Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Poznania na Krk (Baśka) 28 czerwca - trasa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 14.06.2013 08:59

Maciej napisał(a):
Aldonka napisał(a):Albo ja mało wymagająca jestem, albo zwyczajnie z optymizmem podchodzę do tego co mi dane, ale jakoś na serio nie widzę niczego złego w trasie przez Boboszów. Jakoś nigdy ta trasa nie zajmuje mi szczególnie więcej czasu niż powinna (może mam szczęście), zakrętasy w Czechach są urozmaiceniem. Po prawdzie resztę drogi pokonuję autostradami, a że jadę zawsze na sam ich koniec w Cro to żeby brzydko się nie wyrazić wymiotuję nimi. Do głowy mi nie przychodzi dokładać sobie jeszcze jedną na i przez Niemcy tym bardziej że nadkłada się kilometrów.

Nie neguję Waszych tras, ani nie zachęcam do mojej. Ot z uwagą czytam wszystkie spostrzeżenia dotyczące tras jako kierowca i ni cholery nie mogę w sobie znaleźć krzty przekonania do trasy przez Niemcy.

Jest jednak ważny jeśli nie kluczowy aspekt przy wyborze trasy czyli czy jazda w dzień czy w nocy. W dzień Czechy są rzeczywiście nienajgorszą opcją, po zmroku te sympatyczne Boboszowy, Kraliki i inne zawijasy tracą dużo na atrakcyjności ;) A ja z dzieciakami zawsze na noc. Poprzednio jak jechaliśmy we wrześniu to przy wyjeździe o 17-ej ledwo przed 20-ą się do Wroclawia dotelepałem i potem do północy najgorsze drogi :( Więc nie ma jednej recepty dla wszystkich. Trasę przez kotlinę znam bo od 98 roku jeżdżę wtedy alternatyw nie było, teraz są, a ja lubię zmiany ;)

Tu się zgodzić muszę :) Nocą ta trasa jest średnio fajna. Ja też z dzieckiem, ale my w dzień jedziemy. Nocleg tranzytowy mamy w Austrii zazwyczaj więc bez sensu nam jechać na noc. Tak jeździliśmy jak mała miała 7 miesięcy, a potem 1,5 roku. Ale i wtedy jakoś udawało nam się Czechy o względnej jasności pokonać.
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 14.06.2013 09:23

To szybki kueszczyn dla tych co ostatnio jechali:

Niemcy - Autostrada A9 Berlin - Munchen - jak to ostatnio wygląda z remontami??
Bo kończe rozważanai i myslenie i muszę wybrać albo nocleg koło Graz albo koło Salzburga - zalezy od trasy:)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 14.06.2013 09:28

TurboDymoMan napisał(a):To szybki kueszczyn dla tych co ostatnio jechali:

Niemcy - Autostrada A9 Berlin - Munchen - jak to ostatnio wygląda z remontami??
Bo kończe rozważanai i myslenie i muszę wybrać albo nocleg koło Graz albo koło Salzburga - zalezy od trasy:)

Na ten moment żadnych specjalnych remontów tam nie widać:
http://www.verkehrsinfo.de/index.php?me ... &showmap=1
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 14.06.2013 09:31

Pozdrawiam pyrolandie-) sloik
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 14.06.2013 12:30

ja z Poznania też jadę przez Boboszów i muszę przyznać, że jak męczę się strasznie do Wrocławia, tak później zaczyna się poprawiać a za granicą to już zaczynam się zachwycać :) Tak bardzo lubię ten kawałek przez Czechy do autostrady. Może dlatego, że tak inaczej niż u nas, ładniej, czyściej,taka jakaś urokliwa ta droga, może dlatego, że tak bardzo kojarzy mi się z wakacjami w CRO? Może są i szybsze trasy ale jakoś ie mam ochoty ich próbować, ale my się nie spieszymy, byle dojechać do Węgier na nocleg :)
rosik44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rosik44 » 16.06.2013 22:33

Witam.
Też mam małe pytanko. Mianowicie jak jechać na Korcule wyruszając z Gorzowa Wlkp. Która trasa lepsza szybsza?? I czy warto ominąć płatną trasę w Słowenii?
levix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) levix » 17.06.2013 06:28

Witam!
Mieszkam niedaleko Gorzowa i w zeszłym roku do Trogiru jechałem taką trasą: http://goo.gl/maps/WutJ1 pomijając autostrady w Słowenii. W tym roku jedziemy dokładnie tak samo. Szybko i wygodnie.
Nie wiem tylko jak z promem na na Korcule, chyba ze Splitu wypływa. Na forum znajdziesz więcej informacji, może tu: chorwacja-jeszcze-raz-korcula-t30658.html?hilit=Prizba

:papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 17.06.2013 09:09

levix napisał(a):Witam!Nie wiem tylko jak z promem na na Korcule, chyba ze Splitu wypływa. Na forum znajdziesz więcej informacji, może tu: chorwacja-jeszcze-raz-korcula-t30658.html?hilit=Prizba

:papa:

Ze Splitu i z Orebica.
rosik44
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rosik44 » 17.06.2013 11:53

Dzieki bardzo.
Sprawdzałem promy pływają jeszcze z Drvenika. Minusem jest tylko ilość przepraw dziennie (3).
Podaje link do przewoźnika. http://www.lnp.hr/en/timetable#Drvenik
Wydaje się to być najlepsze rozwiązanie zważając na fakt, że tylko raz się wsiada i wysiada na miejscu. Cenowo podobnie jak z Ploce-Trpanij i potem Orebic-Korcula, a mniej kombinowania.

levix a jak z płatnymi tunelami w Austrii??
Marta1975
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marta1975 » 18.06.2013 13:16

Witam wszystkich Cromaniaków:) jestem nowa - jedziemy do Chorwacji 07.08 do Makarskiej z Poznania (drugi raz autem) ale pierwszy raz z 2,5 latkiem. Mam pytanie - pomijajac ilość i koszt - paliwa , przejazdów przez tunele płatne czy nie , winiety czy ilość kilometrów - jaka trasa (przez Czechy czy jednak Niemcy) będzie dla nas lepsza / szybsza ? z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi:)
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 18.06.2013 17:37

Marta1975 napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków:) jestem nowa - jedziemy do Chorwacji 07.08 do Makarskiej z Poznania (drugi raz autem) ale pierwszy raz z 2,5 latkiem. Mam pytanie - pomijajac ilość i koszt - paliwa , przejazdów przez tunele płatne czy nie , winiety czy ilość kilometrów - jaka trasa (przez Czechy czy jednak Niemcy) będzie dla nas lepsza / szybsza ? z góry dziekuje za wszystkie podpowiedzi:)

przecież cały wątek masz o tym.... Po co dodatkowe pytanie...
levix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) levix » 18.06.2013 20:03

W Austrii płacisz za dwa tunele: tunel Gleinaltunnel 7,5 euro i Bosrucktunnel 4,5 euro.
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 18.06.2013 20:45

TurboDymoMan - najkrótszą trasą jest droga przez Boboszów, dalej Brno. Wiedeń, Zagrzeb, Baśka - razem coś ok. 1100 km, google pokazują 14 godzin przejazdu. Jeżdżę tak od 14 lat do różnych miejsc w HR, próbowałem kilku oferowanych tu modyfikacji, ostatecznie wróciłem do tej trasy. Omijam autostradę w Słowenii i bywa, że nie jadę też autostradą przez Czechy a z Kralików kieruję się na Śtity, Svitawy, Brno. Gdybyś wyjechał z Poznania ok. 04.00-05.00 rano, to K5 do Wrocławia jest prawie pusta, potem Wrocław w 15 min AOW, dalej też nie ma szczególnego tłoku wiec nawet z przerwą na obiad jadąc 16 godzin na długo przed zmrokiem jesteś na miejscu. Nie jesteś "zajechany", nie masz problemu z napadami senności co zdarza się przy nocnej jeździe którą ja niestety praktykuję. Żadna z wcześniej opisanych tras nie jest szybsza, ponadto ta jest najtańsza. Życzę bezpiecznej podróży i udanego wypoczynku.
CezaryL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) CezaryL » 19.06.2013 08:23

a jak by wyglądało przez Niemcy, ale na Drezno, Pragę, Brno i Wieden?
TurboDymoMan
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TurboDymoMan » 12.07.2013 08:06

No to wróciłem...
i co do dojazdu:

"tam" = Poznań, Śrem, Rawicz, Wrocław, Boboszów, Ołomuniec,. Wiedeń, Graz... i uwaga.. Ljubliana, Rjeka i Krk! Podsumowanie: durn pomysł z połową tej trasy, od Poznania do Śremu w miarę ok, potem wąsie dróżki, czasami remonty, jakieś ograniczenia, fotolaby przydrożne..., obwodnica Wrocławia wywołałą usmiech na twarzy który zgasł chwile później i wnerwienie narastało na wąskich remontowanych dróżkach do granicy Czeskiej a epogeum osiągało w Czechach we wsiach i zagrodach, które skończyły się dopiero ok 50-70km przed Ołomuńcem. Tam pseudoautostrada, która lepsze lata ma za sobą, ale ok. I później już ok cała Austria, Słowenia (wybuliłem 30 jurków za winietę, więc uderzyłem Słowenią maksymalnie na zachód przez Ljublianę, żadnych objazdów po lokalnych dróżkach dla rolników, zaoszczędziłem na opłatach w Chorwacji). Potem tylko mniej miły akcent bo ostatnie ze 80-100km to już wąskie lokalne dróżki, ale tu już ładnie i ok.

„nazad” = Krk, Rjeka, Ljubliana, Villach, Salzburg, Munchen, Regensburg, Berlinerring, Posen… sorry… Poznań, tutaj niestety 270km dłuższa trasa i troszkę się to czuje jadąc, poza pierwszymi 100km od Krk i przez część Słowenii wlatujemy na niezłą autobanę i lecimy nią do samego końca, Słowenia i Austria – bajka! Lepsze widoki Alp i krajobrazy niż w drodze przez Wiedeń i Graz, zero korków, zero remontów, piękna nawierzchnia, wszystko gładko i płynnie. Troszke się sprawa pogarsza od Salzburga – do Monachium z dwa remonty i ograniczenia do 80-100kmh, ale sprawnie dość idzie – zero korków, koło Monachium dość gęsto na autostradzie przez 80km, ale jedzie się równo i dośc szybko, autostrada przez Regensburg nie najnowsza ale ładnie idzie. No i tak do Polski – parę remontów, parę parokilometrowych zwężeń i wio.

Która trasa lepsza? Nie wiem – są ekscentrycy tutaj, którzy twierdzą że czeskie, wąskie, wiejskie dróżki mają swój urok i się tym jarają, są tacy którzy wolą komfort i mniejszy stres na autobanie…

Ogólnie – na pewnio trasa przez Czechy jest krótsza, bez dyskusji. Na pewno przez Czechy jest się wnerwionym prawie aż do Ołomuńca i „gul” rośnie, na pewno ma się dość kolejnej wsi, kolejnego ograniczenia do 50kmh i kolejnego fotoradaru…, na pewno te „piękne widoki” da się obejrzeć kiedy indziej.

Trasa przez Niemcy – no na pewno dłuższa, da się ten czas nadrobić na autobanie, ale jednak dłuższa. Niewątpliwa zaleta to odcinek Ljubliana – Salzburg! Widoki zapierają dech w piersiach! Na pewno człowiek się uśmiecha wjeżdżając do Słoweni na autostradę na myśl, że teraz już do końca po autobanie. Na plus brak konieczności opłaty za winietę czeską i darmowe dróżki w Niemczech. Na minus – nie do końca takie idealne autobany w Niemczech – jednak swe lata mają, czasami troszkę nierówno, czasami remont, ale ogólnie można „ciąć” (uwaga – sławny brak ograniczeń prędkości w Niemczech to prawie historia – na ogół albo znak 120kmh, albo 130kmh… odcinków „no limit” mało…). No i zaletą są liczne „Restpunkty” w Austrii i Niemczech. Kompleksy – stacja, parking, knajpa, sklep czasami – wszystko klasę lepsze niż na trasie przez Czechy. Zaletą trasy jest też końcówka – ostatnie 200-300 km jedzie się z uśmiechem na gębie wiedząc, że autobana zawiedzie prawie pod sam dom…

A koszty – cóż, pewna różnica jest. Jak liczyłem Niemcy kosztowały mnie, wliczając większe zużycie diesla, jednak z 100-120zł więcej. Ale czy to dużo przy kosztach wczasów? Marny procent…

Co do wyboru – jak kto lubi… ktoś blondynki, ktoś brunetki… kolosalnych różnic nie ma, przez Niemcy na pewno jest bardziej „światowo”, przez Czechy „przaśnie” ale też swojsko, ogólnie i tu fajnie i tu fajnie.

Co do zwolenników jazdy „na raz” nie polecam ani tej trasy ani tej. Przez Niemcy trwa za długo na jazde na raz przez kilometraż, przez Czechy dużo mniej km do nabicia, ale trwa w pipciu przez dróżki, wsie, radary…
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

z Poznania na Krk (Baśka) 28 czerwca - trasa - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone