Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.06.2011 16:17

Drodzy koledzy i koleżanki czy możecie podpowiedzieć użytkownikom forum, którą trasę wybrać jadąc od strony Krakowa. Jechać na Chyżne, Trstenę, Dolny Kubin-Ruzomberok, Bańską Bystrzycę, Zwolen, Sahy i na Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację czy wybrać bardziej zanay wariant przez Żywiec, Zwardoń, Skalite i od Ziliny do Bratysławy autostradą i dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste. W I wariancie zapewne trzeba kupić winietę na Słowację i Węgry. W drugim wariancie tylko na Słowację. Jak wygląda sprawa z pokonywaniem trasy - ile zajmuje to czasu.

Pozdrawiam Turysta - Darek1
tommyl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tommyl » 16.06.2011 16:57

Obie trasy sa ok pod waeunkiem ze nie jedziesz na Istrie. Jak sa dzieci on board to jedz ta trasa gdzie wiecej autostrad
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2011 17:00

darek1 napisał(a):Drodzy koledzy i koleżanki czy możecie podpowiedzieć użytkownikom forum, którą trasę wybrać jadąc od strony Krakowa. Jechać na Chyżne, Trstenę, Dolny Kubin-Ruzomberok, Bańską Bystrzycę, Zwolen, Sahy i na Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację

Ja jeżdzę tą trasą do Cro z Kielc - i jest bardzo przyjemna :D
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2011 18:22

pawelli napisał(a):Ja jeżdzę tą trasą do Cro z Kielc - i jest bardzo przyjemna :D

Ile czasu zajmuje Ci przejazd od granicy PL/SLO do Budapesztu?
Też myślę jechać tędy - byłby to mój pierwszy raz na tej trasie :-)
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 16.06.2011 18:39

Obie trasy przetestowałem w 2010r Wariant przez Bratysławę na wakacje, wariant przez Budapeszt z wakacji.
Kiedyś jechałem niemal za każdym razem przez Budapeszt no i jakoś się zraziłem po ostatnim razie stolica Węgier ,a o odcinku na Chyżne nie wspomnę- masakra. Być może mi się trafił taki dzień , ale odcinek 300km jechałem 7 gdz oj zraziłem się i to mocno.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.06.2011 18:53

Iggy napisał(a):
pawelli napisał(a):Ja jeżdzę tą trasą do Cro z Kielc - i jest bardzo przyjemna :D

Kraków - północne obrzeża Budapesztu 5,5 [h]. Pod warunkiem : sobota/niedziela lub wczesny ranek lub póżny wieczór/noc. W innych terminach jak się trafi.

Kraków - Bratysława (obojętnie którędy)- mniej niż 5 - 6 godzin osiągają tylko samobójcy. :D
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2011 19:00

Iggy napisał(a):

Z Kielc do Budapesztu - jakieś 8 godzin.
Najgorzej jest do granicy Polski i część Słowacji - wywijasy, no i ogranicznia i policjanci czatujący na Polaków.
Myśle, że od granicy do Budapesztu - to jakieś 4,5 godziny.
Wszystko zalezy jakie i ile postoi - my jeździmy z dziećmi więc przystanki są dość często - średnio co 2 godz.

Drogi są dość puste i w sumie nieźle się pomyka - po drodze trochę Polaków na CB więc w razie czego powiedzą ;)

A potem jak juz wskoczysz na autostradkę - to pomykasz sobie do samej Makarskiej.
U wegrów - konieczna matrica - niecałe 30 pln bodjaże
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.06.2011 19:03

darek1 napisał(a):którą trasę wybrać jadąc od strony Krakowa. Jechać na Chyżne, Trstenę, Dolny Kubin-Ruzomberok, Bańską Bystrzycę, Zwolen, Sahy i na Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację czy wybrać bardziej zanay wariant przez Żywiec, Zwardoń, Skalite i od Ziliny do Bratysławy autostradą i dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste. W I wariancie zapewne trzeba kupić winietę na Słowację i Węgry. W drugim wariancie tylko na Słowację. Jak wygląda sprawa z pokonywaniem trasy - ile zajmuje to czasu.

W I wariancie, w BB można pojechać tak aby do Zvolena dojechać drogą bezwinietową. Ostatnio na obwodnicy Budapesztu byłem po niespełna 6 godzinach (wyjazd sobota rano).
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 16.06.2011 19:18

Kiepura napisał(a):Kraków - Bratysława (obojętnie którędy)- mniej niż 5 - 6 godzin osiągają tylko samobójcy. :D

Bez przesady. Jakieś dwa lata temu jak nie było jeszcze objazdu Povażskiej B. wyjechałem koło 6 rano w sobotę z KR, po niespełna 3 godz. byłem w Żylinie a w Bavie przed 11 i to wlokąc się raczej od Trnavy żeby nie być za wcześnie na kwaterze.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2011 19:21

pawelli napisał(a):Z Kielc do Budapesztu - jakieś 8 godzin.

Ja będę z Krakowa jechał i mam do wyboru albo:
1. przez Słowację: Bańska Bystrzyca - Budapeszt
2. przez Słowację: autostrada Żlilina-Bratysława i potem na południe zachodnimi Węgrami

I nie wiem, gdzie będzie szybciej :-)

Jakby mi jeszcze ktoś napisał, ile się jedzie od granicy w Rajce do Letenye to miałbym pełną jasnośc :-)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.06.2011 19:32

Iggy napisał(a):
pawelli napisał(a):Z Kielc do Budapesztu - jakieś 8 godzin.

Ja będę z Krakowa jechał i mam do wyboru albo:
1. przez Słowację: Bańska Bystrzyca - Budapeszt
2. przez Słowację: autostrada Żlilina-Bratysława i potem na południe zachodnimi Węgrami

I nie wiem, gdzie będzie szybciej :-)

Jakby mi jeszcze ktoś napisał, ile się jedzie od granicy w Rajce do Letenye to miałbym pełną jasnośc :-)

Od granicy HUN-CRO - do Makarskiej jakieś 6 godzin
A to o co pytasz to nie za bardzo wiem ...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2011 19:37

No własnie - pierwszy raz jadę w ogóle tą trasą, bo do tej pory jeździłem na Istrię przez Słowację (autostradą), Austrię i Słowenię :-)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 16.06.2011 20:15

demi-duox napisał(a):
Kiepura napisał(a):Kraków - Bratysława (obojętnie którędy)- mniej niż 5 - 6 godzin osiągają tylko samobójcy. :D

Bez przesady. Jakieś dwa lata temu jak nie było jeszcze objazdu Povażskiej B. wyjechałem koło 6 rano w sobotę z KR, po niespełna 3 godz. byłem w Żylinie a w Bavie przed 11 i to wlokąc się raczej od Trnavy żeby nie być za wcześnie na kwaterze.

Może w sobotę/niedziele rano, jest to czasami możliwe (jednakże z naruszeniem przepisów - głównie chodzi o odcinek do Ziliny) . Jeżdzimy w okolice Bratysławy od wielu lat, średnio kilkanaście razy w roku. W dni powszednie jest tak jak opisałem. W sobotę i niedziele być może jest tak jak piszesz, że można nieznacznie zejść poniżej 5 godzin. Pod warunkiem, że nie natkniesz się na patrol :lol:

Wszystkie te rozważania w przyszłym roku będą pewnie nieaktualne, Po otwarciu A1 szacuje, że czas przejazdu do Bratysławy znacząco się skróci. :lol:
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 16.06.2011 20:58

demi-duox napisał(a):
darek1 napisał(a):którą trasę wybrać jadąc od strony Krakowa. Jechać na Chyżne, Trstenę, Dolny Kubin-Ruzomberok, Bańską Bystrzycę, Zwolen, Sahy i na Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację czy wybrać bardziej zanay wariant przez Żywiec, Zwardoń, Skalite i od Ziliny do Bratysławy autostradą i dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste. W I wariancie zapewne trzeba kupić winietę na Słowację i Węgry. W drugim wariancie tylko na Słowację. Jak wygląda sprawa z pokonywaniem trasy - ile zajmuje to czasu.

W I wariancie, w BB można pojechać tak aby do Zvolena dojechać drogą bezwinietową. Ostatnio na obwodnicy Budapesztu byłem po niespełna 6 godzinach (wyjazd sobota rano).

A masz jakiś pewny objazd tego odcinka. Ostatnio się pogubiliśmy, nawigacja wyprowadziła nas gdzieś w pola.

A co do czasu przejazdu , to z Krakowa na Pag (1100km) przez Budapeszt, wyjazd piątek wieczorem, ok 13 godzin z godzinką kimania.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2011 21:04

Ja na Ciovo - to jakieś 200km dalej, czyli 2 godziny dłużej...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone