Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Mazur do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.02.2014 09:42

Trochę od tego czasu się zmieniło od tego czasu. Jadąc z północy dalej A1 kończy się w Świerklanach, ale nie musisz potem jechać na Wodzisław i Chałupki a wjeżdżasz na nią w Mszanie. Granicę Pl/Cz przekraczasz już na autostradzie.
Kiedyś jechałeś tak:
https://www.google.pl/maps?saddr=Niezna ... 2&t=m&z=13
A teraz jedziesz tak:
https://www.google.pl/maps?saddr=Niezna ... 3&t=m&z=13
Informacje o postępach w budowie A1 możesz śledzić tutaj:
autostrada-a1-w-polsce-dokad-t33048-930.html
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 13.02.2014 22:54

Podsumowując. Bardzo podoba mi się jazda A-jedynką. A objazd w Mszanie wszyscy wykorzystują na tankowanie paliwa w Jastrzębiu.
Jadąc w sobotę 20VII ze Zgierza dojechaliśmy do Bratysławy w 6 godzin. Wyjazd o 4 a zdjęcia ze stacji w Bratysławie robione o 09.50. Później Węgry (route 86) i 14.30 Lućko. A dalej z uwagi na to iż była to sobota- to już było tylko gorzej. Makarska - 22.00.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 14.02.2014 09:29

potwierdzam słowa Didsa, fajnie się jedzie naszą A1. ja jechałem w zeszłym roku i w tym roku na 100% pojadę tą samą trasą. objazd nie jest skomplikowany, a przy okazji można dotankować. Po zmianie szefa GDDKiA może jest szansa, że ten most w końcu przestanie być problemem?:) z drugiej strony p.o. Szefa GDDKiA została kobieta z Katowic - odpowiedzialna za ten most :D
może w nagrodę?:)
lezy1
Plażowicz
O której wyjechać z Mazur (Kętrzyn) do Chorwacji (Makarska)

Nieprzeczytany postnapisał(a) lezy1 » 24.07.2014 10:22

Witam,

To mój pierwszy wyjazd do Chorwacji. Chciałem się dowiedzieć, o której najlepiej wyjechać z Kętrzyna (Mazury) żeby dotrzeć do Makarska tak koło godziny 9-10. Podczas trasy planujemy jeden nocleg. Dziękuje z góry za pomoc.
Ostatnio edytowano 24.07.2014 11:15 przez lezy1, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: O której wyjechać z Mazur (Kętrzyn) do Chorwacji (Makars

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2014 10:31

lezy1 napisał(a):Witam,

To mój pierwszy wyjazd na Chorwację. Chciałem się dowiedzieć, o której najlepiej wyjechać z Kętrzyna (Mazury) żeby dotrzeć do Makarska tak koło godziny 9-10. Podczas trasy planujemy jeden nocleg. Dziękuje z góry za pomoc.

To Twój pierwszy wyjazd do Chorwacji
Jesteś z postem we właściwym wątku.
dids76
Koneser
Re: O której wyjechać z Mazur (Kętrzyn) do Chorwacji (Makars

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 24.07.2014 10:40

lezy1 napisał(a):Witam,

To mój pierwszy wyjazd na Chorwację. Chciałem się dowiedzieć, o której najlepiej wyjechać z Kętrzyna (Mazury) żeby dotrzeć do Makarska tak koło godziny 9-10. Podczas trasy planujemy jeden nocleg. Dziękuje z góry za pomoc.

W sobotę rano jechałem z Raciborza (do granicy Pl/Cz mam 20 minut) do Mrągowa 7 i pół godziny (wyjazd o 7:30 a o 15 byłem w Mrągowie) z jednym postojem w Maku nad Zalewem Zegrzyńskim :wink: . Z granicy do Makarskiej, jadąc przez Czechy Austrię i Słowenię masz jakieś 12 godzin jazdy. Na Twoim miejscu nocleg planowałbym gdzieś w okolicach Mikulova, tylko trochę bez sensu jak chcesz być na 10 w Makarskiej. Ewentualne wyjazd wcześnie rano i jazda do wieczora i nocleg gdzieś w Cro (Plitvice?) i rano ostanie 200-300km.
alycja
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alycja » 24.07.2014 11:07

My z warmii wybraliśmy trase przez czechy (Gorzyczki)-Austria-Słowenia chyba najlepsza opcja. Tylko my mielismy ponad 1800 do przejechania i 2 kierowców w aucie bez noclegów za to z przystankami na siusiu (2 dzieci) i tankowaniem rowno 25 h. No i korków nie było, poczatek lipca :)
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 24.07.2014 11:42

25 godzin w aucie? to były wakacje czy jakiś obóz przetrwania?? :D
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 24.07.2014 11:45

Z Bartoszyc (około 1800km) na początku sierpnia planujemy wyjazd do Marusici. A więc praktycznie to samo co Makarska. Przez Polskę "Gierkówką" i za Siewierzem na A1. Praktycznie od Płońska cały czas 2 pasy. Startujemy około północy, żeby dzieciaki jeszcze trochę pospały i planujemy nocleg w okolicach Mikulova (hoteltermal), jakieś 10 km przed Mikulovem. Tam zimne piwko i może basenik. Nocleg mniej więcej w połowie drogi z tym, że następnego dnia pozostają praktycznie same autostrady (posa Słowenią bo objeżdżamy). Pnalujemy wyjechać też w nocy, żeby być w południe na miejscu. Z Mazur myślę, że to optymalny wariant drogi jeśli chodzi o Czechy i Austrie.
Michalm2012
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michalm2012 » 24.07.2014 22:52

tomkarol napisał(a):Z Bartoszyc (około 1800km) na początku sierpnia planujemy wyjazd do Marusici. A więc praktycznie to samo co Makarska. Przez Polskę "Gierkówką" i za Siewierzem na A1. Praktycznie od Płońska cały czas 2 pasy. Startujemy około północy, żeby dzieciaki jeszcze trochę pospały i planujemy nocleg w okolicach Mikulova (hoteltermal), jakieś 10 km przed Mikulovem. Tam zimne piwko i może basenik. Nocleg mniej więcej w połowie drogi z tym, że następnego dnia pozostają praktycznie same autostrady (posa Słowenią bo objeżdżamy). Pnalujemy wyjechać też w nocy, żeby być w południe na miejscu. Z Mazur myślę, że to optymalny wariant drogi jeśli chodzi o Czechy i Austrie.

Nie wiem czy od Płońska nie lepiej jechać na Wyszogród i Łódź bo w nocy nie będzie utrudnień a jednak bliżej niż przez Wa-wę
tomkarol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomkarol » 25.07.2014 07:18

Kiedyś tak jechałem przez Wyszagród i nie było źle ale o 3 czy 4 w nocy przez Warszawe w niedziele nie będzie korków a i obwodnicą się teraz elegancko leci więc raczej pojedziemy przez Warszawe.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Mazur do Makarskiej - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone