Mosqito napisał(a):Cześć, widzę że drogę "tam" pokonałeś wg wariantu b2 a "powrót" wg wariantu a z mojego postu na 1 stronie tego wątku. Sprawdziło się: dłużej, wolniej ale taniej kontra szybciej, wygodniej ale drożej ?
Mosqito napisał(a):Następną razą uważaj tylko na tym odcinku od Salzburga do granicy AUT/SLO bo mają dużo fotoradarów błyskających od tyłu tam gdzie ustawione jest ograniczenie 100km/h
Maciej napisał(a):Ja takze wróciłem, w pierwszą stronę /Poznań-Rovinj/ jazda przez Niemcy. Zachwytów nie będzie - jechało się mocno średnio. Między Berlinem a Monachium tak lekko licząc 10 zwężek . Do tego jechałem we froncie burzowym - w Polsce wieczorem było ponad 30 stopni w Niemczech w Norymberdze w nocy max 15. Nie wiem ile tych burz zaliczyłem ale nie uprzyjemniały jazdy . Pogoda oczywiście rzecz losowa ale w miarę dobrze zaczęło się jechać dopiero za Monachium. Uwaga na karawannken -w tunelu długie wahadło, ja stałem pół godziny a był to piątkowy wczesny ranek w czerwcu czyli poza weekendowym ruchem i jeszcze przed sezonem. Remont zapowiadał się na długo więc nie wyobrażam sobie teraz weekendowych korków.
Powrót /Cres-Poznań/ przez Czechy polecanym wariantem przez Ostrawę i Gliwice /A4/. Bardzo przyjemna trasa, autostrada w Czechach w nocy pusta zupełnie inny komfort jazdy niż w Niemczech. W Polsce na A4 rano też było ok. Dopiero od Wrocka trochę mordęgi no ale za to 150 km bliżej.
Za rok dylematu nie będzie bo wracam do Dalmacji - więc Niemcy zupelnie bez sensu. Ale i jadącym na północ z Poznania polecam zastanowić się jednak nad wariantem czeskim /tym autostradowym/, w Niemczech przy obecnych warunkach wcale nie jest szybciej.
TurboDymoMan napisał(a):
Z tym Karawanken to zapodałeś:) jaki remont? jakei wahadło? Ja śmignąłem i jedyne co zauwazyłem, to opłatę za niego:)
Froniu napisał(a):Witam,
Proszę o radę co sądzicie o wybranej trasie do Baski:
Poznań- Wrocław A4-Gliwice A4- Zjazd na A1- Brno A1- Wiedeń - Graz- Maribor - Ljubljana- Postojna - Rjieka- Baska.
Jazda na noc wyjazd koło 17 w niedzielę Lipiec , jak najwięcej autostradami. Chcę kupić winietę na Słowację dlatego wybrałem autostrady i przejazd przez Ljubljane zamiast jechać na Ptuj i Zagrzeb - nie płace dodatkowo za autostrady w Chorwacji.
Nie widziałem takiej trasy na forum, dlatego zakładam temat. Proszę o opinię bardziej doświadczonych:)
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi