Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z okolic Dubrownika do Grecji trasa

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 12.01.2011 23:57

Witam

W tym roku planuję jechać po tygodniowym urlopie w Chorwacji na tydzień do Grecji.
Rozważam trasy :
1 Dubrownik-Podgorca-Shkoder-Tirana-Elbasani-Ohrid-Bitola-Grecja
2 Dubrownik-Podgorca-Shkoder-Kukes-Pristina-Skopje-Grecja
Pytanie moje jest która trasa jest lepsza i czy Ktoś jechał tą drogą ?

Pozdrawiam
Marcin
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.01.2011 08:58

Zdecydowanie jak dla mnie trasa nr 1

Główny powód - unikasz kupna ubezpieczenia na Kosowo które wynosi bodajże 50 euro za samochód osobowy. Zielona karta w Kosowie nie jest ważna.

We wrześniu droga od granicy MNE/AL do Szkodry była w remoncie, jechało się fatalnie. Może do lata uda im się skończyć.....
Poza tym trasa ok.

No i... sam Ochrid jest wart odwiedzin :idea:

Pozdrawiam
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 13.01.2011 21:54

Dziękuję za podpowiedź,a jak wyglądają prześcia graniczne duży ruch w sezonie ?
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 14.01.2011 09:54

Podgorica - Shkoder ?

Przygotowujesz się do rajdu Paryż-Dakar ?
Masz do wypróbowania nową terenówkę (nie mylić z bulwarówką) ?
Lubisz półmetrowe dziury w asfalcie i jazdę szutrowymu objazdami ?

Ta trasa jest dla Ciebie ! :D :D :D

A teraz poważnie. Oczywiście trasa od granicy Czarnogóry do Szkodru jest przejezdna przez dowolne auto, jednakże musisz liczyć się z tym, że nie rozwiniesz więcej niż 30 km/h.
Nie wiem jak wyglądał remont we wrześniu, ale w sierpniu nie było tam ani jednej maszyny, ani jednego człowieka. Zero jakichkolwiek prac.

Zdecydowanie lepszą nawierzchniowo trasą jest : Dubrovnik - Bar - Ulcinj -Shkoder.
Dalej nie wiem, bo nie jechałem.

Wjazd do Albanii od strony Podgoricy łatwiejszy niż do Chorwacji. Zero ruchu. Wyjeżdzałem drogą Shkoder - Ulcinj - czas oczekiwania około pół godziny.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 14.01.2011 10:03

Dzięki za sugestie , nie szykuję się do rajdu :D .Mam jescze trochę czasu żeby optymalną drogę zaplanować .
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.01.2011 10:09

Kiepura napisał(a):Nie wiem jak wyglądał remont we wrześniu

No fakt, zbytniej intensywności prac tam nie było..... ale parę koparek i walców widzieliśmy :D

Przed mostem w Szkodrze, który jest wąski i ruch jest na nim wahadłowy, moga w sezonie być korki. Ale prawie gotowy był już nowy most nieopodal, może też go skończą :roll:
Ale pomysł z jazdą przez Ulcinj a nie Podgoricę, myslę, że ok.

Kiepura napisał(a):Dalej nie wiem, bo nie jechałem.

Szkodra-Tirana - droga równa jak stół, szeroka, w końcowej części fragmentami dwujezdniowa
Tirana-Elbasan - nie jechałem, z tego co wiem, tak sobie.....
Elbasan-granica z MK - świetna równa droga
przez Macedonię do greckiej granicy za Bitolą - dobre drogi, szerokie, ruch mało intensywny (przynajmniej we wrześniu... )
Croat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Croat » 14.01.2011 10:16

Trasa nr 1 lepsza.
Na granicach raczej pusto. Po przekroczeniu granicy MNE/ALB droga do Szkodry to koszmar! Szczerze odradzam! Dalej już w porządku, momentami nawet można pozazdrościć dróg. :-)
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 16.01.2011 11:55

A droga z Ulcinj do Shkoder jak wygląda ? bo na mojej mapie nie mam takiej, próbowałem również wyznanczyć na "viamechelin" ,ale prowadzi przez Podgurice. :(
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.01.2011 13:09

Marcin zastava napisał(a):A droga z Ulcinj do Shkoder jak wygląda ? bo na mojej mapie nie mam takiej, próbowałem również wyznanczyć na "viamechelin" ,ale prowadzi przez Podgurice. :(

http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... ear=Ulcinj,

Trasa E851. Kup nową mapę !
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 16.01.2011 13:20

Dzięki ,faktycznie muszę kupić nową bardziej dokładną mapę . :D
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 16.01.2011 22:26

A jedziesz tą zastawą.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 16.01.2011 22:46

Nie :D tą sprzedałem dwa lata temu.Teraz mam nową czerwoną z 81'.
Marcin zastava
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin zastava » 28.05.2011 19:44

Witam
Mam ponownie pytanie odnośnie drogi powrotnej z Grecji do Polski ,bo czytałem troszkę forum i dowiedziałem się ,że mogą być korki na przejściu granicznym Serbsko-Węgierskiej w miejscowości Szeged.Pomyślałem o ominięciu tego przejścia i pojechać przez Backi Breg trasą :
za Novi Sad zjechać z autostrady na Sombor-Backi Breg-Baja a póżniej drogą 55 wjechać na autostradę M6 do Budapesztu.
Czy droga jest w miarę dobra :?:
Boje się o korki bo wracam w ostatni wekeend sierpnia
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 22.06.2011 22:32

Trochę OT, ale nie mogłem się powstrzymać ...

W takim kolorowym i dosyć cienkim przewodniku "Wybrzeże Chorwacji, Słowenii i Czarnogóry" krakowskiego wydawnictwa Bezdroża, w wydaniu III z roku 2011 na stronie 240 znalazłem informację następującą:

"Turyści, posiadający albańska wizę i samochód z bardzo wytrzymałym zawieszeniem, mogą wybrac się do Szkodry. Od granicy albańskiej warto jednak wziąć taksówkę, bo droga po stronie albańskiej jest niewyasfaltowana".

Tekst powyższy dotyczy możliwości krótkich wypadów z Ulcinja ... :(

Nic dodać, nic ująć. Ciekawe, czy ktoś z redaktorów tekst ten ostatnio przeczytał.

Dzięki zaś autorom powyższych postów można sie czegoś zgodnego z rzeczywistością dowiedzieć ....

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies