Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Poznania na Krk (Baśka) 28 czerwca - trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.07.2013 10:54

Cześć, widzę że drogę "tam" pokonałeś wg wariantu b2 a "powrót" wg wariantu a z mojego postu na 1 stronie tego wątku. Sprawdziło się: dłużej, wolniej ale taniej kontra szybciej, wygodniej ale drożej ? :D :D
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 12.07.2013 11:02

Mosqito napisał(a):Cześć, widzę że drogę "tam" pokonałeś wg wariantu b2 a "powrót" wg wariantu a z mojego postu na 1 stronie tego wątku. Sprawdziło się: dłużej, wolniej ale taniej kontra szybciej, wygodniej ale drożej ? :D :D

Brak zdecydowanego zwyciężcy.
Przez Czechy bliżej, ale strasznie wkurza pierwsze 300km. Jedziesz na wakacje przez pół Europy a wleczesz się jakimiś dróźkami jakbyś do ciotki na wieś jechał:)
przez Niemcy wygodniej, choć naprawdę dużo zwężeń i robót mają! za to Austria od Salzburga w dół - bajka!

kto co lubi. Ja daje mały plusik trasie przez Deutschland. Ale to nie kwestia zdecydowanej przewagi.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 12.07.2013 12:24

Następną razą uważaj tylko na tym odcinku od Salzburga do granicy AUT/SLO bo mają dużo fotoradarów błyskających od tyłu tam gdzie ustawione jest ograniczenie 100km/h
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 12.07.2013 13:11

Mosqito napisał(a):Następną razą uważaj tylko na tym odcinku od Salzburga do granicy AUT/SLO bo mają dużo fotoradarów błyskających od tyłu tam gdzie ustawione jest ograniczenie 100km/h

teraz mi to mówisz?:)

a poważnie to zagramanicą stram się jeździć przepisowo.. chyba, że nie "zdanżam" odpowiedno szybko wytracić prędkości, to wlatuje w ograniczenie too fast..

p.s. nie wiem, tam piekny monitoring mają. Bramy nad autostradami a tam popowieszane mnóstwo sprzętu - sam nie wiem czy to tylko system poboru opłat od cieżarowych, monitoring ruchu czy też przy okazji w krórejś ze skrzynek nie wisi radar z doczepionym fotolabem....
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.07.2013 07:44

Ja takze wróciłem, w pierwszą stronę /Poznań-Rovinj/ jazda przez Niemcy. Zachwytów nie będzie - jechało się mocno średnio. Między Berlinem a Monachium tak lekko licząc 10 zwężek :evil: . Do tego jechałem we froncie burzowym - w Polsce wieczorem było ponad 30 stopni w Niemczech w Norymberdze w nocy max 15. Nie wiem ile tych burz zaliczyłem ale nie uprzyjemniały jazdy :( . Pogoda oczywiście rzecz losowa ale w miarę dobrze zaczęło się jechać dopiero za Monachium. Uwaga na karawannken -w tunelu długie wahadło, ja stałem pół godziny a był to piątkowy wczesny ranek w czerwcu czyli poza weekendowym ruchem i jeszcze przed sezonem. Remont zapowiadał się na długo więc nie wyobrażam sobie teraz weekendowych korków.
Powrót /Cres-Poznań/ przez Czechy polecanym wariantem przez Ostrawę i Gliwice /A4/. Bardzo przyjemna trasa, autostrada w Czechach w nocy pusta zupełnie inny komfort jazdy niż w Niemczech. W Polsce na A4 rano też było ok. Dopiero od Wrocka trochę mordęgi no ale za to 150 km bliżej.
Za rok dylematu nie będzie bo wracam do Dalmacji - więc Niemcy zupelnie bez sensu. Ale i jadącym na północ z Poznania polecam zastanowić się jednak nad wariantem czeskim /tym autostradowym/, w Niemczech przy obecnych warunkach wcale nie jest szybciej.
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 16.07.2013 09:07

Maciej napisał(a):Ja takze wróciłem, w pierwszą stronę /Poznań-Rovinj/ jazda przez Niemcy. Zachwytów nie będzie - jechało się mocno średnio. Między Berlinem a Monachium tak lekko licząc 10 zwężek :evil: . Do tego jechałem we froncie burzowym - w Polsce wieczorem było ponad 30 stopni w Niemczech w Norymberdze w nocy max 15. Nie wiem ile tych burz zaliczyłem ale nie uprzyjemniały jazdy :( . Pogoda oczywiście rzecz losowa ale w miarę dobrze zaczęło się jechać dopiero za Monachium. Uwaga na karawannken -w tunelu długie wahadło, ja stałem pół godziny a był to piątkowy wczesny ranek w czerwcu czyli poza weekendowym ruchem i jeszcze przed sezonem. Remont zapowiadał się na długo więc nie wyobrażam sobie teraz weekendowych korków.
Powrót /Cres-Poznań/ przez Czechy polecanym wariantem przez Ostrawę i Gliwice /A4/. Bardzo przyjemna trasa, autostrada w Czechach w nocy pusta zupełnie inny komfort jazdy niż w Niemczech. W Polsce na A4 rano też było ok. Dopiero od Wrocka trochę mordęgi no ale za to 150 km bliżej.
Za rok dylematu nie będzie bo wracam do Dalmacji - więc Niemcy zupelnie bez sensu. Ale i jadącym na północ z Poznania polecam zastanowić się jednak nad wariantem czeskim /tym autostradowym/, w Niemczech przy obecnych warunkach wcale nie jest szybciej.

Z tym Karawanken to zapodałeś:) jaki remont? jakei wahadło? Ja śmignąłem i jedyne co zauwazyłem, to opłatę za niego:)
co do remontów to fakt - od Berlinerringu do Salzburga łącznie z 8, moze nawet 10 będzie. Ale przynajmniej jak jechałem szło jechać z dopuszczalną 80khm bez problemu. No i przez Regensburg chyba jak zawsze mniej tłoczno niż przez Nurnberg.
A Czechy przez Ostrawę i Gliwice może ok, anie nigdy przez Boboszów i Ołomuniec:)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.07.2013 09:12

TurboDymoMan napisał(a):
Z tym Karawanken to zapodałeś:) jaki remont? jakei wahadło? Ja śmignąłem i jedyne co zauwazyłem, to opłatę za niego:)

Jechałem rano 21 czerwca może prace się kończyły, nie było żadnego wypadku tylko regularne wahadło, sterowane światłami i kręciło się trochę Panów w kamizelkach. Żadnych omamów nie miałem mimo zmęczenia ;)
Jeśli skończyli można jechać bez obaw :)
Froniu
Autostopowicz
Droga Poznan - Baska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Froniu » 03.06.2014 15:48

Witam,

Proszę o radę co sądzicie o wybranej trasie do Baski:
Poznań- Wrocław A4-Gliwice A4- Zjazd na A1- Brno A1- Wiedeń - Graz- Maribor - Ljubljana- Postojna - Rjieka- Baska.

Jazda na noc wyjazd koło 17 w niedzielę Lipiec , jak najwięcej autostradami. Chcę kupić winietę na Słowenię dlatego wybrałem autostrady i przejazd przez Ljubljane zamiast jechać na Ptuj i Zagrzeb - nie płace dodatkowo za autostrady w Chorwacji.

Nie widziałem takiej trasy na forum, dlatego zakładam temat. Proszę o opinię bardziej doświadczonych:) :mrgreen:
Ostatnio edytowano 03.06.2014 17:46 przez Froniu, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda
Re: Droga Poznan - Baska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.06.2014 15:50

Witam.

Ci bardziej doświadczeni radzili w tym temacie nad Twoją trasą :arrow: z-poznania-na-krk-baska-28-czerwca-trasa-t41556.html
Może się przyda.
:mrgreen:

Pozdrav
rafalisko30
Cromaniak
Re: Droga Poznan - Baska

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 03.06.2014 17:01

Froniu napisał(a):Witam,

Proszę o radę co sądzicie o wybranej trasie do Baski:
Poznań- Wrocław A4-Gliwice A4- Zjazd na A1- Brno A1- Wiedeń - Graz- Maribor - Ljubljana- Postojna - Rjieka- Baska.

Jazda na noc wyjazd koło 17 w niedzielę Lipiec , jak najwięcej autostradami. Chcę kupić winietę na Słowację dlatego wybrałem autostrady i przejazd przez Ljubljane zamiast jechać na Ptuj i Zagrzeb - nie płace dodatkowo za autostrady w Chorwacji.

Nie widziałem takiej trasy na forum, dlatego zakładam temat. Proszę o opinię bardziej doświadczonych:) :mrgreen:

Pewnie masz na myśli Słowenię?
Trasa moim zdaniem ok. Najważniejsze, że prowadzi do celu, a różnice czasowe są niewielkie.
Froniu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Froniu » 03.06.2014 17:47

Tak oczywiście Słowenię, dzięki już poprawiłem.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

z Poznania na Krk (Baśka) 28 czerwca - trasa - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone