Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 30.03.2016 18:24

-

Znowu się oszczędzasz :?

czekamy na więcej :arrow:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 30.03.2016 18:27

Darkos napisał(a):-

Znowu się oszczędzasz :?

czekamy na więcej :arrow:

Już się pisze! Zawsze mi to tak długo czasu zajmuje... :P Dopiero się wprawiam w tych relacjach :oops:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 30.03.2016 19:15

No to hop :)

Dzień 9 (już po raz ostatni) - Ishujt e Ksamilit

Jak powiedzieliśmy, tak zrobiliśmy. Udaliśmy się jeszcze bardziej na południe ;) w poszukiwaniu jakiegoś wodnego środka transportu na jedną z Ishujt e Ksamilit. Jest tych wysp podobno 4, tak się zastanawiam czy ta, na której byliśmy, to w zasadzie dwie wysepki? Na mapach google widać jedną, ale w sumie by pasowało, bo są one połączone tylko pasem plaży, który znika przy większych wiatrach.

Znaleźliśmy taką trochę już wysłużoną jednostkę, ale z silniczkiem, Albańczyk w niej siedzący oczywiście miły, chwila rozmowy o kosztach i już płyniemy. Nie pamiętam teraz, ile nas wyniosło, ale wcale nie jakoś super tanio! Około 20-30zł "na łepka" :D w dwie strony.

W końcu dopływamy. I to chyba najładniejsze miejsce, na które trafiliśmy w Albanii:
Obrazek
Obrazek

Widok na Ksamil:
Obrazek
Obrazek

Mój imigrant :lol:
Obrazek

I inni imigranci :lol:
Obrazek

A tutaj odwracam się na zachód i w oddali grecka Korfu:
Obrazek
Obrazek

Skałki...
Obrazek
Obrazek

Żałujemy jedynie, że dzisiejszy dzień trochę wietrzny, ciągle na tym pasie plaży podchodzi woda to z jednej, to z drugiej strony. Ale w końcu się relaksujemy. Znaczy trochę nie, bo umówiliśmy się z Albańczykiem na konkretną godzinę, że po nas wróci i mój chłop oczywiście snuje scenariusze, jak to zostajemy tutaj na noc. W sumie jak dla mnie, to spoko 8)

Odwraca człowiek wzrok na bok i co widzi? No tak, nie ma tu koszy, to trzeba sobie zorganizować wysyp śmieci. Już nie komentujemy sprawy. W ogóle ciekawostka przyrodnicza, bo te wyspy są częścią Parku Narodowego Butrint.
Obrazek
Obrazek

My już przyzwyczajamy się do śmieci, ogólny rozrachunek tego miejsca jak najbardziej na plus. Polecam, jak ktoś będzie stacjonował w Ksamil, aby choć raz taką wycieczkę zaliczył :)

Ja zasnęłam. Zapomniałam o całym świecie...

Na szczęście nasz kapitan nie zapomniał o nas. :lol: Wracamy do apartamentu, dzisiaj już jesteśmy wyczerpani... Jutro obiecana wizyta u mechanika. Bardzo liczę, że wszystko będzie w porządku, bo przecież MUSIMY pojechać na Lefkadę! :hearts: Nasz punkt kulminacyjny wyjazdu... :)

Pozdrawiam :papa:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.03.2016 19:21

Wszystko pięknie, kolor wody super, plaża ciekawa...ale k#$@a te śmieci :roll: :!: :!: :!: :evil:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.03.2016 19:43

EithelAmarth napisał(a):Wszystko pięknie, kolor wody super, plaża ciekawa...ale k#$@a te śmieci :roll: :!: :!: :!: :evil:

Wszystko pięknie, ale.........kto ten syf tam zostawił?
Albańczycy?
Nie sądzę......

Pomimo całej niechęci do syfu jaki wokół siebie roztaczają (na podstawie zdjęć autorki, bo nigdy w Albanii nie byłem), nie wymagałbym od nich ( w tym konkretnym przypadku) codziennego pływania na wysepkę i opróżniania koszy na śmieci.

Brak kosza czy wora na śmieci upoważnia kogokolwiek to wyrzucania syfu jaki ze sobą przywiózł gdzie popadnie?
Ostatnio edytowano 30.03.2016 19:47 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.03.2016 19:46

anakin napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):Wszystko pięknie, kolor wody super, plaża ciekawa...ale k#$@a te śmieci :roll: :!: :!: :!: :evil:

Wszystko pięknie, ale.........kto ten syf tam zostawił?
Albańczycy?
Nie sądzę......

Pomimo całej niechęci do syfu jaki wokół siebie roztaczają (na podstawie zdjęć a autorki, bo nigdy w Albanii nie byłem), nie wymagał bym od nich ( w tym konkretnym przypadku) codziennego pływania na wysepkę i opróżniania koszy na śmieci.

Kto by nie zostawił, to powinien się wstydzić. Nie rozumiem, jak można wywalać w krzaki pustą butelkę czy folię po ciastkach. Tak ciężko wziąć ze sobą? Skoro przyniosło się pełne, ważyło więcej, to można ten lekki papierek po konsumpcji ze sobą zabrać. :roll:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.03.2016 20:02

Nigdy nie tolerowałem i nie toleruję śmieciarzy. Tępię ich na każdym kroku. Najczęściej to oni mają najwięcej do powiedzenia na każdy temat. Po prostu lenie. Jak się takich odwiedzi w domu to po wizji przedpokoju, łazienki czy kuchni ma się obraz całego domu. Tacy ludzie robią najczęściej syf w miejscach publicznych w tym na plażach. Brak im elementarnych zasad kultury i czystości. Ja to mówię, że brud wyssali z mlekiem matki. Dlaczego podoba się Chorwacja - bo jest dużo czyściej niż w Czarnogórze i Albanii, mniej betonowych, szkaradnych bezpłciowych hoteli nad morzem. Rzadziej widzi się w nieczystości. Natomiast im bliżej Albanii tym więcej śmieci.

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.03.2016 20:23

miejsce piękne, gdybyś nie wspomniała o śmieciach, pewnie bym ich nie zauważył, ale ogólnie to faktycznie żenua (u nas zresztą nie lepiej);

nie zgodzę się natomiast z Uralem, że syf zostawiają tylko Ci co mają syf w domu itp można się zdziwić
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 30.03.2016 21:03

te kiero napisał(a):miejsce piękne, gdybyś nie wspomniała o śmieciach, pewnie bym ich nie zauważył, ale ogólnie to faktycznie żenua (u nas zresztą nie lepiej);

nie zgodzę się natomiast z Uralem, że syf zostawiają tylko Ci co mają syf w domu itp można się zdziwić

Nie sądzę. Inteligencję jak i wychowanie wynosi się z domu lub ją nabywa. Najczęściej idzie to w parze :D
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 30.03.2016 21:45

W mniejszym lub większym stopniu zgadzam się z Wami wszystkimi! :lol:

Ha ha, to były dokładnie nasze słowa... zaś te śmieci! :P

anakin napisał(a):Wszystko pięknie, ale.........kto ten syf tam zostawił?
Albańczycy?
Nie sądzę......

Pomimo całej niechęci do syfu jaki wokół siebie roztaczają (na podstawie zdjęć autorki, bo nigdy w Albanii nie byłem), nie wymagałbym od nich ( w tym konkretnym przypadku) codziennego pływania na wysepkę i opróżniania koszy na śmieci.

Brak kosza czy wora na śmieci upoważnia kogokolwiek to wyrzucania syfu jaki ze sobą przywiózł gdzie popadnie?

Racja. Z jednej strony... Ale nie byłeś, więc nie wiesz, że większość turystów tam to Albańczycy, przyjezdni najczęściej z Tirany. Więc śmiecą ci sami :roll:
Rzeczywiście ciężko byłoby to ciągle opróżniać, ale jakoś wożą miejscowi non stop w jedną i drugą stronę turystów, jakby chcieli, to by śmieci wzięli. Chociaż tutaj nie czepiam się za bardzo, bo akurat to wygląda bardzo podobnie jak np. nasze lasy :(

Ciekawe tylko, że wg wikipedii to teren parku narodowego, więc brak dbałości o te tereny jest zastanawiający... Łącznie z tym , że chmary turystów tam bezkarnie ciągle urzędują :roll:

Ural napisał(a):Nigdy nie tolerowałem i nie toleruję śmieciarzy. Tępię ich na każdym kroku. Najczęściej to oni mają najwięcej do powiedzenia na każdy temat. Po prostu lenie. Jak się takich odwiedzi w domu to po wizji przedpokoju, łazienki czy kuchni ma się obraz całego domu. Tacy ludzie robią najczęściej syf w miejscach publicznych w tym na plażach. Brak im elementarnych zasad kultury i czystości. Ja to mówię, że brud wyssali z mlekiem matki. Dlaczego podoba się Chorwacja - bo jest dużo czyściej niż w Czarnogórze i Albanii, mniej betonowych, szkaradnych bezpłciowych hoteli nad morzem. Rzadziej widzi się w nieczystości. Natomiast im bliżej Albanii tym więcej śmieci.

Polać mu! Może albańskiego Skanderbega :lol: Zdecydowanie Albańczycy śmiecenie mają we krwi. Pytałam miejscowych dlaczego tak to u nich jest, to nie wiedzieli, w czym mam problem. No są śmieci, no tak jest, turystka śmieci na oczy nie widziała? Z choinki się urwała. "No ale dlaczego tyle i takie rozczucone?" " No a gdzie mają być :D

te kiero napisał(a):miejsce piękne, gdybyś nie wspomniała o śmieciach, pewnie bym ich nie zauważył, ale ogólnie to faktycznie żenua (u nas zresztą nie lepiej);

Żenua, żenua, u nas też wiele miejsc jest takich, nie mówię, że nie, ale zdecydowanie na mniejszą skalę :) Na zdjęciach to i tak lepiej wygląda niż w rzeczywistości. :wink:

...Besos dla Was angażujących się w mą relację :lol: :smo:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 30.03.2016 21:56

tyniolek napisał(a):

Ale że parówkę? :mrgreen:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 30.03.2016 21:59

EithelAmarth napisał(a):
tyniolek napisał(a):

Jedyny słuszny wybór wśród parówek... 8)

Ja posyłam wirtualne, gorące, nieparówkowe besos :hearts:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 30.03.2016 22:14

I od gór śmieci przeszliśmy do śmieciowego jedzenia :oczko_usmiech:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.03.2016 22:15

tyniolek napisał(a):
EithelAmarth napisał(a):
tyniolek napisał(a):

Jedyny słuszny wybór wśród parówek... 8)

Ja posyłam wirtualne, gorące, nieparówkowe besos :hearts:

Ja posyłam gdyby zabrakło :oczko_usmiech:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 30.03.2016 22:26

Może moja relacja powinna się nazywać śmieciowa? Najpierw chipsy, potem góry śmieci, a na koniec parówki... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Z Pelješca na Pag przez... Albanię i Grecję - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone