Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z przyczyn logistycznych w przyszłym roku zdrada ! Majorka

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 05.11.2011 15:43

Zachęcajcie, zniechęcajcie. Ja miłośnik "only Croatia" zmuszony jestem zdradzić moją drugą ojczyznę dla Majorki...
Więc tak, terminy wakacyjne z głowy w związku ze studiami żony. no i padło na weekend majowy.
Lot z Berlina, Palma de Mallorca, na zdjęciach "prawie jak Chorwacja" :)
Wynajmę autko i pozwiedzam wyspę.
Napiszcie gdzie się udać, co zobaczyć i czy za bardzo rozczarowany nie będę ?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 05.11.2011 15:50

Nie będziesz. Cała Majorka jest piękna! Ale nie wiem, co Ty chcesz w weekend zobaczyć :?: :!: :roll: :lol:
Ja nawet Wiednia w jednej setnej w weekend nie ogarnęłam :lol:
helen
Cromaniak
Re: Z przyczyn logistycznych w przyszłym roku zdrada ! Major

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 05.11.2011 16:09

Bahama napisał(a):Zachęcajcie, zniechęcajcie. Ja miłośnik "only Croatia" zmuszony jestem zdradzić moją drugą ojczyznę dla Majorki...
Więc tak, terminy wakacyjne z głowy w związku ze studiami żony. no i padło na weekend majowy.
Lot z Berlina, Palma de Mallorca, na zdjęciach "prawie jak Chorwacja" :)
Wynajmę autko i pozwiedzam wyspę.
Napiszcie gdzie się udać, co zobaczyć i czy za bardzo rozczarowany nie będę ?

Jeśli uda nam się polecieć tam w lutym, to wtedy będę mogła pomóc :)
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 05.11.2011 16:19

samochodem z wypożyczalni obskoczysz całą wyspę wnet................ :D
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 05.11.2011 18:19

mahadarbi napisał(a):Nie będziesz. Cała Majorka jest piękna! Ale nie wiem, co Ty chcesz w weekend zobaczyć :?: :!: :roll: :lol:
Ja nawet Wiednia w jednej setnej w weekend nie ogarnęłam :lol:

No umownie weekend, w sumie 7 dni.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 05.11.2011 18:30

A niee, no to zmienia postać rzeczy :D Coś już tam można zobaczyć :wink:

Tyle tylko, że ja bardzo chętnie bym Ci podpowiedziała co, jak i gdzie, ale... na Majorce byłam wieki temu i nawet nie jestem w stanie przypomnieć sobie, w jakiej miejscowości mieszkałam :oops: Musiałabym zajrzeć do albumów, tam mam wytyczne, ale to potrwa...
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 05.11.2011 20:46

Odnalazłam miejsca, które udało nam się zobaczyć podczas 2-tygodniowych wakacji w 1997 roku.

Nasza baza wypadowa (i nie jest to stwierdzenie na wyrost, bo stąd można bez problemu dotrzeć nie tylko do Palmy) mieściła się na południowym-zachodzie wyspy, w Peguerze (żółta kreska).
Obrazek

Na mapie zaznaczyłam drogę pokonaną jeepem (hardcore zwłaszcza w górach w Tramuntanie) z Peguery do, absolutnie "must have" na Majorce - Sa Colobry. Serpentyny prowadzące do Colobry nazywane są zawiązanym krawatem (ja tam przeżyłam prawdziwy horror :roll: ).
Zaznaczyłam też punkty warte obejrzenia, z Formentorem i Alcudią.

Wspomnienia niestety się zamazały, pozostały zdjęcia, które sa jedynie w albumach. Aha, Palma - przepiękna :!:

Więc jeśli Ci jakoś kształt wyspy zarysowałam, bardzo proszę. Południowy-zachód z pasmem obłędnych gór Sierra de Tramuntana jest zdecydowanie piękniejszym rejonem niż wschód obsiany turystycznymi kombinatami.

Pozdrawiam,
Anka
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 06.11.2011 08:12

Dziękuję bardzo, zaczynam się wgłębiać w temat Majorka.

Taniej byłoby polecieć na ten weekend do Turcji ( rezerwację załatwiam przez Niemcy ), ale coś mnie korci w tej wyspie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 06.11.2011 16:35

To jak Cię korci to nie ma sensu zmagać się ze sobą :wink:

Turcja też jest obłędna, bardziej różnorodna, regiony bardzo różnią się od siebie, ale zostaw ją sobie na kiedy indziej.

Pozdrawiam,
Anka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 06.11.2011 17:11

Bahama napisał(a):Dziękuję bardzo, zaczynam się wgłębiać w temat Majorka.

Taniej byłoby polecieć na ten weekend do Turcji ( rezerwację załatwiam przez Niemcy ), ale coś mnie korci w tej wyspie.

Nie pamiętam, czy zaglądałeś do mojej relacji z Minorki, jeśli nie to zapraszam, tak w ramach czekania na większą balearską siostrę.
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 08.11.2011 17:31

Polecam Valldemose. Miło pooglądać polskie akcenty w muzeum poza krajem. Sa Colobra obowiązkowo. Trochę jak połączenie jezior w Imotski z Klify Chorwacji - Konavoske stijene. Robi duże wrażenie. Jeśli będziesz na zachodzie to Palma z katedrą i port jachtowy. Jeśli z dziećmi to park wodny w Magaluf. Nie pamiętam nazwy ale coś z Westernem w nazwie. Jest kilka parków, ale w tym byłem i polecam. To jest wycieczka na cały dzień. Na wschodnim wybrzeżu jaskinia smoka w Porto Cristo.
Byłem w Sa Coma i wynajętym samochodem objechaliśmy Valdemose ze zwiedzaniem, Sa Colobre z kąpielą i powrót spacerowo przez Alcudie do hotelu. Unikaj hoteli na wschód od Palmy w okolicy lotniska. Ruch lotniczy jest bardzo duży i ci co tam mieszkali mówili że jest to uciążliwe.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 08.11.2011 17:46

helen napisał(a):
Nie pamiętam, czy zaglądałeś do mojej relacji z Minorki, jeśli nie to zapraszam, tak w ramach czekania na większą balearską siostrę.

Czytałem, rewelacja :)

Będę mieszkał w http://www.booking.com/hotel/es/belvedere.pl.html dzięki Desperadek
Ostatnio edytowano 08.11.2011 17:57 przez Bahama, łącznie edytowano 1 raz
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 08.11.2011 17:57

Kiedy wybierałem się do Hiszpanii, korzystałem z pomocy forum Hiszpania-online. Masa przydatnych informacji, chociaż tematy uporządkowane nieco chaotycznie.

Zerknij np. tutaj:
http://hiszpania-online.com/phpBB2/view ... ht=majorka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 08.11.2011 18:40

Krzychooo napisał(a):Kiedy wybierałem się do Hiszpanii, korzystałem z pomocy forum Hiszpania-online. Masa przydatnych informacji, chociaż tematy uporządkowane nieco chaotycznie.

Zerknij np. tutaj:
http://hiszpania-online.com/phpBB2/view ... ht=majorka

No i nawet moją relację z Minorki tam cytują , uśmiałam się http://hiszpania-online.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5363
atolek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) atolek » 08.11.2011 19:04

nieskromnie podpowiem.. :roll:

forum/viewtopic.php?t=25793&postdays=0&postorder=asc&start=30

od tamtego czasu, jeszcze dwa pobyty się trafiły-efekt posiadania na Majorce "prawie" rodziny... :wink:

pytaj konkretnie o co chcesz.. 8O
Następna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone