Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 12.04.2016 17:08

Franz napisał(a):Narzekanie na śmieci w Albanii w kontekście tej nieszczęsnej parasolki jest co najmniej niezręcznością. Ale mam nadzieję, że zaowocuje to odpowiednimi wnioskami na przyszłość.
Opona w Albanii też mi poszła - skorzystałem z klejenia za marne grosze w warsztacie. Zaś w drodze powrotnej wpadłem do rowu i zanim się otrząsnąłem z szoku, już byłem z niego wyciągnięty. Same pozytywne wrażenia.

Ale moje spojrzenie na Albanię - czy generalnie na świat - jest inne.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dzień dobry :papa:
Chętnie poczytam Twoją relację, już nawet zerknęłam. Widzę, że mój błąd tutaj polega na tym, że jak typowa kobieta angażuję się emocjonalnie i raczej większości opisuję swoje przeżycia, a nie suche fakty, stąd miłośnikom Albanii mogę zaleźć za skórę. :)

Parasolka - nie wiem, ile razy mam pisać, że jakby się dało, to byśmy ją wzięli. Próbująć ją złamać, przegięlismy ją w tak głupim miejscu, że zablokowaliśmy cały mechanizm. Ona była metalowa, a nie plastikowa. Musieliśmy ją zostawić, bo po 20 minutach szarpania nawet nie dało się jej takiej wsadzić do bagażnika. Ludzie, no dajcie spokój już z tym, naprawdę....
Nie chciałam śmiecić w i tak już zaśmieconym kraju, no nie spodziewałam się, że tak się uczepicie durnej parasolki.
Od razu zaznaczam, że już nie odpiszę na żadne komentarze "parasolowe", bo to jest tak głupie, że aż nie wierzę, że się z tego tłumaczę...

Naszej opony niestety nie dało się pokleić :( chociaż przed przyjazdem do mechanika bardzo na to liczyliśmy, że tak się skończy... :(

Pozdrawiam :papa:
Ostatnio edytowano 19.04.2016 16:26 przez tyniolek, łącznie edytowano 1 raz
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 12.04.2016 17:30

emarylka napisał(a):
A ja lubię takie przejazdy, nawet jak czas zajmują,
nie słuchaj marudy koguta
nie dość że "zdrady" unikniesz to jeszcze to co zobaczysz po drodze to twoje
byliśmy na Lefkadzie w zeszłe wakacje, jechaliśmy przez Macedonię-Ohryd i Meteory a wracaliśmy przez Albanię i Cro oczywiście - tu 3 noclegi - żeby odpocząć przed drogą do domu i odwiedzić "nasze" kąty
I było przecudnie.

Twoje zeszłe wakacje brzmią... idealnie dla mnie :) Chyba się zainspiruję :D

emarylka napisał(a):Martyna napisz coś proszę o tym promie którym płynęliście.
Ile trwa i kosztuje przejazd, czy chętnych dużo, skąd dokąd ??

A Egremni żal.... :( :(

Prom ten, to dokładnie ten youtubowy, topgearowy :) Znajduje się on na drodze SH81 jadąc od Ksamil do Butrintu, to już właściwie Butrint. My byliśmy tam po 7.00 rano i byliśmy jedyni na drodze. Nawet baliśmy się, że nikogo nie ma, ale po chwili prom ruszył z naszą stronę :) przyjemność trwa całe 2-3 minutki, a jeśli chodzi o cenę, to pamiętam, że chceli od nas koniecznie euro... wiem, że zaczęliśmy wyciągać swoje drobne eurocenty, bo jakoś nie mieliśmy i była zrzutka :) Ale oni nie chcieli takiej drobnicy... w każdym razie na pewno nie kosztowało nas to więcej niż 5 euro... koło 3-4. Jejku przy kolejnej relacji się poprawię i zacznę sobie spisywać takie ważne rzeczy, bo potem głupio, że nie pamiętam :oops:

https://www.google.pl/maps/place/Butrin ... 865aa9d862

Pozdrowionka :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.04.2016 22:53

tyniolek napisał(a):Chętnie poczytam Twoją relację, już nawet zerknęłam. Widzę, że mój błąd tutaj polega na tym, że jak typowa kobieta angażuję się emocjonalnie i raczej większości opisuję swoje przeżycia, a nie suche fakty, stąd miłośnikom Albanii mogę zaleźć za skórę. :)

Dobrze, że piszesz o swoich odczuciach. Każdy odbiera inaczej.
Ja w swoich relacjach łączę fakty z osobistymi wrażeniami i przygodami.

A jeśli Cię to jakoś pocieszy, to moje śmieci w Albanii też raz wylądowały na stromym stoku. Bez mojego w tym udziału, ale jednak moje śmieci...

Pozdrawiam,
Wojtek
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 13.04.2016 08:01

Tyniolku, baaaardzo mi się podobała Twoja relation! Cenne spostrzeżenia! Powiem tak, jakby mi się chciało, to by mi się odechciało :-D i dlatego warto czytać relacje ;-)żeby nie było, nie zniechęciłas mnie, bo jakby mi się napraaaawdę chciało, to nie wyrabiałabym sobie zdania na podstawie jednej relacji, choćby li takiej fajowskiej jak Twoja. Krytyką się nie przejmuj dziewczyno, "cza"pisać, jak jest :smo: :papa:
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 13.04.2016 09:40

https://www.google.pl/maps/place/Butrin ... 865aa9d862

Dzięki, dzięki,
bardziej chodziło mi o jakiekolwiek rozeznanie, niekoniecznie co do centa. :papa:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 13.04.2016 12:19

CroAna napisał(a):Tyniolku, baaaardzo mi się podobała Twoja relation! Cenne spostrzeżenia! Powiem tak, jakby mi się chciało, to by mi się odechciało :-D i dlatego warto czytać relacje ;-)żeby nie było, nie zniechęciłas mnie, bo jakby mi się napraaaawdę chciało, to nie wyrabiałabym sobie zdania na podstawie jednej relacji, choćby li takiej fajowskiej jak Twoja. Krytyką się nie przejmuj dziewczyno, "cza"pisać, jak jest :smo: :papa:

Dzięki bardzo, aż się zarumieniłam :)
Relacji nie koniec! Na weekend wracamy do Chorwacji i jeszcze przed nami księżycowy Pag :) Będziemy imprezować :D

Też tak uważam jak Ty, a krytyka jest czasem potrzebna
Dobrze, żeby ludzie mieli szerszy pogląd na ten kraj, zanim się tam wybiorą :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 13.04.2016 12:36

A ta parasolka to ona gdzie, znaczy się kupiona gdzie była ?
Tak pytam, żeby się człowiek nie naciął, bo ani to wyrzucić potem, ani wieźć z powrotem... :?
:wink:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 13.04.2016 15:31

Cześć. Sympatyczna relacja, ambitna trasa. Parę uwag.

tyniolek napisał(a):Dobrze, żeby ludzie mieli szerszy pogląd na ten kraj, zanim się tam wybiorą

Szerszy pogląd? Dobrze rozumiem, że poza dojazdem spędziłaś tam... dwa dni? :oczko_usmiech:

Osobiste wrażenia to bardzo cenna rzecz w relacji, ale wydaje mi się, że nerwowa atmosfera spowodowana przygodą z oponą wpłynęła negatywnie na Wasze odczucia. Fotografowanie przepełnionych koszy czy stert śmieci? Zaznaczanie tego obwódką na zdjęciach? Narzekanie na to, że Albania nie jest Chorwacją? Inna historia, inne wybrzeże, inna kultura. Zakładam, że wiedziałaś przed wyjazdem do Albanii, że Saranda to nie Dubrownik i próżno szukać na wybrzeżu zabytkowych kamiennych miasteczek? :oczko_usmiech:

Jestem pewien, że przy odpowiednio negatywnym nastawieniu i Chorwację można by zbesztać, na przykład z uporem maniaka fotografując rury, którymi spuszczane jest do Adriatyku szambo...

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, przecież sama napisałaś:
tyniolek napisał(a):krytyka jest czasem potrzebna

A Albania? Cóż, to kraj zróżnicowany, bywa taka:
Albania 2013 307.jpg

...bywa i taka:
Albania 2013 438.jpg

Pozdrawiam!
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.04.2016 16:07

CroAna napisał(a):Tyniolku, baaaardzo mi się podobała Twoja relation! Cenne spostrzeżenia! Powiem tak, jakby mi się chciało, to by mi się odechciało :-D i dlatego warto czytać relacje ;-)żeby nie było, nie zniechęciłas mnie, bo jakby mi się napraaaawdę chciało, to nie wyrabiałabym sobie zdania na podstawie jednej relacji, choćby li takiej fajowskiej jak Twoja. Krytyką się nie przejmuj dziewczyno, "cza"pisać, jak jest :smo: :papa:

Nie zaprzeczam i nie . . . . . zaprzeczam :wink:

Pisz dalej o Albanii i o Lefkadzie :D
A dalej o Pagu

Czekamy :lol:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 13.04.2016 17:02

Oj jasne, Pag. ..no przecie! Ciekawa jestem Twego spojrzenia na moją umiloną wyspę <3 wszak w tym roku po raz pierwszy od lat kilku nie jedziemy na nią 8O 8O zachciało mi się. ...monastyrów..no nie wiem, nie wiem..tymbardziej czekam na focie :P 8)
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 13.04.2016 19:33

Krzychooo napisał(a):Cześć. Sympatyczna relacja, ambitna trasa. Parę uwag.

tyniolek napisał(a):Dobrze, żeby ludzie mieli szerszy pogląd na ten kraj, zanim się tam wybiorą

Szerszy pogląd? Dobrze rozumiem, że poza dojazdem spędziłaś tam... dwa dni? :oczko_usmiech:

Osobiste wrażenia to bardzo cenna rzecz w relacji, ale wydaje mi się, że nerwowa atmosfera spowodowana przygodą z oponą wpłynęła negatywnie na Wasze odczucia. Fotografowanie przepełnionych koszy czy stert śmieci? Zaznaczanie tego obwódką na zdjęciach? Narzekanie na to, że Albania nie jest Chorwacją? Inna historia, inne wybrzeże, inna kultura. Zakładam, że wiedziałaś przed wyjazdem do Albanii, że Saranda to nie Dubrownik i próżno szukać na wybrzeżu zabytkowych kamiennych miasteczek? :oczko_usmiech:

Jestem pewien, że przy odpowiednio negatywnym nastawieniu i Chorwację można by zbesztać, na przykład z uporem maniaka fotografując rury, którymi spuszczane jest do Adriatyku szambo...

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, przecież sama napisałaś:
tyniolek napisał(a):krytyka jest czasem potrzebna

A Albania? Cóż, to kraj zróżnicowany, bywa taka:
Albania 2013 307.jpg

...bywa i taka:
Albania 2013 438.jpg

Pozdrawiam!

Witaj :papa:
Ach, szerszy pogląd jeśli chodzi o teorię. Odniosłam się do komentarza CroAny o czytaniu wielu relacji. Jeśli ktoś trafi na moją, przeczyta moje uwagi, będzie miał "szerszy pogląd", niż po przeczytaniu tylko relacji osób, które o Albanii piszą same pozytywy. To ile byłam tam dni nie ma znaczenia, a raczej to, że mieliśmy tam spędzić połowę wakacji, a prostu "uciekliśmy", bo tak byliśmy zawiedzeni.

Jeśli chodzi o porównywanie do Chorwacji... proszę pamiętać, że piszę o tym co myśleliśmy w danej chwili. Bo wracaliśmy z kraju, który pokochalismy, mimo to byliśmy podnieceni wizja nieznanej Albanii, myśleliśmy, że ta nasza Cro to taki przedsmak, a prawdziwa przygoda się zacznie właśnie w Albanii! I to nas poniekąd zgubiło, masz absolutną rację, tych dwóch krajów nie można porównywać. Wiedzieliśmy to.

Ale.... no właśnie. Po prostu się nie dało. Bo spędziliśmy cudowną połowę wakacji i niestety, ale po prostu podświadomie to wszystko robiliśmy. Nie potrafiliśmy rozdzielić tych dwóch całkowicie różnych, hmmm, etapów naszego wypadu i łączyliśmy jakoś te skrajności z marnym skutkiem. To był nasz błąd, ale to napiszę w podsumowaniach Albanii dokładnie. Mam nadzieję, że przeczytasz i po relacji "emocji na gorąco", "chłodne podsumowanie" pozwoli Ci nas bardziej zrozumieć.

Ja oczywiście rozumiem ludzi, którzy są zafascynowani tym krajem, my mieliśmy akurat niemiłe przeżycia. Innym tez nie przeszkadzają rzeczy, na które inni znowu zwracają uwagę. Ile ludzi tyle opinii. Chociaż coś musi w tej Albanii być, skoro wzbudza tyle emocji ;)
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 13.04.2016 19:36

Darkos napisał(a):

A dalej o Pagu

CroAna napisał(a):Oj jasne, Pag. ..no przecie! Ciekawa jestem Twego spojrzenia na moją umiloną wyspę <3 wszak w tym roku po raz pierwszy od lat kilku nie jedziemy na nią 8O 8O zachciało mi się. ...monastyrów..no nie wiem, nie wiem..tymbardziej czekam na focie :P 8)

Ach ten Pag, ten Pag.... za mało go było... chyba trzeba będzie wrócić... ale już nie jako plan B :)
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 13.04.2016 22:25

tyniolek napisał(a):Ja oczywiście rozumiem ludzi, którzy są zafascynowani tym krajem, my mieliśmy akurat niemiłe przeżycia.

Jasna sprawa. Ja nie jestem zafascynowany Albanią, ale widziałem tam i pozytywy, i negatywy. Bez wątpienia niemiłe sytuacje zmieniają nasz sposób postrzegania. Trzeba próbować się od tego dystansować :).

Coś Ci opowiem :). Dwa miesiące temu byłem w Barcelonie. Lądowanie wieczorem, autobus do centrum, wysiadamy. Mamy spore plecaki. Nagle przyczepia się jakiś facet i wskazując ramię mej lubej, kieruje naszą uwagę na wielką białą plamę. Gestem daje znać, że to ptaki są odpowiedzialne za zabrudzenie i z uprzejmością proponuje chusteczkę. Ala zdejmuje plecak i zaczyna wycierać plamę. W ciągu dwóch sekund podchodzi dwóch kolejnych uprzejmych tubylców i jeden z nich bierze w ręce leżący na chodniku plecak. Na szczęście kątem oka to zauważam. Wyrywam mu plecak i siarczystą polszczyzną bardzo głośno oznajmiam im, co o tym myślę. Odpuszczają. Po wszystkim okazuje się, że w roli ptasiego gówna wystąpił jakiś pachnący żel, którym jeden z uprzejmych tubylców oblał Alę.

Dlaczego o tym piszę? Bo przez resztę czasu spędzonego w Barcelonie bez przerwy czujnie rozglądaliśmy się dookoła, a stolica Katalonii wydała nam się tym razem wyjątkowo brzydka ;). Niestety, tego typu okoliczności mają duuuży wpływ na nasze odczucia. Być może podobnie było w Waszym przypadku?

Pozdrawiam
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 14.04.2016 18:49

Krzychooo, w sumie to nie wiem.
Bo jak z autem było już wszystko OK i już o nim zapomnieliśmy, to myśleliśmy tylko żeby wrócić do Chorwacji.

..... Chyba, że inaczej! To Cro rzuciła na nas urok :)

Ech z tymi przygodami na Zachodzie też trzeba się pilnować... Mój narzeczony jest kierowcą z zawodu i kiedyś byliśmy razem pod Marsylią... kradzieże, przecinanie plandek z busów/tirów jest tam na porządku dziennym... Byliśmy na postoju 30km od Marsylii i wszyscy nam radzili dalej nie podjeżdżać... W Albanii czułam się dużo bardziej bezpiecznie niż we Francji! :roll:
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 14.04.2016 21:27

tyniolek napisał(a):
Darkos napisał(a):

A dalej o Pagu

CroAna napisał(a):Oj jasne, Pag. ..no przecie! Ciekawa jestem Twego spojrzenia na moją umiloną wyspę <3 wszak w tym roku po raz pierwszy od lat kilku nie jedziemy na nią 8O 8O zachciało mi się. ...monastyrów..no nie wiem, nie wiem..tymbardziej czekam na focie :P 8)

Ach ten Pag, ten Pag.... za mało go było... chyba trzeba będzie wrócić... ale już nie jako plan B :)

o, zdecydowanie! chociaż Pag jest świetną opcją na odpoczynek po wcześniejszej części objazdowej :) zwłaszcza ta jego część z najpiękniejszymi jak dla mnie plażami :lol: :coool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone