Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... z oknem w tle .... i inne "sztuczki"

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.11.2006 13:50

Pytanko do tych co wiedzą duuuużo wiecej niż ja. Licze na porady ... :)

Problem mam. Potrzebuję sfotografowac wnętrze mieszkania z oknem.
Okno wychodzi zawsze jako biała plama, zlewją się firanki itd a reszta pokoju wychodzi nienaturalnie ciemna.

Czy ktoś może wie co moge zrobić ( jakie parametry dobrać ) żeby to jakoś wyglądało i żeby nie prześwietlać w kołko tego okna?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2006 13:58

Spróbuj to zdjęcie zrobić wieczorem jak już jest ciemno za oknem i dopalić lampą. Lampa oświetli ci przedmioty najbliżej, a okno zostanie troszeczkę mniej doświetlone ze względu na to, że będzie najdalej. A żeby wszystko było ostre spróbuj ustawić ostrość w połowie pokoju. Nie wiem jaki masz aparat ale to powinno pomóc.

Pozdraviam :papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.11.2006 14:03

Leszek ma rację.........
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.11.2006 14:31

Leszek Skupin napisał(a):Spróbuj to zdjęcie zrobić wieczorem jak już jest ciemno za oknem i dopalić lampą. Lampa oświetli ci przedmioty najbliżej, a okno zostanie troszeczkę mniej doświetlone ze względu na to, że będzie najdalej. A żeby wszystko było ostre spróbuj ustawić ostrość w połowie pokoju. Nie wiem jaki masz aparat ale to powinno pomóc.

No - nie tylko ostrość, ale przede wszystkim pomiar światła... Bo stą te problemy...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2006 14:39

Jeżeli na dworze będzie ciemno to aparat sam powinien dobrać siłę błysku lampy - już nic nie trzeba będzie mierzyć ;). Pod warunkim, że nie ustawimy ekspozycji na najciemniejszy kąt pokoju bo wtedy ten kąt będzie doświetlony a wszystko inne przepalone. Trzeba wybrać taki punkt, który jest średnio naświetlony - ani za ciemny ani za jasny. Wtedy będzie OK.

Ja bym to zrobił tak: wieczorem stanąłbym przy ścianie pokoju na przeciwko okna i pomierzył i ostrość i światło z jego połowy. Przytrzymując spust migawki przesunąłbym kadr tak żeby pasował do tego co zamierzam zrobić i walnąłbym fotkę. Po zawodach. :oczko_usmiech:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.11.2006 15:07

No mam sonke DSC-H5 na manualu prawie wszystko można ustawić choć bez jakis szokujacych parametrow.

Jak mam mierzyć swiatło ? tam jest pomiar punktowy, jakis centralny , wazony, wielopunkt ... to o to chodzi ? Czy jeszcze chodzi o fokusa? tam tez mam elast wielopunktowy, reczne ogniszkowanie itd ... troche to skomplikowane dla mnie :)

Widze ze tylko ta sonka nie ma tej opcji ze blokuje ustawienia ....
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 09.11.2006 15:13

Leszek Skupin napisał(a):Jeżeli na dworze będzie ciemno to aparat sam powinien dobrać siłę błysku lampy - już nic nie trzeba będzie mierzyć ;). Pod warunkim, że nie ustawimy ekspozycji na najciemniejszy kąt pokoju bo wtedy ten kąt będzie doświetlony a wszystko inne przepalone. Trzeba wybrać taki punkt, który jest średnio naświetlony - ani za ciemny ani za jasny. Wtedy będzie OK.

Ja bym to zrobił tak: wieczorem stanąłbym przy ścianie pokoju na przeciwko okna i pomierzył i ostrość i światło z jego połowy. Przytrzymując spust migawki przesunąłbym kadr tak żeby pasował do tego co zamierzam zrobić i walnąłbym fotkę. Po zawodach. :oczko_usmiech:

Takie rzeczy to tylko w Erze hehehe Lustrzanką robić takie rzeczy, to pestka :)
Ja bym to zrobiła w dzień (ciemność za oknem nie jest atrakcyjna), z tym, że zrobiłabym pomiar punktowy na okno i manualnie dobiła lampą resztę :)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 09.11.2006 15:15

Plumek napisał(a):Takie rzeczy to tylko w Erze hehehe Lustrzanką robić takie rzeczy, to pestka :)
Ja bym to zrobiła w dzień (ciemność za oknem nie jest atrakcyjna), z tym, że zrobiłabym pomiar punktowy na okno i manualnie dobiła lampą resztę :)

Ale jak sie to mierzy cyfrakiem?

Niby nie najgorszy aparat, nie jakas idiot-kamera ale jak ja mam cos nim mierzyć?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2006 15:24

Musisz w takim razie pokombinować. Nic innego Ci nie potrafię doradzić. A można to zrobić zarówno zwykłym kompaktowym cyfrakiem i zaawansowaną lustrzanką z magiczną ilością ustawień. Mógłbym jeszcze dodać, można to zrobić przy zachodzącym słońcu - o ile masz okna po zachodniej stronie, tak żeby tego światła nie było na zewnątrz za dużo, a wnętrze można dopalić lampą, można też spróbować zrobić to ze statywu bez lampy. No tak, w cyfrówkach można sobie jeszcze manipulować czułością ISO matrycy. :lol:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 09.11.2006 15:45

powlaczaj wszystkie lampy jakie sie da w tym pomieszczeniu i zabawa w manualu, powodzenia :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.11.2006 15:51

Pewno teraz dopiero masz mętlik w głowie :? . Każdy ma swój przepis, a tak naprawdę to się nie naumiesz ;) tego robić dopuki sama nie dojdziesz do zadowalających Cię efektów, także instrukcja obsługi aparatru w dłoń, lektura fotograficzna - robimy zdjęcia pod źródło światła i ognia - próby, próby, próby...

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.11.2006 11:04

Aneta ... ciekaw jestem jak sobie poradziłaś z tym tematem :?:. Może coś ciekawego przekażesz czytelnikom Twojego wątku :?:

arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 14.11.2006 11:23

Proponuje ustawić się plecami do okna :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.11.2006 14:24

To wtedy nie dowiemy się jakie parametry miał aparat w trakcie robienia zdjęcia :lol:
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.11.2006 14:50

Niestety zdjęsc nie bede publikowac gdyz sa to prywatne mieszkania....nic ciekawego ;)

Posłuchałam rady z przyblokowaniem ustawien i swiatło mierzyłam na okno. Efekt - jako tako, przynajmniej kwiaty i foranki wyszly ostre. Do tego i tak Photoshop moj najlepszy towarzysz :))
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone