Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Poznania na Krk (Baśka) 28 czerwca - trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 09.06.2013 10:29

Witajcie,
pytanie z cyklu o wyższości Świąt Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia:)

28 czerwca w piąteczek rano wyruszam do Baśki na Krk, a jestem z Poznania (grodu położonego właściwie na A2...).

I tutaj pytanie - jak liczyłem wg. maps.google.com to przez Czechy,
Austrię, Słowenię mam ok. 1100km, ale... Z Poznania do granicy z Czechami wlokę się zwykłymi dróżkami (masa fotoradarów, wsi po drodze, tirów, stres i trwa to w pipkę:)). Google proponuje przekroczenie granicy w Kotlinie Kłodzkiej i jazdę przez Ołomuniec... sam nie wiem, czy po stronie czeskiej jest wiele lepiej niż w Polsce. I nie wiem, czy nerwowo się nie wykończę już do granicy z Czechami...
Jadę z chłopakiem, całe 19 miesięcy więc zależy żeby sprawnie szło:)

Rozważam dlatego drugą opcję - A2 zaraz od Poznania, Berlinerring, A9 w dół do Monachium, Salzburg (tam nocleg i kolacyjka na starym mieście:)), kolejny dzień Villach, Lubliana i Rjeka już w Chorwacji. Trasa ma jakieś 250-270km więcej... co ryzykuje: nie wiem czy to sezon urlopowy Niemców, nie mam pojęcia, Kiedyś do Włoch jechałem w niemieckim sezonie to od Ingolstadt, a szczególnie od Monachium do zjazdu na Insbruck to gęsto dość było. Kolejny minus ale to już świadomy to, że auto na autobanie mi spali ok 6l/100km, a na normalnych drogach (chyba Czechy i polska) zamyka się w 4,5-4,8 litra... (dieselek).

Co byście doradzili? Pytam szczególnie tych jeżdżących z zachodniej Polski (bo wiadomo, że im dalej na wschód tym jazda przez Niemcy robi się coraz bardziej bezsensowna). Jakie macie doświadczenia z tymi trasami? Jakieś za i przeciw? I pytanie jak z tą trasą przez Niemcy - nie wiem jak po trasie - czy ryzykuje jakieś płatne tunele i inne "finansowe" niespodzianki?

Z góry dzięki za sugestie, pomoc i w ogóle za przeczytanie tego postu :)
cooleczka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cooleczka » 09.06.2013 10:36

sam myślę, czy nie lecieć przez Niemcy, Ty się nawet nie zastanawiaj...:)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2013 10:52

A dlaczego nie pojedziesz do Wrocławia, a dalej A4 i A1 aż do granicy w Chałupkach, dalej też autobana aż do CRO ( z wyjątkiem małych kawałków pomiędzy ).
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 09.06.2013 11:01

szaki17 napisał(a):A dlaczego nie pojedziesz do Wrocławia, a dalej A4 i A1 aż do granicy w Chałupkach, dalej też autobana aż do CRO ( z wyjątkiem małych kawałków pomiędzy ).

No właśnie czekam na takie sugestie i propozycje - za i przeciw:)
Nie znam tras, muszę coś wybrać...

p.s. A chałupki nie za mocno na wschód po drodze?

tak właśnie wynalazłem taką propozycję na viasmichelin i nie wiem czy dobra:

A2 z Poznania do Świebodzina,
potem w dół Zielona Góra, Żary,
potem do Niemiec, Przewóz, Gerlitz, znowu Polska, Zawidów, granica i na Liberec i w dół... Praga i Salzburg..
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.06.2013 11:03

Od kilkunastu lat jadę do Cro z Poznania właśnie zawsze jedną i tą samą trasą. Przez Międzylesie, Boboszów. Autostrada to to nie jest, zgadza się, ale jakoś szczególnie nie narzekam na przejazd. Że fotoradary, że wsie....trudno. Wolniej znaczy się bezpieczniej :D
Przyznam, że nigdy nie brałam pod uwagę i nie sądzę żebym wzięła opcję jazdy przez Niemcy. Wszyscy moi znajomi jadą trasą, którą kiedyś przerobili z nami i jest ok.
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 09.06.2013 11:20

Aldonka napisał(a):Wolniej znaczy się bezpieczniej :D

no z tym to bym polemizował, czy bezpieczniej wlec się po jednopasmowej drodze wyprzedzając ciężarówki "na styk" i innych oszołomów gnających 150kmh, czy jednak jechać te 150kmh po dobrej dwupasmowej autostradzie odgrodzonej od innych dróg, chodników itp.:)
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2013 11:47

Witam,

Ja z wlkp jadę Wrocław, Kłodzko, Boboszów, Mohelnice i dalej to już masz dwa pasy. Mam 60 km bliżej do Wrocławia od Ciebie więc musisz sobie przekalkulować czy opłaca się jechać na Niemcy. Jazda A4 i A1-D1 wydaje mi się nieopłacalna - kiedyś tak jechałem i nie dość, że nadrabiasz to nie zyskujesz nic czasu a stracisz więcej paliwa i dochodzą opłaty za jazdę przez autostrade. Droga z Wro na Boboszów nie jest taka zła bo ma nową nawierzchnie i jest kilka miejsc gdzie są rozszerzenia na dwa pasy. Rok temu po stronie czeskiej też była już nowa nawierzchnia jak jechałem ale jeszcze było coś w trakcie roboty. Z Brna możesz jechać na Mikulov albo Breclav bez większego znaczenia, którą opcje wybierzesz ale jak chcesz zatrzymać się na coś do zjedzenia to polecam Breclav i odwiedzenie tego miejsca http://www.steakhouse-codys.cz/ bo warto :)
Dalej to już widomo Wiedeń Graz i z racji tego, że jedziesz na Krk to brałbym winietę na Słowenie i jechał przez Ljubljiane bo wyjdzie to taniej i i szybciej niż przez Zagrzeb.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2013 11:52

A i jeszcze odnośnie fotoradarów itd to ja odcinek Wrocław Boboszów pokonuję raczej przepisowo i pamiętaj, że google też liczy czas jazdy przepisowo w stosunku do autostrady a wiadomo też, że w terenie otwartym mało kto jedzie 90 więc trochę szybciej to wychodzi. Jak nie było obwodnicy Wrocławia to tu był problem i strata czasu ale teraz przejazd przez to nie problem.

Dopisane:

Jadąc na Niemcy płacisz za A2 do granicy, i potrzebujesz winietę na Austrie i Słowenie i dodatkowo tunel 10Ex2 na A10 w Austrii. Jadąc przez Czechy potrzebujesz ich winietę i Austrię i Słowienie więc opłaty wyjdą minimalnie taniej przez Czechy i doliczasz 300km więc paliwa więcej.
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 09.06.2013 12:15

jestem że tak powiem z tego samego ,, fyrtla "..:).Bliżej o 68 km ..Leszno.Jaką trasę wybierzesz to już Twoja decyzja.Mnie trochę wkurza jazda przez Boboszów i te strome podjazdy i zakręty po czeskiej stronie.W tym roku pojadę przez Cieszyn i Budapeszt.Ale nie to chciałem Ci zasugerować.Nie wiem jak u Ciebie z nocną jazdą..ale mając na pokładzie 19 miesięczne dziecko może lepiej byłoby wyjechać gdzieś około 18 stej / po pysznym obiadku i małej dżemce :) /. Dzieciak Ci szybko zaśnie..a i na miejscu będziesz w południe a nie w środku nocy.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2013 12:28

No ja zawsze też startuję koło 18 ale to już kwestia tego, jak kto lubi jeździć w nocy itd. Jeśli nie ma się z tym problemów to na dojazd to jest najlepsza opcja jeśli jedzie się na "raz". Kolega pisał o noclegu więc w sumie to bez większego znaczenia bo na Krk jest blisko. Przez Budapeszt to chyba nie na Krk? Ja ostatnio wracałem turystycznie zza Dubrovnika przez BiH, Węgry i Austrie celowo omijając autostrady i dałem radę czasami fajnie oderwać się od autostrady chociaż na trochę.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 09.06.2013 12:49

TurboDymoMan napisał(a):Co byście doradzili?

Pytanie jest zasadnicze: Co jest dla Ciebie w tym konkretnym przypadku priorytetem:
a. przejechać trasę jak najszybciej i najwygodniej - 50 EUR wte czy wewte nie ma znaczenia
b. jechać może trochę dłużej, po drodze coś zobaczyć ale wydać na samą trasę z 50 EUR mniej

jeśli odpowiedź "a", to jedź przez Niemcy czyli:
Poznań - A2 - A12 - Berliner Ring A9 - Monachium - A8 (winieta austriacka) - Salzburg - A10 (dwa płatne tunele razem ok 10 EUR) Villach - A11 (płatny tunel Karawanken) (płatna winieta słoweńska) - A2 - Ljubljana - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

lub z małą modyfikacją Świecko - A12 - A13 - Drezno - A4 - do A9 i dalej na Monachium

Przy założeniu że nie trafisz na duży korek spowodowany wypadkiem lub remontami tędy zajedziesz najszybciej

jeśli odpowiedź "b" to:

b1: Poznań - Kórnik - Śrem - Gostyń - Rawicz - Wrocław - A4 (płatne na bramce) - Gliwice - A1 - Gorzyczki (czeska winieta) - D1 - R35 - Olomouc - R46 -Vyskov - D1- Brno - D2 - Breclav - DK 47 - Wilfersdorf - (winieta austriacka) - Wiedeń - A2 - Graz - A9 - Spielfeld - (winieta słoweńska) - Maribor - Ljulbljana - - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

lub

b2: Poznań - Kórnik - Śrem - Gostyń - Rawicz - Wrocław - Kłodzko - Dk35 - Boboszów - Zabreh - (winieta czeska) - Mohelnice - R35 - Olomouc - R46 -Vyskov - D1- Brno - D2 - Breclav - DK 47 - Wilfersdorf - (winieta austriacka) - Wiedeń - A2 - Graz - A9 - Spielfeld - (winieta słoweńska) - Maribor - Ljulbljana - - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

Celowo w obu wariantach "b" nie pisałem o omijaniu słoweńskiej autostrady bo sądzę że w jadąc na Krk się to nie opłaca.

Jeszcze jest kwestia tego czy planujesz po drodze nocleg.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2013 12:59

Ja aby dorzucę od siebie, że nie porównywałbym tej trasy "szybciej i najwygodniej" a "taniej" bo przez Niemcy to ani nie szybciej ani nie dużo wygodniej bo żeby sprawnie i szybko przejechać to 300km więcej to trzeba jechać szybko a i tak wyjdzie na ten sam czas całej podróży. Jadąc z noclegiem to w sumie żadna różnica bo na Krk jest blisko więc może wybierz trasę z miejscem gdzie chciałbyś się zatrzymać i coś zobaczyć.
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 09.06.2013 13:18

Mosqito napisał(a):
TurboDymoMan napisał(a):Co byście doradzili?

Pytanie jest zasadnicze: Co jest dla Ciebie w tym konkretnym przypadku priorytetem:
a. przejechać trasę jak najszybciej i najwygodniej - 50 EUR wte czy wewte nie ma znaczenia
b. jechać może trochę dłużej, po drodze coś zobaczyć ale wydać na samą trasę z 50 EUR mniej

jeśli odpowiedź "a", to jedź przez Niemcy czyli:
Poznań - A2 - A12 - Berliner Ring A9 - Monachium - A8 (winieta austriacka) - Salzburg - A10 (dwa płatne tunele razem ok 10 EUR) Villach - A11 (płatny tunel Karawanken) (płatna winieta słoweńska) - A2 - Ljubljana - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

lub z małą modyfikacją Świecko - A12 - A13 - Drezno - A4 - do A9 i dalej na Monachium

Przy założeniu że nie trafisz na duży korek spowodowany wypadkiem lub remontami tędy zajedziesz najszybciej

jeśli odpowiedź "b" to:

b1: Poznań - Kórnik - Śrem - Gostyń - Rawicz - Wrocław - A4 (płatne na bramce) - Gliwice - A1 - Gorzyczki (czeska winieta) - D1 - R35 - Olomouc - R46 -Vyskov - D1- Brno - D2 - Breclav - DK 47 - Wilfersdorf - (winieta austriacka) - Wiedeń - A2 - Graz - A9 - Spielfeld - (winieta słoweńska) - Maribor - Ljulbljana - - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

lub

b2: Poznań - Kórnik - Śrem - Gostyń - Rawicz - Wrocław - Kłodzko - Dk35 - Boboszów - Zabreh - (winieta czeska) - Mohelnice - R35 - Olomouc - R46 -Vyskov - D1- Brno - D2 - Breclav - DK 47 - Wilfersdorf - (winieta austriacka) - Wiedeń - A2 - Graz - A9 - Spielfeld - (winieta słoweńska) - Maribor - Ljulbljana - - A1 - Postojna - DK6 - Rupa - A7 (płatna na bramkach) - Rijeka - Krk

Celowo w obu wariantach "b" nie pisałem o omijaniu słoweńskiej autostrady bo sądzę że w jadąc na Krk się to nie opłaca.

Jeszcze jest kwestia tego czy planujesz po drodze nocleg.

No, Krk wybrany (Baśka) z uwagi na 19m-cy "faceta" - priorytet to niekamienista, ładna plaża:) z takim maluchem nie nastawiamy się na zwiedzanie, raczej odpoczynek stacjonarny w miarę. A Baska to długa (ale chyba wąska) plaża i żwirowa z tego co wiem, a nie kamienista (babek z piasku i tak nie porobi:))

Co do dojazdu przez Niemcy troszkę mnie zmartwiłeś tymi tunelami. Nie sądziłem, że są aż trzy... Karawankntunnel to widzę 6,5 jurków w jedną stronę (ale chyba można objechać... karawankentunnel-ile-razy-sie-za-niego-placi-t31952.html) , ale te dwa pozostałe na pewno "tylko" razem 10 jurków? bo nie wiem które to...

co do Słowenii to na pewno kupię winietę. Chcę wracać przez Wenecję, a żeby uderzyć najbliższą drogą z Chorwacji do Włoch to i tak Słowenia mnie czeka... nie warto ryzykować.
Co do noclegu to na 99,9% chcę nocować - albo okolice Wiednia jak będę przez Czechy ciął, albo Salzburga jak przez Niemcy. Jestem only one driver i nie dam rady jadąc sam zrobić tego odcinka nocą. Zawsze koło 1:00 - 4:00 w nocy mam mega-zjazd i po prostu spanie mnie bierze:) A nie chce ryzykować drzemki za kółkiem...
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 09.06.2013 13:32

szpecgos napisał(a):No ja zawsze też startuję koło 18 ale to już kwestia tego, jak kto lubi jeździć w nocy itd. Jeśli nie ma się z tym problemów to na dojazd to jest najlepsza opcja jeśli jedzie się na "raz". Kolega pisał o noclegu więc w sumie to bez większego znaczenia bo na Krk jest blisko. Przez Budapeszt to chyba nie na Krk? Ja ostatnio wracałem turystycznie zza Dubrovnika przez BiH, Węgry i Austrie celowo omijając autostrady i dałem radę czasami fajnie oderwać się od autostrady chociaż na trochę.

oczywiście że na Krk nie jechałbym przez Budapeszt :).W tym roku Czarnogóra .
Jechałbym na raz..bez problemu i odpuściłbym Bratysławę / jedna winieta mniej /. Ten odcinek starą drogą przez
Mikulov..jakieś 50 km zwykłymi jak na Austrię :) drogami.
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 09.06.2013 13:41

Jadąc przez Breclav nie potrzeba tam jedzie sie przez Rental i omija Slowacje wychodzi tak jak przez Mikulow 5KM więcej ale wiecej autostrada.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone