Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z małym jachtem w Chorwacji podsumowanie logistyczne

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.03.2011 20:38

AdamSz napisał(a):Generalnie, zgadzam się, że temat jachtingu żaglowego jest mało spenetrowany i aktualizowany. Bardziej aktywni są motorowodniacy

Przyczyna jest prosta, trudno jest pogodzić ogień z wodą. Myślałem długo na ten temat i osobiście tego nie widzę. Byli co prawda śmiałkowie, którzy Bezem 4 pływali od wyspy do wyspy, ale on mieli naprawdę kupę szczęścia do pogody. Ja bym się mieczówką na Adriatyk nie wypuścił. Z kolei łódka balastowa to już jest spora masa, i nie każdym autem pociągniesz. Bardziej realny moim zdaniem jest rejs niedużą łodzią motorową, bo jest szansa zmieszczenia się w 3,5t DMC zestawu.

Co innego mieszkanie na lądzie i kręcenie się w pobliżu, ale do tego lepszy jest ponton, albo motorówka, stąd większa aktywność motorowodniaków. Oczywiście możesz zabrać łódkę żaglową, ale i na niej dobrze jest mieć silnik. Jak łódka będzie miała kabinę, to oprócz opłaty za winietę zedrą dodatkową opłatę klimatyczną za możliwość mieszkania na niej.

PS. Wuguglałem tę relację z rejsu Bezem 4:
http://w96.wrzuta.pl/obraz/powieksz/1D0j2togObX
http://w816.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9VVwGQ00sPS
http://w141.wrzuta.pl/obraz/powieksz/0XC2QyK8zxA
http://w708.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6j60N6pYyGJ
http://w120.wrzuta.pl/obraz/powieksz/90gPlc9XLyD
i łodzią motorową 5,5m
tekst i video.
Może się przyda.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.03.2011 20:59

MorskiPasie - pamietam tę relację (chyba z Żagli), ale i Ty chyba puszczałeś skana na forum. Rejs robił wrażenie. Losinj i te rzeczy, niezłe kółko. i wygladało bardzo prosto i przyjemnie :wink: Kolejnego roku autor był jeszcze na Brać. A potem cisza. Czyżby go rekiny ..... 8O (żart) :wink: faktycznie proste motorowodniactwo jest przystepniejsze i logistycznie i organizacyjnie. Ale myślę, że skromny jacht żaglowy, bez przepychu, ostrożnie, na osłonietych wodach, czemu nie ? Teraz mieczówki śmigaja i po Zatoce Gdańskiej, a nawet znam ludzi co zapuszczaja sie w kierunku na Rugię )blisko brzegu, delikatnie i czujnie pogodowo, :wink: Hej
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.03.2011 21:21

AdamSz napisał(a):Ale myślę, że skromny jacht żaglowy, bez przepychu, ostrożnie, na osłonietych wodach, czemu nie ? Teraz mieczówki śmigaja i po Zatoce Gdańskiej, a nawet znam ludzi co zapuszczaja sie w kierunku na Rugię )blisko brzegu, delikatnie i czujnie pogodowo, :wink: Hej

Sam bym też popłynął, ale z rodziną już nie. W tej relacji rzeczywiście wyglądało to łatwo i przyjemnie, ale wystarczyło jedno załamanie pogody i mogło być nieciekawie.

Pytałeś o uznawanie polskiego bezpatencia. Niestety muszę Cię zmartwić, oni mają zapisane w ustawie, czy innym rozporządzeniu, że jeśli w kraju bandery nie jest wymagany patent, to trzeba zdać egzamin na chorwackiego VB. Jak ktoś nie wie o co chodzi to chodzi o kasę, bo nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu taki egzamin kosztował ok. 100 eurasów.

http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2008/ ... a-novo.pdf
http://www.mmpi.hr/userdocsimages/2005/ ... te-new.pdf

Punkt 4.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.03.2011 21:40

Dzieki za odpowiedź. Ja się nie martwię, ale podjąłęm temat kolegi, bo też mnie to zafrapowało. Mam zwykłego jachtsmana, który zaspakaja moje ewentualne aspiracje. Ale jak będę potrzebował to pewnie zrobię VB. Aktualnie poprzez f-my czarter. ok. 1300 na złotówki (pewnie coś na tym zarabiają).
......................
A ten nemesis - super sprawa. Sa też rejsy zorganizowane po całym wybrzeżu na DZ-tach (żagle i wiosła). Takie dla entuzjastów super-survivalovców (galernicze) :wink: Ludzie mają różne pomysły. Tak jak kol.furzyk mówił, bardzo cenię takie niekonwencjonalne pomysły z odrobina szaleństwa, prostoty, braku komercji. 1 na 10 zawsze się taki entuzjasta znajdzie, który w imię wypoczynku potrafi sobie dac troche w tyłek. :wink:
..............................
PS. Prawdę mówiąc, to i pontonem 3 m. można by było zrobić przelot Rijeka-Dubrownik (oczywiście ze schodzeniem na ląd celem uzupełnienia zapasów i spania). :wink: Wg mnie jedynie kwestia czasu i zaciecia :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.03.2011 21:55

AdamSz napisał(a):bardzo cenię takie niekonwencjonalne pomysły z odrobina szaleństwa, prostoty, braku komercji. 1 na 10 zawsze się taki entuzjasta znajdzie, który w imię wypoczynku potrafi sobie dac troche w tyłek. :wink:

Ja też. Mam na koncie Wisłę Omegą. Ale to było dawno i nieprawda ;)
Teraz mi tak nieśmiało Dunaj chodzi po głowie. Może kiedyś... i nie Omegą...

AdamSz napisał(a): Prawdę mówiąc, to i pontonem 3 m. można by było zrobić przelot Rijeka-Dubrownik (oczywiście ze schodzeniem na ląd celem uzupełnienia zapasów i spania). :wink: Wg mnie jedynie kwestia czasu i zaciecia :wink:

Ale Dubrovnik-Rijeka moim zdaniem nie da rady.
Ostatnio edytowano 25.03.2011 21:56 przez MorskiPas, łącznie edytowano 1 raz
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.03.2011 21:55

AdamSz napisał(a):Witaj Mirko. Z nieba nam spadłeś i powiedz. Zawożę do Chorwacji swój jacht wielkości powiedzmy 6 m. Jest zarejestrowany, ale nie mam żadnego patentu żeglarskiego, co jest zgodne z polskim (i mozna powiedzieć unijnym) prawem. Wydadzą mi winietę bez problemu, czy nie ? Hej.

Zgodnie z tym co w odpowiedzi Morskog psa, nie wydadzą winietę.
Ale, patent może mieć ktoś z załogi na jachcie.

:wink:
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 25.03.2011 21:57

Ahoj !
Sam też kiedyś miałem takie marzenia żeby mieć swój jacht i pływać nim gdzie chcę i kiedy chcę. Ale po szczegółowych przeanalizowaniu tematu
doszedlem do wniosku, że to się nie opłaca.
Przyzwoity jacht ok. 7 mb (używany) kosztuje ok. 30 tys. zł. (Sasanka, Tango, Mors), do tego dochodzą co roku koszty eksloatacji, napraw i różne opłaty typu ubezpiecznie itp., nie licząc kosztów transportu jachtu.
Za te pieniądze to mogę przez 10 lat czarterować jachty i nic mnie nie obchodzi, wszystko ma na nim być na tip-top i nie ciągam go tracąc paliwo i czas oraz niszcząc sobie samochód.
A po 10 latach i tak pewnie taki swój jacht i tak musiałbym wymienić na nowszy. No chyba że ktoś jest hobbista i dla czystej przyjemności posiadania i dłubania przy jachcie chce sobie coś takiego sprawić, to wtedy jest inna rozmowa.
Jak od tego czasu czarteuję jachty i na Mazurach i w Chorwacji i muszę przyznać, że jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie problemu.
Czego i wam życzę.
A patent żeglarza dla świętego spokoju można w Polsce bez problemu zrobić w każdym klubie żeglarskim za niewielkie pieniądze.
Ahoj !
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.03.2011 21:59

mirko napisał(a):Morskog psa

Jeden, który prawidłowo odmienia moje imię ;)

Chwała Ci Mirko. :)

kawa napisał(a):Jak od tego czasu czarteuję jachty i na Mazurach i w Chorwacji i muszę przyznać, że jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie problemu.
Czego i wam życzę.

Gdyby w Chorwacji oferowali małe jachty za odpowiednio mniejsze pieniądze, to tez bym nie kombinował. Ale nie każdy lubi pływać w stadzie, a czarter najmniejszego z tych, które mają dla jednej rodziny ma cenę zaporową. Z małych łódek są tylko motorowe i tu wracamy do punktu wyjścia.
kawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawa » 25.03.2011 22:14

Nie ma problemu z uszukaniem małego jachtu w cenie ok. 300-500 euro/tydzień.
Na przykład tu :
http://www.elan19.com/
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.03.2011 22:20

kawa napisał(a):Nie ma problemu z uszukaniem małego jachtu w cenie ok. 300-500 euro/tydzień.
Na przykład tu :
http://www.elan19.com/

Widać słabo szukałem, bo zawsze mi wychodziło powyżej 900 za tydzień. Jak masz więcej takich linków to podrzuć, bo to już jest w zasięgu.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.03.2011 22:41

mirko napisał(a):
AdamSz napisał(a):Witaj Mirko. Z nieba nam spadłeś i powiedz. Zawożę do Chorwacji swój jacht wielkości powiedzmy 6 m. Jest zarejestrowany, ale nie mam żadnego patentu żeglarskiego, co jest zgodne z polskim (i mozna powiedzieć unijnym) prawem. Wydadzą mi winietę bez problemu, czy nie ? Hej.

Zgodnie z tym co w odpowiedzi Morskog psa, nie wydadzą winietę.
Ale, patent może mieć ktoś z załogi na jachcie.

:wink:

Kol. Furzyk - przeczytałeś to 8O . bez papiera ani rusz. :cry:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.03.2011 22:49

Kol. Kawa. Faktycznie na pierwszy rzut oka rewelacyjna ta oferta :) Musze się temu przyjrzeć, ale dziś juz nie mam czasu.
.................................

A wiesz Kol. MorskiPasie, że tego typu zabawy wracaja do łask. Wisła nam sie z lekka oczyściła i wyładniała. Powstało wiele nowych przystani (zwł na odcinku Płock-Włocławek), ale i nie tylko. No i ludzie sobie o tym przypomnieli :)
...............................
Na razie, Hej Wszystkim.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 25.03.2011 23:52

Szanowny P. kawa!
Ma Pan 100% racji, To się zupełnie nie kalkuluje - pływanie a jeszcze
bardziej stacjonowanie jachtu w CRO. Już od 6 lat pukam się po
głowie i najgorsze że wiem że to z czysto finansowego względu nie
ma zupełnie sensu.

ALE!

POTEM.

Każda godzina na wodzie, pływanie samotne lub z załogą, bez
żadnych zobowiązań i ograniczeń w jednym z niewielu środowisk
gdzie możesz się poczuć naprawde WOLNYM wynagradza 1000x
te koszty i cały wysiłek i zabiegi w TO żeglowanie włożone.
To wszystko jest moim zdaniem Żeglarstwo jako sport, pokonanie
wszystkiego co jest przeciw z głupimi przepisami włacznie.
A wynajmuję przeważnie taksówki.
Achoj!
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 26.03.2011 00:09

Drogi Mirko!
Nie wiem gdzie jest raj dla pratów - do Czarnogóry się
nie wybieram i nie byłem. Ale Trochę nas ( indywidualnych
żeglarzy ) - ostatnio łupicie (wiesz co to dokładnie ?)
Ale WY Szelmy Jedne wiecie że i tak za to wszystko
co chcecie zapłacimy - bo WAS i Wasz Kraj Kochamy !
To się nazywa - nierozwiązywalny dylemat.
volare77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) volare77 » 26.03.2011 00:12

A POZA TYM OGROMNIE SiĘ CIESZE ŻE TEMAT PO
ZIMOWYM ŚNIE - RUSZYŁ
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

z małym jachtem w Chorwacji podsumowanie logistyczne - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone