Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z Małopolski do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marta56
Globtroter
z Małopolski do Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta56 » 02.07.2006 15:29

prośba o radę do wytrawnych cromaniaków.
chcemy dotrzeć nad ranem do Plitvic /nocna jazda,jeden kierowca/,cały czas mam dylemat którą trasą z Małoposki- na Bratysławę, Wiedeń, Maribor, czy wzdłuż zachodniej granicy Węgier.
czytałam na forum mnóstwo uwag i stąd te wątpliwości,czy przejazd nocą trasą węgierską nie będzie stratą czasu/kiepskie oznakowanie, zwierzyna leśna na drodze itp./Dodam że w ubiegłym roku jechaliśmy przez Budapeszt-2 godziny błądzenia i wzdłuż Balatonu-ślimacze tempo -typowy syndrom "pierwszego razu".W tym roku chcielibyśmy pojechać nieco sprawniej .
pozdrowienia
Michal S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 02.07.2006 15:39

Wieczorem ci odpiszę.
[/list]
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 02.07.2006 17:47

Polecam strone www.viamichelin.com
Wpisuje się miejsce wyjazdu i dojazdu i wybiera się rodzaj trasy, rekomendowana, najkrótsza, najszybsza.

Ja zawsze jezdziłem przez Czechy. Ale teraz jak bede jechac (o ile dostane wolnego chociaz 7 dni) to chyba przez Bratysławe, potem do Wiednia. i przed wiedniem skróce sobie to jakoś bo w Wiedniu godzine się traci (min). I w sumie to co nadgonie przez Czechy to sie traci w Wiedniu. Wiec chyba lepiej jechac przez Bratyslawe.
Potem standardzik GRAZ i na zagrzeb.

Ale jak jechalem na Istrie to jechalem 2 lata temu przez wlochy. A nawet powiem ze super sie jechało. Przez Triest jest problem. Ale ja pojechalęm caly czas prosto prosto autostrada i złapałęm się jakiegoś Chorwata (ryzyk fizyk mógł jechać do Babci pod Triestem) ale jechal na Chorwacje i przejechalem przez małę drogi i małe przejscie graniczne. Slowenia to było 1,5 h drogi. I potem jakies 30 min-1 h i bylismy na miejscu.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 02.07.2006 17:53

Zdecydowanie przez Wieden i Maribor! jechałem tak 4 razy. A w jaki dzien tygodnia chcesz wyjechac?
Pozdrawiam
adam
marta56
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta56 » 02.07.2006 18:16

dzięki za radę ,wyjeżdżamy w czwartek w nocy.
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 02.07.2006 19:38

marta56 napisał(a):dzięki za radę ,wyjeżdżamy w czwartek w nocy.

to bardzo dobrze bo z reguły w piątek i sobotę są korki od granicy austria-słowenia do słowenia-HR - ale to tylko 70 km :-)
szerokiej drogi
adan
Michal S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 03.07.2006 08:33

Jedź na Bratysławę i Wiedeń.

Ja tak jeżdżę od lat i jest spoko.

Z resztą zobacz sobie na stronie www.odleglosci.pl

W zakładce Europa wpisz cel trasy.

Pozdrawiam

Michał
ORLIK2000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ORLIK2000 » 03.07.2006 09:49

JA JECHAŁEM PRZEZ: (WYJECHALIŚMY Z GLIWIC O 7 RANO!!!) OSTRAVA,OLOMUNIEC,BRNO,MIKULOV,WIEDEŃ,GRATZ,MARIBOR I...NOCLEG W NAMIOTACH U PANI ROZY HLEBEC-OCZYWIŚCIE NAMIOTY MIELIŚMY SWOJE!!!PRZERWA BYŁA SPOWODOWANA MARUDZENIEM 3-LETNIEJ MAJKI. W WIEDNIU STRACILIŚMY 4 GODZINY PRZEZ: KOREK-GODZINA 14!!! ZJAZD KIBICÓW-JAKIŚ MECZ BYŁ WTEDY (16-08-2004), WYPADEK CYSTERNY NA AUTOSTRADZUIE I...UPAŁ!!!! TAK ŻE W MARIBORZE BYLIŚMY OK 20!!! RANO DALSZA DROGA PRZEZ ZAGREB, KARLOVAĆ,SEBENIK, SPLIT I WYBRZEŻEM DO MAKARSKIEJ!!!UFF!!!BYLIŚMY NA MIEJSCU OK 14!!! TERAZ PÓJDZIE WAM LEPIEJ BO AUTOSTRADA JEST AŻ ZA SPLIT!!! A WTEDY NIE BYŁO:(((!!!MAM NAMIAR NA FAJNE I TANIE KWATERY W adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
green
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) green » 03.07.2006 10:51

Witajcie
Wybieramy się z 14/15 do Mimic (koło Makarskiej) i planujemy jakiś nocleg w Mariborze. Bierzemy ze sobą namiot. Czy ma ktoś jakiś namiar na pole namiotowe albo gdzie można byłoby się rozbić na noc.
A może ktoś jedzie w te okolice i w tym terminie z Wielkopolski (Jarocin)?
pozdr
ORLIK2000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ORLIK2000 » 03.07.2006 14:40

ja zatrzymałem się w pierwszym z brzegu-dosłownie!!!-domu...zapytałem-trochę po polsku i trochę po niemiecku-czy mogę rozbić namiot i...pozwolono nam!!! plusem była moja 3-letnia córka która zanim o cokolwiek poprosiłem, zaprzyjaźniła się z owczarkiem niemieckim-Arasem, (podobno bardzo groźnym?)..także próbuj na "grzecznego i zmęczonego". Powodzenia
green
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) green » 03.07.2006 18:38

hmm... o tym nie pomyslałem...
tylko pewnie nasze dzieciaki (żeby to słyszały - 16 i 14 lat no i te mniejsze dwójka po 5 lat - jedziemy w 2 rodzinki) chciałyby się trochę "ogarnąć", czy korzystając z gościnności można to załatwić, czy podejście jest w stylu "za kasę wszystko można"
Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 03.07.2006 18:45

Ja juz bodajzde 4 raz będe jechal z malopolski (krk) do chorwacji (w tym roku split -> vis) przez węgry. W polsce jedziesz na Zwardoń, później do autostrady, przejezdzasz Bratysławe i chwile autostradą by zjechac na calkiem dobre drogi węgierskie. W nocy, zawsze tak przejezdzamy, mozna smigac ponad 100km/h i zadnych problemów ;) Pozniej po granicy wpadasz na autostrade i do wybranej miejscowosci.

Jak najbardziej polecam :wink: [/b]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2006 19:03

oczywista - ile można oszołomom klarować, że przez zachodnie Węgięrki jest cudownie i pach, pach szybciutko
marta56
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta56 » 03.07.2006 20:10

dziękuję wszystkim za rady, problem jest taki , że wracam do punktu wyjścia czuli obie trasy są dobre.
Powiedzcie mi proszę, dlaczego wszyscy przez Austrię jeżdżą na Wiedeń nadkładając drogi zamiast przez Eisenstadt i i Neustadt jakby wynikało najkrócej wg. mapy

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone