Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z przyczepą do Chorwacii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jan 123
Globtroter
Z przyczepą do Chorwacii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 22.06.2007 17:42

Witam i proszę o pomoc . Wybieram się z Warmii i Mazur na Makarską z N126N proszę o podanie sprawdzonej trasy autostradami od Cieszyna przez Austrię możliwie najdalej dokąd zbudowali w stronę Dubrownika. Kto ciągał N-kę ten wie co to za męka , nie mylić z N126EA bo ta się prowadzi super ; dlatego wolę autostradę .
Nie pytam o bzdety ale o sprawdzone konkrety bo Chorwaci zbudowali prędzej autostradę niż nasi opublikowali aktualne mapy. Jeśli ktoś doda ile średnio w 2006r płacił na kampie za Samochód , przyczepa , prąd + 2 starszaków to będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam Wszystkich i wielie dzięki.[/b]
zbychu7777
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu7777 » 22.06.2007 18:00

Co do trasy przez Austrię niewielę moge powiedzieć. Natomiast jechałem raz przez Wegry (Budapeszt) i raz przez Bośnie i Hercegowinę. Uprzedzam, że opłata za autostradach chorwackich dla samochodu i przyczepy są podwójne. np. 48 E od strony Węgier do Splitu. Ceny campingów kształtują sie dla samochodu / przyczepy 4 osób dorosłych + prąd od 19 do nawet 35 E na dużych campach
Jan 123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 22.06.2007 20:42

Dzięki Zbychu 7777 też kiedyś wracałem przez Węgry ale solówką ale po zrobieniu koła z N126N do Kosta Brawa w Hiszpanii - Francja-Włochy - Istria-Węgry 6 tyś km w 6 tygodni wolę jechć najlepiej autostradami. I
Uwaga dla wszystkich ! kiedyś pojechałem z Klagenfurtu na Słowenię i było prawie pionowo przez chyba 40 km , bez 150 koni pod maską nie radzę bo uszczelkę pod głowicą można stracić. To tak jako ciekawostka.
Co do ciągania przyczepy i opłat za autostrady to więcej się płaci chyba w całej europie za opłaty niż za paliwo. No ale tacy zboczeni jak my z małżonką jak ja to mówię ,, też chcą być kochani". Nigdy w życiu nie zamienimy kempingu na apartament a już puknęło po 50 -tce , ale jak to mówią to nie nasza wina , że nam się dzieci starzeją a my ciągle młodzi.
Pozdrawiam i proszę o więcej - chyba w środę wyjazd.
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 02.07.2007 10:50

Ja jeżdzę z Knausem - Chałupki- Brno-Wiedeń-Graz- Maribor - Zagrzeb i dalej wedle uznania - trasa bardzo szybka, łagodna, w sam raz na szybki przelot z przyczepą.

Ceny baaaaaardzo różne, zależy od standartu, - możesz trafić i na 80 E w sezonie za luksusy. Ja płaciłam w 2006 roku na Pagu koło 30 E w czerwcu, w 2007 na Park Umag 800 k/ 5 dni/40% zniżki/ 2 dorosłe+ 2 małych dzieci -najlepiej poszperaj, wybierz camping i poczytaj ceny na www

I jeszcze jedno - na lepszych campingach dają spore zniżki na kartę CCI- warto sobie przekalkulować (ja zawsze mam opłaconą).

Jeżdzę z przyczepą 10 lat - jakby coś- pytaj :D A... i mam katalogi z cenami z zeszłego roku, jeśli chcesz mogę ci dać jakieś namiary.

pozdrawiam :papa: :hut:
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 02.07.2007 20:55

Cześć Mamcia!
mam wyjazd za 5 dni,
pierwszy raz jadę z przyczepką, jak Twój samochodzik sobie radzi na trasie?
jest ok?nie masz problemu z góreczkami?
p.s.
jak możesz to podeślij jakieś wskazówki

pozdrav

Grzegorz :papa:
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 03.07.2007 12:58

hej

Wszystko zależy od tego jaką masz przyczepę i jaki samochód. My jeżdzimy z przyczepą 1200 kg + opel vectra TD 2000 pojemn. i jakoś tak koło 125 koni :roll: / . I to jest moim zdaniem niezbędne minimum jeśli chodzi o moc auta w stos. do wagi przyczepy w przypadku jazdy dalej niż po Polsce. Przy mniejszej mocy auto strasznie się zarzyna - sprawdzilismy to na własnej ( i teściów) skórze. :(

Napisz, co konkretnego chciałyś wiedzieć - chętnie pomogę. Ewentualnie napisz nr GG to się zgadamy. :D

pozdrawiam :hut:
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 03.07.2007 21:20

hej Mamcia!
je będę ciągnał dmc 1400 kg przy poj 2.0 HDi.
czy wystarczy zobaczymy.
samochód Peugeot 406 Break ma dopuszczalną dmc 1500 kg..
okaże się w praktyce.
ja wyjeżdżam na noc.
raz ze względu na dziecko, a drugie na temperatury ,żeby się silnik nie przegrzewał.wewnatrz wytrzymamy-jest oczywiście klima.
pozdrav!
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 04.07.2007 06:46

No ja też myslę, że wystarczy :D

A gdzie się wybieracie i jaką trasą, jeśli mogę spytać? :)

PS. W temacie klimy- może ci się mocno grzać płyn w chłodnicy, zwłaszcza w upale i górach i z tak ciężką przyczepą - wtedy wystarczy wyłączyć klimę na podjazdach i wszystko gra (sorki, że się tak mądrzę, ale dla nas i paru znajomych był to wieczny problem, mechanicy wymieniali jakieś tak termostaty - że niby niesprawne- kasy straciliśmy na naprawy - a przypadkowo okazało się, że po prostu taki jest urok jazdy z przyczepą po górach niektórymi autkami i trzeba wybrać - klima albo chłodzenie silnika). Swoją drogą chyba powinniśmy zmienić mechaników :evil:

pozdrawiam :papa:
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 04.07.2007 09:58

hej!

mamy zamiar dojechać do Zatonu i na Pag.
przynajmniej tam się rozlożymy z przedsionkiem i przyczepą
pozdrav! 8)
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 04.07.2007 12:05

Byłam w Zatonie 4 lata temu i na Pagu w Novaliji w 2006.
Obydwa kempingi super, wygodne, zadbane, ładne plaże w sam raz dla małych dzieci. :D
My bardzo miło wspominamy te kempingi, nasze dzieciaczki też :)

:papa:
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 04.07.2007 14:34

My wybieramy się dokładnie na Simuni i potem Zaton,jakoś to podzielimy.
to mówisz że jest tam fajnie?będziemy mieli dwójkę dzieci takich po 3,5 roku.
a pamiętasz może ile jechaliście godzin do Zaton- u?

:)
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 05.07.2007 06:51

Najcześciej jedziemy na dwa dni, ponieważ moje dzieci nie wytrzymują jazdy nocą - nie są w stanie zasnąć na dłużej niż 20 min. :(
Śpimy gdzieś za Wiedniem, ładne parkingi zaczynają się koło 30 słupka, ojcowie rodzin zaliczają piwko dla relaksu :wink:
Rano wyspani i zrelaksowani wyjeżdzmy i spokojnie dobijamy do celu. :)

Do Zatonu jechaliśmy przez plitvickie starą drogą z przyczepami, więc trwało to wieki, ale teraz juz jest autostrada prawie na miejsce. Od nas, z Wodzisławia do Zadaru mamy jakieś 1000 km, więc myślę, że autostradami spokojnie z przyczepą można je przejechać w 15 godz., nocą jeszcze szybciej. W zeszłym tygodniu wróciłam z Istri i 860 km zrobiliśmy w 15 godz, ale z bardzo długimi postojami, przynajmniej 2 godz. "straciliśmy" na podziwianie widoków :roll:
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 05.07.2007 20:23

Dziękuje Mamcia!

liczyłem się z czasem około 17 godzin, też jedziemy z dzieckiem.
fakt ,że potem już jedzie się autostradą..
do wyjazdu zostało raptem 3 dni
przygotowania w pełni

POzdrawiam Grzegorz
Jan 123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jan 123 » 01.10.2012 16:09

Witam ponownie.
Sam założyłem ten temat i byłoby miło i z pożytkiem dla wszystkich skupić w tym miejscu sprawy jak w temacie.
Wprawdzie sezon dopiero za rok ale już warto pomyśleć na przyszłość , z tego co zaobserwowałem to na wyjazdy dla wypoczynku w Chorwacji w lipcu i sierpniu warto wcześniej zarezerwować miejsce na sprawdzonym kempingu zwłaszcza jeśli chcemy mieć miejsce zacienione i w linii brzegowej . Przyznaję się bez bicia - Adriatyk zdradziliśmy w 2010 i 2012r. dla morza Czarnego ale to już historia Bułgaria strasznie się zmieniła na niekorzyść dla karawaningowców - dla zainteresowanych moje relacje tu : http://forum.karawaning.pl/topic/10457- ... -bulgarii/
Pozdrawiam i zapraszam do wymiany doświadczeń :papa:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi