Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Primostein do Dubrownika

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
macvw
Croentuzjasta
Z Primostein do Dubrownika

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 07.04.2012 07:51

Witam wszystkich! W tym roku znowu bedziemy spali w Bilo-Primostein i chcielibyśmy "zaliczyć" Dubrownik. Mam pytanie, czy wiecie, dokąd w tej chwili biegnie autostada,/gdzie się kończy-google pokazuje, że przed Vrgorac, ale google nie widzi np.oddanej w ub. roku w paźdzerniku A1 z Nowcyh Marz do Torunia/ żeby jak naszybciej dostać się do Dubrownika, szczerze mówiąc przeraża mnie te 300km. w jedną stronę:(
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.04.2012 12:00

macvwn na twoim miejscu rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką , widoki niezapomniane. :wink:

W sumie to z Primosten lepiej Dubrovnik zaliczyć z noclegiem , bo warto zwiedzić go w dzień , wieczorem , wjechać kolejka na SRD , mury itd.... jeden dzień to mało , by jeszcze wrócić do Primosten......padniecie. :wink:
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 07.04.2012 12:51

maniust napisał(a):macvwn na twoim miejscu rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką , widoki niezapomniane. :wink:

W sumie to z Primosten lepiej Dubrovnik zaliczyć z noclegiem , bo warto zwiedzić go w dzień , wieczorem , wjechać kolejka na SRD , mury itd.... jeden dzień to mało , by jeszcze wrócić do Primosten......padniecie. :wink:

No właśnie, tego się obawiam, a co to znaczy "rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką"?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.04.2012 12:56

macvw napisał(a):a co to znaczy "rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką"?
Jadranka :wink: .....naprawdę warto , wręcz trzeba !
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 07.04.2012 13:14

Dodam jeszcze , że my w zeszłym roku zwiedzaliśmy Dubrovnik z Tucepi.

Po 200 km Jadranką w jedną stronę , całym dniu łażenia w 35 C upale .....mury szczególnie mnie wykończyły ....... wjazd koleją na SRD i krótkim spacerku wieczorem po Dubrovniku , byłem skonany , a przed sobą miałem jeszcze 200 km Jadranką do Tucepi po ciemaku.

Dla mnie ciężko na raz było i żałowałem póżniej , że nie zdecydowaliśmy się na nocleg w Dubrowniku , chociażby by móc więcej połazić po nim nocą ......klimat bajeczny!
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 08.04.2012 04:41

macvw napisał(a):
maniust napisał(a):macvwn na twoim miejscu rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką , widoki niezapomniane. :wink:

No właśnie, tego się obawiam, a co to znaczy "rozważyłbym wyprawę do Dubrownika Jadranką"?

Jechać wzdłuż wybrzeża,
my z okolic Szibenika jechaliśmy coś około 255 km w jedną stronę,ale warto było.
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 08.04.2012 08:26

mireks napisał(a):
macvw napisał(a):

Jechać wzdłuż wybrzeża,
my z okolic Szibenika jechaliśmy coś około 255 km w jedną stronę,ale warto było.

My będziemy spać w Bilo, 20km. od Szibenika, trzeba to przemyśleć :roll: Jak się reszcie nie będzie chciało jechać /jedziemy w 5 aut!/ to "mówicie", że warto przejechać się tą drogą 8 np. do Baśka Voda, czy Makarska, widoki z tej drogi są takie piękne? Pytam, bo w ub. roku najdalej w tą stronę jechaliśmy do Splitu.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.04.2012 11:32

macvw napisał(a):to "mówicie", że warto przejechać się tą drogą 8 np. do Baśka Voda, czy Makarska, widoki z tej drogi są takie piękne? Pytam, bo w ub. roku najdalej w tą stronę jechaliśmy do Splitu.

Jak wspomniałem wcześniej nie warto , a trzeba ...... choćby dla takich widoków :wink:

Obrazek

....a wierz mi że jest jeszcze cudniej ! :D
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 09.04.2012 14:15

Warto,warto.
Tylko rano trzeba być w Dubrowniku,później mogą być problemy z zaparkowaniem.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.04.2012 15:21

Primosten - Dubrovnik, "Jadranką" ok. 200 km i ok. 3-4 godz. jazdy - jak to zrobić, aby w Dubrowniku byś rano :?: :wink:
macvw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) macvw » 09.04.2012 15:48

maniust napisał(a):
macvw napisał(a):to "mówicie", że warto przejechać się tą drogą 8 np. do Baśka Voda, czy Makarska, widoki z tej drogi są takie piękne? Pytam, bo w ub. roku najdalej w tą stronę jechaliśmy do Splitu.

Jak wspomniałem wcześniej nie warto , a trzeba ...... choćby dla takich widoków :wink:

Obrazek

....a wierz mi że jest jeszcze cudniej ! :D

dzięki kolego! pojadę na pewno! I koniecznie w tym roku zaliczam górę Sveti Jure koło Makarskiej 1762m.n.p.m. Ktoś tak napisał na forum "Najpiękniejsze widoki w znaczeniu fotograficznym są jednak z tego tarasu skalnego z chatką na wys. ok. 1220m. Ravna flaszka", więc zastanawiam się, czy warto wjeżdżać do samego końca?
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 09.04.2012 22:36

z Primoszten do Dubrownika ........................trochę daleko a jeszcze po drodze np. Ston ...czy nie lepiej przełożyć to na następny raz i "zakotwiczyć " gdzieś bliżej (Makarska Riw. , Peljesac ).................co do widoków po drodze na Sw. Jure.................to najpiękniejsze są po drodze ale idąc pieszo , trasa niezbyt trudna tylko czasochłonna ale widoki....niezapomniane i satysfakcja .................... np. nad Morskie Oko można pieszo lub konikami ale to nie to samo a już Sw. Jure .................robi różnicę (droga samochodem dla ....."twardzieli") a dodatkowo ....pieszo za freeeeeeeeeeee
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 11.04.2012 06:49

dzięki kolego! pojadę na pewno! I koniecznie w tym roku zaliczam górę Sveti Jure koło Makarskiej 1762m.n.p.m. Ktoś tak napisał na forum "Najpiękniejsze widoki w znaczeniu fotograficznym są jednak z tego tarasu skalnego z chatką na wys. ok. 1220m. Ravna flaszka", więc zastanawiam się, czy warto wjeżdżać do samego końca?

Sveti Jure powiadasz ...
Najlepiej jechać z samego rana i być po śniadaniu.
Dlaczego?
Myślałem że robię wyskok (samochodem) na jakąś góra godzinkę.
Wyjechałem o 7 rano, wróciłem ... o 15 :D i niestety byłem bez śniadania, nawet nie miałem flaszki wody ze sobą.
Uratowała mi życie woda kupiona w schronisku na niższym szczycie tyle że to była najdroższa dotąd woda jaką kupiłem :D
a tu mała foto relacja z tej wyprawy: https://picasaweb.google.com/1106434386 ... re1762mNpm
Niestety ciągły brak czasu uniemożliwia mi sporządzenie relacji z moich wyjazdów, ale chętnie czytuję zamieszczane na forum czerpiąc z nich naprawdę super wiedzę przed corocznym wyjazdem na wakacje :)
Pozdrawiam i życzę wspaniałej przygody podczas wycieczki na szczyt.

ps
co do Dubrownika, nie polecam jazdy na jeden dzień.
Jechałem z Makarskiej (niestety na kacu gigancie, ta ichna Rakija .... ;) )
i tylko zaliczyłem wycieczkę, zwiedziłem tzw doły, ale mury wjazd na górę itp atrakcje to już było ponad siły moje i mojej ferajny.
Za to polecam zajazd w Bosni pomiędzy granicami, wracając będzie po lewej stronie nad zatoką, a tam sałatkę serową i potrawy z grila, 3 różne mięsa, jagnięcina, swinia i coś tam jeszcze było a do tego piwko chyba Sarajewo. Za 3 osoby dałem 50 euro ale to było po prostu boska wyżerka :D
Pzdr.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 11.04.2012 09:45

macvw napisał(a):(...), więc zastanawiam się, czy warto wjeżdżać do samego końca?

Wjeżdżać!! Nawet się nie zastanawiaj! Z góry zobaczysz tez część "autostradową po drugiej stronie Sv.Jure, a jest tam również malutki kościółek :)
Pozdrawiam!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.04.2012 09:52

macvw napisał(a):I koniecznie w tym roku zaliczam górę Sveti Jure koło Makarskiej 1762m.n.p.m.

Z Primoštem na Sveti Jure :wink: trochę męczące ... ale powodzenia :idea:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi