Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z miłości do nowości ;) i nie tylko... 2008, 2010

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2010 07:08

I gdzie te 122 ?
:wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 22.04.2010 07:11

jest nadzieja, że będą wrzucone... :)
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 09:58

JacYamaha napisał(a):I gdzie te 122 ?
:wink:

w dalszej części :P najwięcej będzie w relacji z niedzieli ;) ale wiesz... jak zrobie jeszcze selekcję to może kilka zniknąć ;)

a teraz część już wrzucam na serwer- kwestia kiedy się zrobią ;)
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 22.04.2010 10:07

ooo, to miło, że coś w relacji ruszyło :lol:
przyznam, że musiałam przypomnieć sobie na wcześniejszych stronach historię Waszego wypoczynku, bo zdążyłam juz zapomnieć :oops:
pozdrawiam i liczę na c.d.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 22.04.2010 10:33

No nareszcie :D piszesz znowu...

Tak sobie wróciłam do poczatku relacji z wielką przyjemnością i czekam na więcej
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 11:41

Niedziela

Zazwyczaj w ciągu normalnego roku ten dzień jest dla nas do odpoczynku i spędzenia wspólnie czasu. Jednak teraz uznaliśmy, że za dużo chcemy jeszcze zobaczyć a czasu mamy baaardzo mało. Wpadłam na pomysł, żeby zwiedzić Split :) Mój małżonek z radością przyją taką informację bo już mu się na plaży nudziło. Gosia z Tomkiem, stwierdzili, że zostają i poszukają darmowego netu. Gosia obawiała się ponownych widoków z przepaściami ;) Dlatego po śniadanku zebraliśmy się, przewietrzyliśmy nie ruszany od kilku ładnych dni samochód i Ruszyliśmy w drogę. Jak wsiedliśmy czekała na nas niemiła niespodzianka. W trasie musiał nam strzelić kamyczek i zrobił się "pajączek". Nawet go nie zauważyliśmy, a teraz ujawnił się aż za bardzo. Prawdopodobnie pod wpływem temperatuty popękała nam pięknie szyba :(:( Także widoki były przez esy floresy.

Z tą szybą miałam kilka przygód jeszcze w Polsce. Po wymianie z AC i kilku niemiłych rozmowach (bo chcieli się wykręcić) szyba wymieniona z ubezpieczenia. Niecały miesiąc pózniej czekała mnie walka ze Skodą, gdyż szyba pękła od wklejenia :/ Po wielkim ale wymienili. A jaka byłam wściekła jak niecały rok póżniej znów się okazało, że szyba pękła prawie w tym samym miejscu również od wklejenia. Przeprawa ze Skodą znowu trwała. Tym razem 2 tygodnie. Najpierw niby uznali a pozniej dupki porysowali mi szybę tuż przed wymianą bo była brudna i z kluczami w ręku ją oczyszczali i zaczeli mi wmawiać, że to ja zrobiłam i od tego pękła. Bo przecież gdzie znowu w ramach ich "robocizny" będą ją wymieniałi, lepiej jak ja zapłacę. Siedziałam tam godzinę! Dopiero jak wpadłam w furię i powiedziałam, ze idę do domu po zdjęcia szyby po pęknięciu i do prezesa raptem się okazało, że faktycznie mam rację i szybę jutro wymienią bo już maja wszystko. Myślą, że jak kobieta to jej wmówią wszystko!! :evil: :roll:

Wracając do relacji to droga minęła szybko. W Splicie dotarliśmy do Portu i tam znależliśmy parking(oczywiście płatny) ale w cieniu na szczęście.

Obrazek

Zwiedzanie zaczeliśmy standardowo od promenady i wąskich uliczek, ktore uwielbiam!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.04.2010 11:42 przez twister07, łącznie edytowano 1 raz
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 11:42

Następnie lody dla ochłody i doszliśmy od tyłu do Pałacu Diklecjana.

jak patrzyłam od dołu na dzwonnicę to już miałam zawroty głowy, a co dopiero z góry...
Obrazek

Obrazek

Najpierw padło na kościólek, gdzie nie wolno robić zdjęć ;), pózniej krypta -fajny chłodek, choć zapachy nie koniecznie ;).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 11:44

Następnie mój małżonek usilnie namawiał mnie na Dzwonnicę Świętego Dujma. Z racji lęku wyskokości stwierdziłam, że ja zostaję na dole i odpoczywam, a on niech idzie i zrobi duużo zdjęć. Tak też się stało. Chociaż i ja się załapałam na 2 przypadkowych zdjęciach, które robił wystawiając rękę i strzelając na ślepo ;)

najpierw schody z różnych ujęć ;) dla zastanawiających się czy dadzą radę ;)

Obrazek

sorki, że nie przekręciłam zdjęć ;) z dalszej częsci dnia już to zrobię

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz dzwony i widoki, czyli coś bardziej przyjemnego ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ja na zdjęciach ;)
Obrazek

z obstawą, z której musiałam się tłumaczyć ;)
Obrazek

Kolejnym etapem był spacerek po pozostałej starej części Splitu, obiadek i powrót do domku (oczywiście nie bezpośredni) :) Tylko dzięki temu, że była to niedziela i dopiero początek sezonu udało nam się napawać urokami Splitu w ciszy i spokoju. Było tak kameralnie i to moim zdaniem dodało uroku :)

Obrazek

cdn.. nadal niedzieli...
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:25

W drodze do Bratusia napawaliśmy się pięknymi widokami jakie daje nam Jadran :)

Obrazek

Krótki spacer po Omisiu, zakupy i dalej w drogę. Cały czas nie dawała nam spokoju straż, którą widzieliśmy. Mknęła na sygnale, najpierw jedna a póżniej jeszcze dwie....

Obrazek

Obrazek

jak mi tego brakuje!! :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:26

Chwilę później mieliśmy okazję dowiedzieć co się stało i widzieć akję gaszenia. Przyznam, że poszła im bardzo sprawnie. Należą im się słowa uznania. Zdjęcia niestety nie oddadzą tego co widzieliśmy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:27

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:29

tak to wyglądało z dołu jak przejeżdżaliśmy, prawdopodobnie ktoś wyrzucił papieroska

Obrazek

Obrazek

dym poszedł w stronę Makarskiej

Obrazek

a to nasz tegoroczny cel ;)

Obrazek

a to dla pocztówki oznakowanie skrętu na Bratuś

Obrazek

Obrazek

cdn... nadal niedzieli ;)
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 22.04.2010 13:32

Ale się działo 8O :roll: :D
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:46

sroczka66 napisał(a):Ale się działo 8O :roll: :D

niom tym bardziej, że to jeszcze nie były aż takie upały bo to 30 czerwca ;)

chociaż był to dość gorący początek lata (do 40 stopni dochodziła temperatura w Splicie i Dubrovniku)
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 22.04.2010 13:48

Trzeba było sprawdzić ten net znaleziony przez Gosię i Tomka. Dlatego wieczorkiem wybraliśmy się we 4 do Makarskiej. Jednak po takim czasie tak uzależnieni ludzie od netu jak my zatęsknili za sprawdzeniem poczty ;)

Obrazek

i Kilka wieczornych widoków (zdjęcia autorstwa G&T)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Makarskiej zostaliśmy gdzieś do północy. Jak wszyscy wiedzą miasto to tętni życiem... Było miło, ale po powrocie do Brtausia doceniliśmy ten spokój i ciszę. Było tylko słychać cykady i szum fal... oj jak bym się tam chciała teraz znaleźć...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

z miłości do nowości ;) i nie tylko... 2008, 2010 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone