Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Łodzi na wyspę Brać bez noclegu w drodze

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 02.06.2012 11:09

Witam Koleżanki i Kolegów :)

Coraz bliżej do urlopu i upragnionego lenistwa w gorących promieniach Chorwackiego słońca - proszę o rady dotyczące dojazdu na wyspę Brać - wyjeżdżamy w 5 osób + 2,5kg york ;) 30 Czerwca. Planuję wyjazd w nocy (2-3 nad ranem), tak aby dojechać na 19.00 już na miejsce.

Ostatnio byłem w Chorwacji przed 5 laty, a wtedy jechałem całkowicie na spokojnie i z noclegiem w Austrii, tym razem jednak postanowiliśmy wykorzystać na max. czas i krótki, bo tylko 2 tygodniowy urlop. Tylko proszę nie piszcie, że to niebezpieczne, że lepiej spać itd - ja to doskonale wiem, nie jestem szalonym kierowcą pędzącym bez snu na złamanie karku, często jeżdżę w długie trasy i 1500-2000km na raz nie jest aż takim dużym problemem - doskonale również wiem kiedy należy zjechać na pobocze i po prostu odpocząć chwilę - jadę również z najcenniejszym "ładunkiem" na pokładzie - rodziną, więc szaleństwo wykluczone.

Podróż zaczynam z Łodzi, a że jak nie patrzeć z Łodzi niemal do samej granicy z Niemcami jest już autostrada, to zastanawiam się również nad wariantem podróży przez Niemcy, choć z punktu widzenia samego dystansu jest to dłuższa droga, jednak z racji autostrad może faktycznie okazać się korzystna czasowo. (takie moje przemyślenia ;) )

Tak czy inaczej, liczę na Wasze rady odnośnie podróży - jak zrobić tą trasę najkrócej?

Pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 02.06.2012 12:26

Od 2 lat jezdze na Brac do Supetar,z Krakowa jade na Chyzne,Sahy,Budapeszt od ktorego mam caly czas autostrade do Splitu,pod ktorym wynajmuje apartament na jedna noc i rano pakuje manele na prom i jestem z rana w hotelu.Trase rozpoczynam okolo 5 rano i jestem na 20-21 na miejscu w rejonach Splitu z obiadkiem po drodze,tez jazda bez szalenstw.
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 02.06.2012 13:11

Ja z Torunia startuje w godz. południowych na Hvarze jestem rano w miarę wypoczęty (w nocy dwie trzy godziny snu w aucie) dodam że jadę przez Cieszyn,Słowację Węgry trasa 86 no i Cro zero jakichkolwiek korków pusta droga, spokojna jazda bez szarpania się z miejscowymi.Najkrótsza i najtańsza opcja według mnie. Pozdrawiam.
bencar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bencar » 02.06.2012 13:31

A jazda z Łodzi przez Niemcy to chyba nie zbyt dobry pomysł 600km dalej jak trasą opisaną prze ze mnie wyżej. :D
Salemka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Salemka » 02.06.2012 14:06

Często pokonuję trasę Katowice - Łódź i proponuję Ci jednak polecieć normalnie na Katowice a w Katowicach to już zależy od Ciebie czy Czechy czy Słowacja.....
W każdym razie w nocy trasę Łódź - Katowice powinienieś pokonać góra w 2.5h - mnie tyle zajmuje trasa z Katowić do Łodzi gdy startuję o 8 rano z Katowic, a staram się nie przekraczać prędkości z racji posiadanych już na koncie punktów :wink:
Myślę, że nocą jak się streścisz to może i nawet krócej...... Ogólnie trasa dobra.
Manga
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Manga » 02.06.2012 14:30

Zakładając,że z Łodzi do płd granicy to góra 3-3,5 h jazdy(od wczoraj A-1 tuz za Siewierzem) tylko pogratulować pomysłu z niemieckimi autostradami ;)
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 02.06.2012 19:31

Chyba niekoniecznie dobry pomysł z tymi Niemcami :), jedź spokojnie na południe :). 14-15h jedzie się z Piotrkowa do Splitu, więc Ty masz 20-30min jazdy więcej. Z drugiej strony podróż to też urlop :lol: , tak czy inaczej szerokiej drogi i dużo słońca.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 02.06.2012 21:41

Trasę TAM pokonuję zwykle z miedzylądowaniem (tym razem Budapeszt - przy okazji trochę odświeżę znajomośc z tym pięknym miastem), natomiast NAZAD raz spałem w Cieszynie, ale to było trochę bez sensu bo wcale mi się nie chciało spać - ale że hotel zarezerwowany itp. itd... Następnym razem pociągnęliśmy już na raz - wyjazd ok. 11 z Biogradu, do Łodzi dojechaliśmy ok. 3 rano, po drodze oczywiście postoje na siusiu, kupkę, papu i cigaretten :lol: . Trasa "węgierska": 86, Bratysława i nowiutkie przejście w Skalitem/Zwardoniu - re-we-la-cyj-ny wiadukt po polskiej stronie, droga raczej pusta, najwięcej zamieszania było w okolicach Żiliny, bo ciągle coś tam remontują.

TAM jechaliśmy przez Austrię i to nie ma większego sensu poza niewątpliwymi urokami trasy Wiedeń-Graz, natomiast czas przejazdu był podobny (jadąc do Dalmacji, ofkooozzz, bo np. na Pulę to już bym się nie wahał i jechał przez A-SLO), a i koszty większe, do tego jeszcze pstryknęli mnie na obwodnicy Wiednia i kolejne koszty...

Niemcy sobie odpuść, nadrabiasz jakieś 50% drogi.
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 03.06.2012 07:10

Dzięki za odpowiedzi i rady. No faktycznie odpuszczę sobie Germanię ;)
radekg32
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) radekg32 » 04.06.2012 08:47

Witam wszystkich :D ,w tym roku wybieramy sie 1 raz do HR.
Jedziemy tez na wyspę Brać.Powiedzcie mi jaka jest oplata za prom ze Splitu ?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 04.06.2012 09:49

bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 04.06.2012 10:27

Jedziesz w tym samym terminie może? Będzie raźniej;)

'kropi' - jadąc Tam wybiorę wersję przez Wiedeń, z powrotem wybierzemy trasę 'węgierską' - dzięki za wskazówkę ;)

Mam jeszcze pytanie do osób, które ostatnio były w Chorwacji i korzystały z internetu mobilnego - nie mam pewności, czy w wynajętym domu będę mieć dostęp do internetu i dlatego też chciałbym kupić kartę startową mobilnego internetu - jak sądzę, na wyspie powininen być sygnał sieci 3G?

Ma ktoś doświadczenie z mobilnym internetem w Chorwacji?

Pozdrawiam :)
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 04.06.2012 11:24

Był tu wątek nt. telefonów komórkowych w Cro, ztcp polecana była karta Tele2 ze 100MB darmowego internetu w pakiecie. W roamingu ceny są okrutne.
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 04.06.2012 14:11

co do internetu to fajna sprawa jest jak sie ma modem usb na kartę sim, kupuje sie VIPnet chyba ostatnio bylo 80 albo 100 kun za 1gb transferu i chyba cos sie jeszcze gratis dostaje 100mb czy iles, do przegladania internetu wystarcza w zupelnosci.

a co do teamtu to wyjazd w nocy w sobote o 2-3 to jednak moze sie troche przedluzyc , nie wiem jak to jest w niedziele na bramkach i przejsciach , ale jesli podobnie niz w sobote to moze zaskoczyc , ale mysle ze i tak lepiej w niedziele byc tam jak w sobote i jesli masz mozliwosc wyjazdu tylko w weekdn to sobota-niedziela lub niedziela-pn
bogge
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogge » 04.06.2012 22:53

Cropolak, niestety jestem już umówiony na odbiór kluczy w sobotę o 19 najpóźniej, więc wyruszę jak najwcześniej żeby zdążyć. Do Splitu teoretycznie navi pokazuje, że dojadę w 14h.12min, biorę poprawkę na 16h, czyli mam szansę ;) Jeśli nie, to będę dzwonić, że się spóźnię i już - w końcu urlop, nie?

Dzięki za info co do netu, skorzystam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone