Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Plitvic przez Gracac ,Jasenice na autostradę ,PILNE!!!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 06.09.2006 20:03

Witam,
zostły 2 dni do wyjazdu i nie mam już czasu szukać na forum.
Gdzie z tej trasy jest wjazd na autostradę do Splitu ,bo chyba będzie szybciej jak przez Knin?
pozdrawiam
Andrzej
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 20:22

wjazd jest w okolicach Zadaru bo wracać się nie ma sensu. Teraz możesz jechać autostradą bez problemu bo ruch już ustał natomiast w sezonie pchać się na nią nie ma sensu. www.hac.hr
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 06.09.2006 20:56

rich72 napisał(a):wjazd jest w okolicach Zadaru bo wracać się nie ma sensu. Teraz możesz jechać autostradą bez problemu bo ruch już ustał natomiast w sezonie pchać się na nią nie ma sensu. www.hac.hr

dzięki za podpowiedz ,już chciałem zapytać o szczegóły ,ale znalazłem je za pomocą niezawodnego jednak www.map24.interia.pl
trzeba dojechać do Rovanjska i tam wjechać na Jadrankę i w Maslenicy na autostradę
pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 06.09.2006 21:09

ale czy to będzie wiele szybciej -jak uważasz rich72
jedno pewne- napewno dalej (50 km)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 21:27

powiem Ci tak odcinek koło Plitvic to najwolniejszy odcinek starej drogi, natomiast muszę się przyznać :oops: że miejscami na starej drodze gdzie widoczność dopisywała miałem prędkości gruuuubo wyższe od dopuszczalnych na autostradzie. Większość trasy oscylowała w okolicach 100 -130 km/h przy ograniczeniach przyjmowałem + 15 - 20 km/h więcej od dopuszczalnej. Jedynie co czasem spowalnia to ciężarówki jednak z ich wyprzedzaniem nie ma problemu bo albo jest dość odcinków prostych albo jak rzeczywiście widzą że za nimi sznurek się tworzy to zjeżdżają na pobocze żeby osobówki puścić. Ze Splitu ruszyliśmy o godz. 13.15 w okolicach Plitvic byliśmy około 18 z około 45 minutową przerwą na obiad i kilkoma krótkimi (do 5 minut) przerwami na siku i prostowanie kości. Po drodze polecam restaurację TOMIĆ - bogate menu, sprawna i miła obsługa, pyszne jedzenie i bardzo rozsądne ceny.
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 06.09.2006 21:52

rich72 napisał(a):powiem Ci tak odcinek koło Plitvic to najwolniejszy odcinek starej drogi, natomiast muszę się przyznać :oops: że miejscami na starej drodze gdzie widoczność dopisywała miałem prędkości gruuuubo wyższe od dopuszczalnych na autostradzie. Większość trasy oscylowała w okolicach 100 -130 km/h przy ograniczeniach przyjmowałem + 15 - 20 km/h więcej od dopuszczalnej. Jedynie co czasem spowalnia to ciężarówki jednak z ich wyprzedzaniem nie ma problemu bo albo jest dość odcinków prostych albo jak rzeczywiście widzą że za nimi sznurek się tworzy to zjeżdżają na pobocze żeby osobówki puścić. Ze Splitu ruszyliśmy o godz. 13.15 w okolicach Plitvic byliśmy około 18 z około 45 minutową przerwą na obiad i kilkoma krótkimi (do 5 minut) przerwami na siku i prostowanie kości. Po drodze polecam restaurację TOMIĆ - bogate menu, sprawna i miła obsługa, pyszne jedzenie i bardzo rozsądne ceny.

rozumiem że piszesz o trasie Split -Plitwice przez Knin?

"Jedynie co czasem spowalnia to ciężarówki"

w niedzielę tych ciężarówek jest chyba mniej
Ostatnio edytowano 06.09.2006 22:11 przez Andrzej G, łącznie edytowano 1 raz
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 22:09

zgadza się :lol: powiem tak - jeśli nie spieszy Ci się jakoś wyjątkowo, jeśli liczysz pieniądze (paliwo i opłaty), jeśli nie czujesz się na siłach lub na siłach Twojego bolida by ciąć autostradą w granicach od 160 km/h w górę - jedź starą drogą przez Knin - asfalt równiuteńki, policji nie spotkałem (czego i Tobie życzę) widoki lepsze niż z autostrady hmmm co by jeszcze.... autostradą wygodniej Ci będzie wracać wtedy będzie Ci bardziej zależało na tym aby wygodnie jechać. Autostrada jest the best jeśli planujesz jechać po zmroku - wtedy starą drogę bym odradzał.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.09.2006 22:22

z pewnością będzie ich mniej w niedzielę bo tarasują drogę głównie te wożące kamień, takie które swoje lata świetności mają już dawno za sobą. Typowe TIR-y z ruchu międzynarodowego lecą na tempomatach ustawionych na90 lub 100 km/h i nawet górki niewiele im przeszkadzają w w miarę równej jeździe. Jak zaczynają się większe wzniesienia są 2 pasy zrobione na podjazdach
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 06.09.2006 22:34

Potwierdzam. Z Plitvic do Splitu masz ok. 260km. Koncowy odcinek i tak pokonujesz autostrada (z tego co pamietam - 72 kuny ;-) ). Trase te 'zrobilem' ponizej 4h...
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 11.09.2006 14:00

Makarska -Plitvice około 3,5h - droga przez autostarde, potem za pierwszym tunelem ( około 40 km za Zadarem ) zjazd na Plitvice opłata 10 EURO - za autostradą droga lepsza niz sie spodziewałem.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone