Re: Z Longtomem po kraju: 23. Samoloty raz jeszcze.
napisał(a) longtom » 17.07.2015 17:25
Ja jakimś pasjonatem lotnictwa nie jestem. Nawet nie leciałem jeszcze samolotem.
Tak więc o fachowe komentarze i opisy będzie, w tej relacji, trudno. Jak coś namieszam to słowa konstruktywnej krytyki mile widziane.
Tak się jednak złożyło, że już dwa razy na lotnisku w Krzesinach byłem i nawet w F-16 siedziałem.
Troszkę, o tych wizytach, napisałem
tutaj. Aerofestival bardzo był w Poznaniu reklamowany, a ja wahałem się. Iść, nie iść
Tłumów nie lubię, przeczuwałem kłopoty z robieniem zdjęć. (miejsce dla publiczności po północnej stronie lotniska, samoloty będą widoczne pod światło). Do tego doszedł bałagan organizacyjny (wina organizatorów), burza w Berlinie
(tak to miało znaczenie, bo poznańska Ławica jest lotniskiem awaryjnym dla Berlina i było trzeba przerywać pokazy gdy samoloty z Berlina przylatywały) (bez winy organizatorów), szaleńczy upał (również bez winy organizatorów).
W sumie jednak opuściłem lotnisko po jakichś 7 godzinach zadowolony.
Z pokazów w Krzesinach pamiętałem, że wszystkie pokazywane samoloty było opisane; nazwa, osiągi, rok budowy itd. Na Arofestivalu niestety na to nie wpadli. Tak więc już pierwszy oglądany samolot jest dla mnie
nienazwanym. Może to Northrop f5
Jedno jest pewne, ma dwa silniki odrzutowe.
Z drugim poszło mi lepiej, to BAE Hawk 67.
Dwumiejscowy, szkolny odrzutowiec brytyjski.
Wyprodukowano ich ponad 1000.
cdn
Ostatnio edytowano 21.07.2015 14:49 przez
longtom, łącznie edytowano 1 raz