Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Mazur do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomek NMR
Autostopowicz
Z Mazur do Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek NMR » 29.01.2014 12:58

Witam wszystkich forumowiczów.
Moja prośba dotyczy uzyskania jak największej informacji do pytania jak w temacie; na początku sierpnia wybieramy się na dwa samochody do Makarskiej, wyjeżdżamy z Mrągowa na dojazd dajemy sobie dwa dni ze względu na najważniejszego członka całej wycieczki tzn. naszego synka który w sierpniu będzie miał troszkę ponad dwa latka.
Odległość jaką mamy do przejechania to nieco ponad 1700 km. Na pierwszy etap chcemy "machnąć" ok 1000 km i w zw. z tym pojawia się pytanie o jakieś miejsce na nocleg dla 5 dorosłych osób i oczywiście "najważniejszego" :wink: Prawdopodobna trasa będzie przez Słowację i Węgry (w jednym z tych państw planujemy nocleg) chyba że ktoś z szanownych forumowiczów poradzi coś innego. Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki to będzie pierwszy tak daleki wyjazd dla młodego więc stąd moja prośba o pomoc w określeniu trasy, starszyzna :wink: da radę przetrzymać dużo mam nadzieję że młody też ale lepiej nie kusić losu i za duże nie szaleć, nie zawracam głowy o koszty, winiety itp. proszę tylko o pomoc w określeniu optymalnej trasy. Co prawda do wyjazdu zostało jeszcze kilka miesięcy, ale wolę mieć sporo czasu na pokombinowanie co do trasy przejazdu.
Pozdrawiam Wszystkich i liczę chociaż na kilka podpowiedzi.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.01.2014 13:19

Wyjedź o czwartej rano, jedź przez Warszawę na Bielsko, autostradami przez Słowację i Węgry dojedziesz do Budapesztu ca koło 16 i dasz radę jeszcze pozwiedzać miasto.

W Budapeszcie zarezerwuj sobie wcześniej miejsce w Oekotelu lub Drive Inn - obydwa są w Torokbalint.

Droga niemęcząca, spokojna, bez niespodzianek, prosta jak drut.

Wyjeżdżając po śniadaniu do Makarskiej dotrzesz koło drugiej.

Zastanów się jeszcze, czy po drodze nie zatrzymać się na nocleg w Plitvicach.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.01.2014 13:34

Tomek NMR napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów.

Witaj na forum.

Tomek NMR napisał(a):proszę tylko o pomoc w określeniu optymalnej trasy. Co prawda do wyjazdu zostało jeszcze kilka miesięcy, ale wolę mieć sporo czasu na pokombinowanie co do trasy przejazdu.

Może tak jak kolega z Ostródy?
ocena-trasy-i-pare-pytan-t41947.html
albo z Olsztyna?
do-chorwacji-z-polnocy-polski-plan-trasy-t19480.html#p422638

Tomek NMR napisał(a):Pozdrawiam Wszystkich

Pozdrawiam i miłego pobytu.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 30.01.2014 18:28

weldon napisał(a):Wyjeżdżając po śniadaniu do Makarskiej dotrzesz koło drugiej.

:lol: Po śniadaniu (zakładam że 9:00) to 800 km raczej nie pokona w 5h tylko min 8h i to bez pitstopów (granica /Lucko/tankowanie itp.)
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.01.2014 19:12

Tomek NMR napisał(a):Pozdrawiam Wszystkich i liczę chociaż na kilka podpowiedzi.

Witaj i pytaj, od tego jest forum. :)
weldon napisał(a):Wyjedź o czwartej rano, jedź przez Warszawę na Bielsko, autostradami przez Słowację i Węgry dojedziesz do Budapesztu ca koło 16 i dasz radę jeszcze pozwiedzać miasto.

Nie wiem, jakie doświadczenie w długich trasach ma kierowca, czy ma zmiennika?
Z Ostródy do Budapesztu, w zależności od trasy, mają 900-1000 km (tyle co ja). Nie wiem, czy ekipie po przejechaniu 1000 km i 12 godzinach jazdy (a może być dłużej) będzie chciało się zwiedzać Budapeszt :?
Nam się nie chciało.
Jeśli chcemy zwiedzać Budapeszt, trzeba wziąć dwa noclegi, (ale koszty rosną), albo jeden na wypoczynek i dalej w drogę.
bzyq74 napisał(a):
weldon napisał(a):Wyjeżdżając po śniadaniu do Makarskiej dotrzesz koło drugiej.

:lol: Po śniadaniu (zakładam że 9:00) to 800 km raczej nie pokona w 5h tylko min 8h i to bez pitstopów (granica /Lucko/tankowanie itp.)

Z tym też się zgodzę. Obawiam się, że to może być zbyt napięta marszruta. :?
Maruś-Man
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maruś-Man » 30.01.2014 19:17

Jedź przez Budapeszt . Lepiej nie ma . Ja z Bochni jeżdżę przez Piwniczną do Budapesztu i dalej wiadomo gdzie . Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.01.2014 20:27

walp napisał(a):Z tym też się zgodzę.

Też się godzę, że zjadanie śniadania o dziewiątej to strata czasu ;)

7-8 godzin.
Fakt, granicy nie liczyłem, ale to dlatego, że nie miałem tam nigdy kłopotów.
No, może raz stałem z 15 minut. W tygodniu.
Można wyjechać o 6.30
;)
walp napisał(a):Nie wiem, jakie doświadczenie w długich trasach ma kierowca, czy ma zmiennika?
I czym jedzie ;)

Dlatego polecam autostrady i Budapeszt, bo to mniej stresujące, niż przeciskanie się bocznymi drogami.

Ale wersja z Bratysławą lub noclegiem gdzieś pod Wiedniem też jest niezłym pomysłem.
Jedynie co, to na kolejny dzień pozostanie więcej kilometrów.
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 30.01.2014 21:09

Tomek NMR napisał(a):Prawdopodobna trasa będzie przez Słowację i Węgry

Czemu :?: masz jakieś plany związane z tymi państwami :?:
Zadaję pytanie ponieważ wpisując w kilka map twoje miejscowości wszystkie prowadzą przez Czechy i Austrię :?
Ja osobiście też bym wybrał te przez Austrię :wink:

Musisz podjąć sam taką decyzję a może w tamte tak jak ty chcesz a we fte przez Austrię.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 30.01.2014 22:28

I tak wróciliśmy do jednego z dylematów na forum: przez Czechy, Austrię, czy przez Słowację, Węgry?
Tomek NMR
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek NMR » 31.01.2014 20:10

Dziękuje z podpowiedzi dla naszej ekipy ważny będzie komfort dojazdu, będziemy jechać naszą "Isią" :D (opel Insygnia) więc z utrzymaniem prędkości autostradowych nie powinno być problemu (tempomat 6-ty bieg i do przodu), niestety ja będę jechał bez zmiennika, w drugim aucie będzie dwóch kierowców. 1000 km nie powinno na jeden rzut stanowić dla mnie problemu,ale i tak wszystko będzie zależeć od kondycji i wytrzymałości młodego. Ze Słowacją i Węgrami nie mamy związanych żadnych planów po prostu ta trasa wydawała mi się najbardziej rozsądna ale jak widać trzeba wziąć pod uwagę również inne opcje. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 31.01.2014 23:30

Znajomi z Mazur (Rybical) wybierają trasę Czechy-Austria-Słowenia. Ostatnio spali w okolicach Mikulova w Czechach. W tym roku planujemy nocleg u nas w Raciborzu, a potem już zostaje tylko ok 1100km :oczko_usmiech:
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 09.02.2014 21:25

Witam, dodam swoje 5 groszy. Jeżeli nie wyjeżdżasz w piątek to możesz jechać przez Austrię - będzie szybciej i bliżej od Wa-wy masz dwupasmówkę (prawie) aż do Mikulov/Breclav. Żeby przebić się do autostrady w Słowacji stracisz dużo czasu.
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 12.02.2014 21:08

Jadę we wrześniu z Ostrołęki do Breli, czyli w sumie ten sam kierunek. W ogóle nie biorę pod uwagę drogi przez Słowację i Węgry. Wracałem dwa lata temu tą trasą i zdecydowanie lepiej jechało mi się Czechy-Austria-Słowenia. Tym razem ominę autostradę w Słowenii , która jest stosunkowo droga jak na swoją długość, a na dodatek wbiłem się tam w 40-sto minutowy korek... W tym roku też jedziemy z małym brzdącem i planujemy dojechać do granicy PL, gdzieś tam zanocować i dalszy odcinek pokonać na raz nocą. Nie wiem tylko czy lepiej granicę czeską przekraczać w Cieszynie czy walić A1 na Chałupki?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.02.2014 21:58

Według mnie lepiej A1 (granicy nie przekraczasz w Chałupkach tylko w Gorzyczkach). Wjeżdżasz na nią w Pyrzowicach i najprawdopodobniej (nie uwierzę póki nie zobaczę :oczko_usmiech: ) pojedziesz nią w wakacje już bez żadnych objazdów aż do Brna. Na razie jest objazd mostu w Mszanie który budują już kilka lat (kto wie czy to nie jest najdłużej budowany most autostradowy na świecie ;) ), ale do wakacji mają go skończyć.
MłodyGSX-R
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 12.02.2014 23:49

Właśnie jadąc dwa lata temu A1 urwała nam się ona gdzieś w Świerklanach i później trochę po nocy błądziliśmy. Czyli rozumiem, że do obecnej chwili nic się nie zmieniło...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone