Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 15.04.2016 02:05

tyniolek napisał(a):Krzychooo, w sumie to nie wiem.
Bo jak z autem było już wszystko OK i już o nim zapomnieliśmy, to myśleliśmy tylko żeby wrócić do Chorwacji.

..... Chyba, że inaczej! To Cro rzuciła na nas urok :)

Ech z tymi przygodami na Zachodzie też trzeba się pilnować... Mój narzeczony jest kierowcą z zawodu i kiedyś byliśmy razem pod Marsylią... kradzieże, przecinanie plandek z busów/tirów jest tam na porządku dziennym... Byliśmy na postoju 30km od Marsylii i wszyscy nam radzili dalej nie podjeżdżać... W Albanii czułam się dużo bardziej bezpiecznie niż we Francji! :roll:

Czy oby to byli rdzenni Francuzi. Powątpiewam............ :roll:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 15.04.2016 05:30

Ural napisał(a):Czy oby to byli rdzenni Francuzi. Powątpiewam............ :roll:

Obywatele Francji o południowym wyglądzie :P
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 16.04.2016 19:34

Dzień 12 - Wracamy do Cro!

Po Lefkadzie tym bardziej uznaliśmy, że nie chcemy zostawać w Albanii. Zupełnie nas do siebie nie przekonała, niestety. Nie mieliśmy już po prostu ochoty robić kolejnych podejść, iść daleko z tobołkami, żeby później stwierdzać, że jest ładnie, ale... zawsze jakieś "ale". Dlaczego mamy się męczyć na wakacjach? Nie podoba nam się, to wracamy i już.

No to wracamy. Dziewczyny jeszcze poszły po owoce, naprawdę nakupiły mnóstwo - banany, brzoskwinie, winogrona, zapłaciły za to każda /po przeliczeniu/ około 10zł... Malutko. Jest tu bardzo tanio, to fakt. Ale jak widzisz gościa, który patrzy na ciebie jak na jakieś bóstwo, wybiera ci najlepsze owoce, czyści je, a po dostaniu 20zł, pakuje cały swój straganik i wraca do domu, bo o 10 rano wyrobił normę, to jesteś zadowolony, że to kosztuje tak mało? No jakoś ciężko mi tu mówić "jedźcie do Albanii, bo tam jest super tanio". Bo tam nie jest tanio bez powodu.

No dobrze, ale mieliśmy jechać. Nasz Mario tłumaczy nam, żeby za Sarandą kierować się na północ, tam będzie kawałek gorszej drogi przez góry, ale potem kierując się na Gjirokastrę już całkiem nowiutki asfalt. Dzięki, Mario, jesteś niezastąpiony :papa:

Wychodzimy z tobołami, chcemy zapakować do bagażnika. Narzeczony otwiera samochód (meganki są na kartę). Nic. Naciska jeszcze raz. Nic. Ja już siadam na murku zrezygnowana, słabo mi. Nooooooo co jest, nie wyjedziemy dzisiaj z tej Albanii?!
Wyciąga z karty klucz, otwiera samochód, wsadza kartę i odpala START. Działa. Uff.
Zdarzyło się nam tak ten jeden jedyny raz, potem już w Cro ani nigdzie nie mieliśmy takiej sytuacji. Czyżby autko chciało zostać w Albanii? :lol:

W końcu jedziemy, droga jest rzeczywiście taka jak nam mówił Mario - przez góry średnia, chociaż nie najgorsza, potem super równa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Widokowo 10/10 :) Tak myślimy, że urok Albanii tkwi raczej w jej górach i środku kraju, aniżeli na wybrzeżu (wyłączając Llogarę). Na wczasy Albania dla nas się nie spisała, ale może dałaby radę w podróżowaniu przez kraj - Szkodra, góry ciągnące się przez większość kraju, Berat, Gjirokastra. Gdybym kiedyś miała do wyboru jeszcze odwiedzić Albanię, to tylko tak. Ale samochodem terenowym albo suvem, żeby się dostać wszędzie tam, gdzie bym chciała.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na takich drogach krajowych stoi pełno ludzi na poboczu z siatkami owoców. Mieliśmy jeszcze trochę leków, w sumie co mamy z nimi robić, zatrzymaliśmy się przy jednym chłopaczku, wsypaliśmy mu na ręce wszystko, co mieliśmy, w zamian dostaliśmy:

Obrazek

Chyba niepryskane :D
Jadąc ich "autostradą" też stoi dużo ludzi oferujących różne artykuły spożywcze, np. trzymając zające za uszy. Piszę "autostrady", bo czasami mają one ograniczenia do 40, a nawet 20km/h, radzę wtedy zwalniać tyle, na prawdę :P Są tam skrzyżowania z polnymi drogami, z których wyjeżdżają traktory, są ludzie łażący po poboczach, jadący powozami, no cuda na kiju. W nocy jednak było spokojniej :)

Albańczycy nie potrafią za bardzo jeździć... Zastanawialiśmy się nawet, czy robią prawo jazdy, czy sami się uczą. Okazało się, że robią:
Obrazek

Kolejna sprawa to ilość stacji benzynowych w tym kraju. Już jadąc do Albanii byliśmy tak zafascynowani, ile tego można stawiać, jeszcze niektóre na totalnych zapupiach, że obiecałam sobie, że w drodze powrotnej policzę je wszystkie!

:idea: :idea: Stąd zagadka , będzie za to nagroda :idea: :idea:
Ile stacji naliczyłam w drodze od Sarandy do granicy z Czarnogórą (ok 350km)?

A jaka nagroda? Może jak wrócę z tegorocznej Cro to jakieś Karlovačko albo Ožujsko? :lol: 8) To już wedle uznania :)

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 19.04.2016 16:23 przez tyniolek, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.04.2016 20:22

tyniolek napisał(a):Ile stacji naliczyłam w drodze od Sarandy do granicy z Czarnogórą (ok 350km)?

3. :mrgreen:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 16.04.2016 20:23

anakin napisał(a):
tyniolek napisał(a):Ile stacji naliczyłam w drodze od Sarandy do granicy z Czarnogórą (ok 350km)?

3. :mrgreen:

Pudło :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2016 01:15

0
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 17.04.2016 01:58

11
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.04.2016 07:09

tyniolek napisał(a): :idea: :idea: Stąd zagadka , będzie za to nagroda :idea: :idea:
Ile stacji naliczyłam w drodze od Sarandy do granicy z Czarnogórą (ok 350km)?

na pewno jedna stacja jest tuż przed granicą MNE (marka Kastrati), a na południe nie wiem, może jeszcze z jedna; tzn zależy co rozumiesz pod pojęciem "stacja benzynowa" taka jak Kastarti (powiedzmy z prawdziwego zdarzenia), czy wyrastające z pobocza 2 dystrybutory i chłopaszka, który je obsługuje? :roll:

btw: jedźmy do Cro :wink:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 17.04.2016 08:39

Podpowiem Wam, że duuuużo więcej. Takie małe też liczyłam (chociaż nie był to jakiś duży odsetek wśród takich "normalnych" stacji), ale opuszczonych już nie. :papa:
ArletaPrzemek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArletaPrzemek » 17.04.2016 09:38

witam, strzelam na 115 szt :)
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 17.04.2016 11:37

ArletaPrzemek napisał(a):witam, strzelam na 115 szt :)

No już cieplej.... ;) ale wciąż nie doceniacie Albanii :D
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 17.04.2016 11:43

350
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 17.04.2016 12:00

słoma79 napisał(a):350

Póki co jesteś najbliżej, ale tym razem za dużo ^^

Fajne tam mają nazwy tych stacji, zamiast Lukoil to Jukoil, Agip to Egip itp... Swojego Totala też mają, chyba Totol albo jakiś tak :D
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 17.04.2016 12:01

No to powiedzmy 285 :roll:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 17.04.2016 12:05

słoma79 napisał(a):No to powiedzmy 285 :roll:

Jeszcze trochę mniej, ale widzę już blisko zwycięzcę :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone