanów.
Jeśli taki bagażnik nie spełnia Twoich wymagań to zostaje hak, wygodny i szybki w montażu, będzie dużo droższy od 973. To rozwiązanie umożliwi dostęp do bagażnika auta z zamontowanymi rowerami, to jest wielki plus. Ale trzeba posiadać hak i sam bagażnik na 4 rowery wysokiej klasy jest drogi. Ja, obecnie używam to rozwiązanie, ale na 2 rowery, jest super.
Oczywiście są inne, tańsze bagażnik na 4 rowery. Wady tych tanich to--najczęściej rowery zasłaniają lampy i numer, należy dokupić belkę oświetleniową, rowery na takich bagażnikach wiszą, często trzeba dokupić sztuczną ramę. Montaż to dokręcanie śruby, drogi montowany jest zatrzaskowo. Nie w każdym tanim jest funkcja odchylania. Te bagażnik są za to małe.
Dach--najmniej wygodny montaż rowerów, ale ...montujesz na cały sezon i masz kłopot z głowy. Belki już masz, z boxa, dokupujesz więc tylko uchwyty rowerowe i jedziesz na weekend. Najlepsze uchwyty Thule, model 591, zakręcają rower na poziomie belki bagażnika, czyli dosyć nisko.
Ja wybrałbym 973 zamontowany na sezon i tylko zakładałbym rowery przed wyjazdem. Dla mnie to rozwiązanie to najmniejszy kłopot, najmniej roboty.
Pozdrawiam