Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z południa Chorwacji do Wenecji z atrakcjami

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
golibroda
Cromaniak
Z południa Chorwacji do Wenecji z atrakcjami

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 13:21

A ja dla rozluźnienia atmosfery zapytam o Wenecję :)

Szukam dwóch noclegów na zwiedzanie Wenecji 1-3.08

Wyjeżdżam z Orebicza rano 1.08 i chciałbym być wieczorem w okolicy Wenecji aby 2.08 zabrać się za zwiedzanie.
Może po drodze zahaczyć o coś jeszcze np: jaskinia Słowenii czy Pula w Chorwacji. Droga jest długa czy starczy czasu, aby gdzieś wpaść po drodze aby być wieczorkiem w okolicach Wenecji ?

Da się po drodze uniknąć autostrad Słoweńskich, może ma ktoś opracowana trasę z Peljesaca do Wenecji ?

A teraz zasadnicze pytanie, żeby nie było,że nie na temat :)

Czy uderzać tam w ciemno i szukać na miejscu (będzie już wieczór) czy rezerwować wcześniej ?

Jakie miejscowości brać pod uwagę ? Oczywiście ceny umiarkowane bardziej chorwackie niż włoskie :D

Wiem,że w Punta di Sabbioni zostawiamy za 7E samochód i dalej tramwaj wodny. Wpisywałem w booking.com miejscowość ale nic nie mogę znaleźć, wyskakuje zupełnie co innego.

Proszę podpowiedzcie gdzie i jak szukać noclegu w tamtym rejonie. Lokum dla 3 dorosłych osób na dwa noclegi. Może źle wyszukuję.

Jeśli podpiąłem się nie pod ten wątek proszę o korektę :D

A co do jazdy w ciemno do CRO to w zeszłym roku byłem w BV i znalazłem w ciemno bo byłem rano ok 9. Kwater było sporo.
Natomiast w tym roku rezerwowałem, bo uderzałam do Orebica i planowym dojazdem ok 22. Ciężko by szukać o tej porze :)
Także wszystko zależny od rejonu pobytu, godziny dojazdu, szczęścia ...

I nikt nikomu nie zagwarantuje noclegu na zadane pytanie: czy tu, za tyle euro znajdę łóżka ... wszystko zależy od terminu, oczekiwań, ceny i godzin poszukiwań ...

A szklane kule ... w naprawie :d
Raul73
Koneser
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2014 13:26

golibroda napisał(a):A ja dla rozluźnienia atmosfery zapytam o Wenecję :)

O, to bardzo dobrze trafiłeś, bo ja również mocno zainteresowany Wenecją - w obliczu planowania przyszłorocznego urlopu.

Co prawda dopiero się za to zabieram, ale wstępnie coś tam próbowałem szukać.

Proponuję poszukać w booking - trochę szperałem i mają naprawdę niedrogie noclegi w okolicach. Z tego, co pamiętam (to było kilka dni temu), znalazłem coś fajnego po drugiej stronie Wenecji - w okolicach miejscowości Mira. Co prawda dojazd stamtąd jest nie przez Punta, ale może to i lepiej, bo mniejsze korki (????). Jest duży parking przy moście od strony Mestre.

Ale jeśli ktoś ma coś fajnego sprawdzonego w okolicach, to również będę wdzięczny za rady.

Może po drodze zahaczyć o coś jeszcze np: jaskinia Słowenii czy Pula w Chorwacji. Droga jest długa czy starczy czasu, aby gdzieś wpaść po drodze aby być wieczorkiem w okolicach Wenecji ?

Mnie chodzi po głowie Triest.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.07.2014 13:31

Wyjeżdżam z Orebicza rano 1.08 i chciałbym być wieczorem w okolicy Wenecji aby 2.08 zabrać się za zwiedzanie.

Jeśli nic nie znajdziesz, to ze swojej strony proponuję hotele w Preganziol np. Magnolia. Mieli wolne miejsca w ubiegłym roku w sierpniu, mają również w tym. Dzwoniłem i rezerwowałem dla znajomych.
Do Wenecji dojeżdżasz klimatyzowanym pociągiem.
golibroda napisał(a):Da się po drodze uniknąć autostrad Słoweńskich, może ma ktoś opracowana trasę z Peljesaca do Wenecji ?

Da się. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2014 13:35

walp napisał(a):
golibroda napisał(a):Da się po drodze uniknąć autostrad Słoweńskich, może ma ktoś opracowana trasę z Peljesaca do Wenecji ?

Da się. :wink:

Pewnie, że się da! Nawet pierwszy wybór Google to trasa bez opłat w Słowenii:

http://goo.gl/maps/Ih4uj

Jak zrobisz skrót przez Crikvenicę - to samo.

Ale mi linka skróciło :!: :!: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 27.07.2014 13:38 przez Raul73, łącznie edytowano 1 raz
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 13:40

No tak, a jakby dołożyć jaskinię Postojna w Słowenii i dojechać tam bez słoweńskich autostrad ?

Coś mi google nadkłada sporo drogi, bo krócej ale autostradą :(

Bo Pula to chyba za daleko, aby ją zahaczyć ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 13:42

...

Da się po drodze uniknąć autostrad Słoweńskich, może ma ktoś opracowana trasę z Peljesaca do Wenecji ?

A teraz zasadnicze pytanie, żeby nie było,że nie na temat :)

Czy uderzać tam w ciemno i szukać na miejscu (będzie już wieczór) czy rezerwować wcześniej ?

Da się ominąć autostradę słoweńską jadąc z Rijeki na przejście graniczne Starod/Pasjak i potem drogą krajową do Triestu - droga nr 7 :!:

W ciemno do Włoch się nie uderza, trzeba coś zarezerwować :!:

Postojna w tym wariancie to jedno miejsce za dużo, tam z 3 godziny zlecą, a trasę z Peljesaca do Wenecji masz sporą :roll:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 27.07.2014 13:46

Lednice napisał(a):
Da się ominąć autostradę słoweńską jadąc z Rijeki na przejście graniczne Starod/Pasjak i potem drogą krajową do Triestu - droga nr 7 :!:

To jest dokładnie ta droga, którą pokazało Google w linku.

Postojna w tym wariancie to jedno miejsce za dużo, tam z 3 godziny zlecą, a trasę z Peljesaca do Wenecji masz sporą :roll:

Tu się zgadzam - jaskinia w Postojnej w sierpniu to nienajlepszy pomysł, bo kolejki masakryczne (byłem w lipcu i już była tragedia!). Jeśli już, to możesz podjechać trochę dalej - do Predjamy. Tam jest piękny zamek i mniejsza jaskinia, ale też fajna.

Do Postojnej spokojnie dojedziesz bez opłat przez przejście w Rupa (ale w eekend przygotuj się na korki na bramkach). Gorzej, że żeby stamtąd dojechać do Wenecji bez słoweńskiej winiety, musisz zrobić niezle koło! Albo jechać drogami górskimi.
Ostatnio edytowano 27.07.2014 13:48 przez Raul73, łącznie edytowano 2 razy
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 18:54

No tak, a jakby dołożyć jaskinię Postojna w Słowenii i dojechać tam bez słoweńskich autostrad ?

Coś mi google nadkłada sporo drogi, bo krócej ale autostradą :(

Bo Pula to chyba za daleko, aby ją zahaczyć ?
Figo2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Figo2 » 27.07.2014 19:43

Raul73 napisał(a):
Lednice napisał(a):

To jest dokładnie ta droga, którą pokazało Google w linku.

Tu się zgadzam - jaskinia w Postojnej w sierpniu to nienajlepszy pomysł, bo kolejki masakryczne (byłem w lipcu i już była tragedia!). Jeśli już, to możesz podjechać trochę dalej - do Predjamy. Tam jest piękny zamek i mniejsza jaskinia, ale też fajna.

Do Postojnej spokojnie dojedziesz bez opłat przez przejście w Rupa (ale w eekend przygotuj się na korki na bramkach). Gorzej, że żeby stamtąd dojechać do Wenecji bez słoweńskiej winiety, musisz zrobić niezle koło! Albo jechać drogami górskimi.

A ja tam nie wiem, czy jaskinia jest nienajlepszym pomysłem. Byłem w sierpniu 2011 - aż 3 lata temu - w drodze powrotnej z Crikvenicy. Nadmiernego natężenia nie widziałem, ruch normalny, wszystko płynnie zwiedziliśmy. Nie pamiętam żadnych kolejek. Na pewno warto tam wjechać i zobaczyć na własne oczy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 20:33

Figo2 napisał(a):
A ja tam nie wiem, czy jaskinia jest nienajlepszym pomysłem. Byłem w sierpniu 2011 - aż 3 lata temu - w drodze powrotnej z Crikvenicy. Nadmiernego natężenia nie widziałem, ruch normalny, wszystko płynnie zwiedziliśmy. Nie pamiętam żadnych kolejek. Na pewno warto tam wjechać i zobaczyć na własne oczy.

Jaskinia jest świetna, najlepsza na świecie. :D
Ale jak ktoś ma drogę z południa Chorwacji do Wenecji z całą rodzinką, to trudno będzie wyrobić się w czasie :roll:
Figo2
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Figo2 » 27.07.2014 20:36

Nie wyrobi się. 2-3 godziny sama jaskinia - parking, wejście, przejazd kolejką, zwiedzanie.
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 21:04

Jakbym tak wyjechał o 7.00 z Orebicza i miał kwaterę koło Wenecji to może na 22 bym zwalił do łóżka :)
To 15 godzin - w tym 8 godzin jazdy autostradami i dojazd do Słowenii - 680 km do jaskinii Postojna. Czy pozostały czas wystarczy na dojazd do Włoch pod kwaterę ?

15h do dyspozycji:

8h (1h bufor) dojazd do jaskinii,
3h zwiedzanie,
4h dojazd do łóżka :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 21:08

Jak bym tak nie kalkulował 8)
A jak będą korki :?:
Głupia kolizja i cała autostrada stoi
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 27.07.2014 21:11

Wersja optymistyczna, a co :)

A jakich kosztów noclegowych za trzy osoby należy się spodziewać w okolicy Wenecji ?
Krótko mówiąc jaka jest dopuszczalna ? Chodzi o spanie, a nie pobyt. Łóżka, łazienka, czajnik żeby zrobić kolację i śniadanie. Bez specjalnych wygód - tylko odpoczynek !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2014 21:19

Sprawdź w booking.com
Dopuszczalna cena to tak, którą możesz zapłacić 8)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi