golibroda napisał(a):No to dotarłem do Mestre (Włochy-Wenecja)
No i potrzebuję bilety. Gdzie na ten autobus miejski można kupić bilety, czy może być to bilet łączony z Vaporetto obsługujący i tramwaj wodny i autobus miejski w Mestre?
Czy dojeżdżając linią 2 jestem daleko od atrakcji Wenecji? Można pieszo czy Vaporetto ? Czy da się bez Vaporetto żyć
I jest tam gdzieś jakaś informacja turystyczna gdzie co i jak?
Jeśli nie masz nigdzie w pobliżu punktu Hellovenezia, a w hotelu nie mają Venice Travel Cards, to kup bilet jednorazy u kierowcy autobusu albo w hotelu. A jak przyjedziesz do Wenecji, to tam kup bilet na 12, 24
czy inny liczbę godzin - jaki Ci będzie pasował. Te bilety są ważne także na liniach lądowych.
Za 18 e masz bilet 12-godzinny, możesz nim jeździć i linią nr 2 i vaporetto.
Nie wiem dokładnie, gdzie przyjeżdża linia 2, ale jest to albo Piazzale Roma, albo jakieś okolice dworca kolejowego zapewne. Stamtąd masz blisko do vaporetto, ale do placu św. Marka już nie. Moim zdaniem najwygodniej jest poruszać się po Wenecji właśnie tramwajem wodnym, a przepłynięcie się vaporetto nr 1 po Canal Grande jest fajną atrakcją samą w sobie - to przy głównym kanale masz wszystkie najpiękniejsze palazzi, które od strony wody prezentują się najokazalej.