Re: Z Longtomem po kraju: 23. Samoloty raz jeszcze.
napisał(a) longtom » 20.07.2015 15:32
Z następnym też sobie poradziłem.
To CASA C-295M
Produkowana przez Airbusa, w Polsce jest ich 16.
Casa to "średni, dwusilnikowy samolot transportowy produkcji hiszpańskiej. Samolot znajduje się w produkcji seryjnej od 2001 roku. Masa własna samolotu to 9 200 kg, maksymalna masa startowa 23 200 kg, samolot może zabrać do 71 żołnierzy, do 49 spadochroniarzy lub do 24 rannych na noszach. W tylnej części samolotu znajduje się typowa dla samolotów wojskowych rampa używana do załadunku i wyładunku samolotu. Samolot cechuje się posiadaniem bardzo nowoczesnego zestawu systemów pilotażowo-nawigacyjnych, posiada mi. tzw. szklany kokpit pozbawiony analogowych wskaźników, zbudowany wokół nowoczesnych wyświetlaczy. Obecnie samoloty te są podstawowym środkiem zaopatrzenia Polskich Kontyngentów Wojskowych poza granicami naszego kraju. Siły Powietrzne używają 11 maszyn tego typu odebranych pomiędzy 2003 a 2008 rokiem, wszystkie znajdują się na wyposażeniu 8. Bazy Lotnictwa Transportowego z Krakowa."
internetI taki jest internet; w jednym miejscu piszą, że jest ich w Polsce 11, w innym, że 16.
Piszą, że produkowana w Hiszpanii, gdzie indziej, że to produkt Airbusa. (może to się nie wyklucza?)
"Zasieki" oddzielające publiczność od samolotów podwójne. Ochrony gęsto.
Jak z jej profesjonalizmem? Nie wiadomo.
K**wa, jak ja mam ich upilnować
cdn