Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z przyczepą kampingową do HR?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco » 15.05.2006 08:03

Rzeczywiscie ,jazda z przyczepą uczy cierpliwości , ale zapewniam że mozna sie tego nauczyć. Ja ciągne swoja 1-tonową Adrię autem 140 konnym i wyciagałem na autostradzie 130 km/h., dopóki nie zobaczyłem pewnego razu w lusterku jak przyczepa jedzie na dwóch kółkach po wjechaniu w nasze polskie koleiny. Niebezpieczny może też byc boczny wiatr,ale jak juz dojade to żaden namiot nie może się równać komfortem z przyczepą , zwyczajnie ,coś za coś...
pozdrawiam
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 15.05.2006 08:25

[quote="rich72"]
Jeśli bedzie miał byc kemp to sobie porządny namiot kupię - i taniej wyjdzie i w bardziej komfortowych warunkach będę podróżował 70 km/h brrrr - po prostu nerwy by mi puścił po 200 czy 300 km i by się bakielity z N126 posypały po drodze. Nie po to kupiłem autko ze 125 Ps j 280 Nm żeby 3 dni na wczasy jechać.
8O Wybaczcie - wielu się ze mną nie zgodzi ale taką mam naturę - a najlepsza wg mnie prędkość podróżna na austostadach to okolice 150-160km/h jest jeszcze i bezpieczna i ekonomiczna i drogi rozsądnie przed nami ubywa. 8)
quote]
Pewnie ze sie nie zgodzi skoro takie rzeczy wypisujesz, jakie 3 dni ??? Na 1000km teoretycznie bedziesz jechal dluzej o 3 godziny a praktycznie, jesli jeszcze nie jechales z przyczepa to Ci powiem 1,5-2 godz. Mozna smialo jechac po autostradach 100-120km/h jesli masz tylko czym i potrafisz, wiem ze jest to niezgodne z przepisami, ale nie mniej niezgodne niz 150-160km/h bez przyczepy.
Zaden, nawet najlepszy namiot nie zapewni Ci takich warunkow i komfortu i niezaleznosci jak chocby najzwykejsza polska N-126!
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 15.05.2006 08:29

Myślę że u wielu z nas pomysł kupna przyczepy kołatał sie gdzieś po głowie. Oglądałem oferty używanych przyczep - wiele z nich jest juz po prostu wyeksploatowanych.
Zatem zakup nowej przyczepy, najtańsza z niewiadowa ok. 20 tys., podobna gabarytowa jakość wykonania i design o 100 % lepsza przyczepa ADRIA - cena również wyższa o 100 % ( 40 tys. )
Tak więc jest to spory wydatek - 1 minus
2 minus dla mnie również mocno istotny jak zauważył rich prędkość pokonywania autostrad. 3 minus opłaty za przyczepę (OC, Zielona Karta)
Tak więc ja osobiścię wolę zaopatrzyć się w super namiocik + wiele przydatnych akcesorii kampingowych.
Kasa w zostaje w kieszeni a ja śmigam autostradami patrząc przed siebie a nie w lusterka. Mimo wszystko zazdroszczę trochę holendrom ich zamiłowania do caravaningu ale oni mają czas (emeryci ) i pieniądze
Pozdrawiam

http://www.niewiadow.com.pl/
http://www.adriacaravan.pl/
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 09:24

Fux - jeszcze jedna kwestia - mylisz się co do problemu z rozbujaniem do np 140 km/h z N126 na haku - problemem mogła by być kwestia stabilności przyczepki a na pewno nie oporów trzymających auto. Gabarytowo N126 jest porównywalna do np Opla Vivaro a w tym autku silnik 2,2 DTi radzi sobie nieźle (V-max 192 km/h katalogowo). Dla Astry lżejszej o 400 kg podawana fabrycznie prędkość wynosi 200km/h - osobiście jechałem nią 220 km/h i poszłaby jeszcze ciut ale rączki mi się spociły i odpuściłem - jakoś autostrada robi się dziwnie wąska. Także kwestia aerodynamiki przyczepki przy tym silniku mogła by się okazać teorią ponieważ przy testach co robili w Top Gear przy około 180 km/h przyczepka zaczęła sama się poprawiać pod względem oporów - bakielity poleciały w powietrze. Natomiast kwestia stabilności pojazdu z kempem przy wyższych prędkościach mogła by decydować o tym czy uda Ci się trafić w drogę czy nie i to jest moim zdaniem główna kwestia powyższych rozważań.
Ps. wsio co napisałem wyżej jest rozważaniem czysto teoretycznym laika w dziedzinie caravaningu i takim pozostanie ze względu na obowiązujące przepisy i obawy związane z kwestią bezpieczeństwa prowadzenia auta z żaglem w postaci przyczepy.

[/quote]Mnie do przyczepy kempingowej namówił znajomy, który zajmuje się karawaningiem pewnie tak z 50 lat (jest po 70-tce). I powiada tak, że przyczepa kempingowa to nie to samo co hotel... to o wiele lepszy luksus.
Jest się zawsze u siebie w domu.

tak pod warunkiem że ma przyczepę o powierzchni 20 m kwadratowych bo takie spotykane są najmniejsze apartamenty ( a to daje około 10 mb przyczepy do której ciągnięcia potrzebana będzie spora terenówka która spali w 3 dupy paliwa itd itp a przyczepka też kosztuje zarówno w zakupie jak i w utrzymaniu - ubezpieczenia, przeglądy , naprawy, konserwacje, pozasezonowe zabezpieczenie, eksploatacja czyli gaz, srodki do utrzymania kibelka samospalającego ...
Jak u siebie w domu ..... a czyż nie poto jedzie się na wczasy aby zmienić coś w otaczających nas warunkach - tych bytowych również?? No chyba że ma się 70 lat wtedy się zdodzę - szklanka z zebami się nie zgubi bo stoi zawsze w tym samym miejscu... :wink:
Pozdrav :P
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 09:41

Ja ciągne swoja 1-tonową Adrię autem 140 konnym i wyciagałem na autostradzie 130 km/h., dopóki nie zobaczyłem pewnego razu w lusterku jak przyczepa jedzie na dwóch kółkach

autem nie zdarzają się takie przypadki nawet przy prędkościach dwukrotnie wyższych ze względu na to że sztab ludzi przez kilka lat projektuje, bada i testuje, natomiast w przypadku przyczep widać że jak przepis ogranicza to konstruktorzy mają w poważaniu kwestią stabilności prowadzenia.....
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 09:44

Gemini - ja sem z Gierałtowic - prawie po sąsiedzku :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.05.2006 10:04

Rozpoznałem temat przyczepy dość dokładnie - zasięgnąłem porady a paru znajomych, którzy coś takiego mają.
Mimo że ciągnie mnie do przyczepy (szczególnie ta niezależność po drodze mi się podoba) to jednak odpuszczę sobie bo wygodna przyczepa jaka mnie interesuje (ok. 4,5 metra z kibelkiem+prysznicem) to koszt (używana, w dobrym stanie) ok. 18.000 PLN - co biorąc pod uwagę ceny kampingów czy nawet hoteli po drodze oznacza że raczej się to nigdy nie zwróci.
Myslę z resztą że z przyczepą nie tyle chodzi o koszty ile o sposób spędzania urlopu - karawaning to sposób na życie - trzeba to lubieć.
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 15.05.2006 10:43

rich72 napisał(a):Gemini - ja sem z Gierałtowic - prawie po sąsiedzku :lol:

Po sąsiedzku zgadza się nawet bardzo, dokładnie jestem z Knurowa.
Pozdrawiam
marco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marco » 15.05.2006 10:58

niezawodny napisał(a):Rozpoznałem temat przyczepy dość dokładnie - zasięgnąłem porady a paru znajomych, którzy coś takiego mają.
Mimo że ciągnie mnie do przyczepy (szczególnie ta niezależność po drodze mi się podoba) to jednak odpuszczę sobie bo wygodna przyczepa jaka mnie interesuje (ok. 4,5 metra z kibelkiem+prysznicem) to koszt (używana, w dobrym stanie) ok. 18.000 PLN - co biorąc pod uwagę ceny kampingów czy nawet hoteli po drodze oznacza że raczej się to nigdy nie zwróci.
Myslę z resztą że z przyczepą nie tyle chodzi o koszty ile o sposób spędzania urlopu - karawaning to sposób na życie - trzeba to lubieć.

Na pewno to może być sposób na zycie,ale co do kosztów to sie z Toba nie zgodzę.Moim zdaniem przyczepa kupiona w rozsądnej cenie zwraca się po kilku urlopach , oczywiscie porównując do hotelu lub apartamentów a nie do pobytu pod namiotem.Przyczepę w dobrym stanie znajdziesz w kwocie do 10 tysiecy, a co do prysznica to na dobrym kempingu zbędny luksus. Utrzymanie nie kosztuje wiele,a za oc płacę rocznie 26 zlotych...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 10:58

a kiedy się wybierasz do Crolandii my jedziemy 11 sierpnia do Zivogosce na 3 autka.
Ps. Trza by to omówić przy bezalkoholowym :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 11:05

Na pewno to może być sposób na zycie,ale co do kosztów to sie z Toba nie zgodzę.Moim zdaniem przyczepa kupiona w rozsądnej cenie zwraca się po kilku urlopach , oczywiscie porównując do hotelu lub apartamentów a nie do pobytu pod namiotem.Przyczepę w dobrym stanie znajdziesz w kwocie do 10 tysiecy, a co do prysznica to na dobrym kempingu zbędny luksus. Utrzymanie nie kosztuje wiele,a za oc płacę rocznie 26 zlotych...

a co z resztą kosztów??
1. opłata za autostradę wyższa
2. paliwo ze 2 litry na 100 więcej
3. konserwacja, drobne naprawy
4. koszty gazu, prądu na kempie no i oczywiście same opłaty za kamp (ile płacisz??)
5. Amortyzacja samej przyczepki

co jeszcze pominąłem ?? :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 11:12

Ja w tym roku płacę 100 E za 8 -mio osobowy apartament (3 pokoje, 2 łazienki, w pełni wyposażona kuchnia) + bąbel od znajomego gratis 2 lata 8).
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 11:15

Apartment has three bathrooms with toilet, one double bedroom, two triple bedrooms with balconys, separate kitchen and living room, 85m2.
The apartment is situated on the first floor.

i balkon po którym można na rowerze jeździć
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 15.05.2006 11:29

rich72 napisał(a):a kiedy się wybierasz do Crolandii my jedziemy 11 sierpnia do Zivogosce na 3 autka.
Ps. Trza by to omówić przy bezalkoholowym :wink:

Jak czas pozwoli to koniec sierpnia początek września spakuje rodzinkę i w ciemno. Może Lopar Rab, może okolice Zadaru, będe szukał coś pod dzieciaków 3,5 lat.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.05.2006 11:37

my jedziemy w 3 rodzinki - 2 bąbli niecałe 4 lata i 1 2,5 roku do Żivogosce na 2 tygodnie, potem oni jadą do domciu natomiast ja na tydzień na Hvar z żoną i córą - powrót 2 września
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kempingi

Z przyczepą kampingową do HR? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone