Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 22.06.2011 05:24

Ja sie zdecydowalem na wariant przez BB i Zvolen z ominieciem jak rok temu tego platnego odcinka...zobaczymy jak bedzie w praniu,a jade w niedziele rano,wiec w Donovalach nie powinno byc ruchu ciezkiego sprzetu...
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 22.06.2011 09:34

Jako że tegoroczne wakacje to Cro + Zakopane, mam pytanie o dojazd do Zakopanego. Jako że że będę jechał przez Austrię ( będę już miał winietę ) i Słowację ( Bratysława i na północ D1 ) do Polski mogę spokojnie pchać się przez Chochołów czy koniecznie jechać na Chyżne?

Dzięki
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 23.06.2011 07:15

Jak najbardziej możesz przez Chochołów.
Możesz również od drugiej strony, jadąc na Poprad a potem do Jurgowa lub Łysej Polany. Nadłożysz drogi ale będzie okazja popodziwiać Tatry, oczywiście jeżeli droga wypadnie za dnia.
dakard
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dakard » 24.06.2011 14:24

Dzięki za podpowiedź, pojadę na Chochołów ( Tatry od słowackiej strony już nie raz podziwiałem, robią większe wrażenie niż od polskiej, kto nie widział ten musi koniecznie zobaczyć )
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 25.06.2011 16:01

Sprawdzam na iGo8 mapy od Teleatlasa i odcinek R3 obwodnica Trsteny jest omijana przez miasto jako odcinek platny...na mapach Navteq prowadzi na R3 jako odcinek bez oplaty...najnowsza automapa eu tez traktuje obwodnice Trsteny jako platna...Czy ktos moze powiedziec jak jest naprawde z tym odcinkiem R3...
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.06.2011 18:29

Obwodnica Trsteny, tak jak obwodnica Oravskiego Podzamoka, < 3,5t jest niepłatna.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 25.06.2011 19:01

Haweł napisał(a):Ja sie zdecydowalem na wariant przez BB i Zvolen z ominieciem jak rok temu tego platnego odcinka...a jade w niedziele rano...

W BPeszcie przez centrum czy obwodnicą?
Winhelm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winhelm » 25.06.2011 19:52

My przez Budapeszt jedziemy:

2 Vaci ut > Terez korut > Jozsef korut > Ferenc korut > Petofi hid > Iriniy Jozsef utca > Bogdanfy utca > Budafoki utca > Hunyadi Janos utca > 6 > 6;7 > 7
Trocki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trocki » 25.06.2011 23:06

witam
Pytanie do tubylcow.
Ktoredy z krakowa do żywca, przez katowice czy na przelaj?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 26.06.2011 05:41

Trocki napisał(a):witam
Pytanie do tubylcow.
Ktoredy z krakowa do żywca, przez katowice czy na przelaj?

Ja praktykuję na przełaj, przez Sułkowice, Suchą B, ale znam tam już chyba kazdy zakręt, i nie stresuję się tym że tempo jazdy raczej jest wolne. Na przełaj jest dużo bliżej, a i czasowo może trochę krócej-chociaż to trudno ocenić szczególnie jesli ktoś musi na dojeździe do autostrady przejechać przez przebudowywane rondo Ofiar Katynia.
guniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) guniak » 26.06.2011 09:14

W Kętach jest objazd ,remontuja most,I objazd między Zatorem a Żywcem tez na trasie jest mały objazd,jakimis dziurami.
śmigi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigi » 28.06.2011 16:28

Ja wyjechałem 25.06 o 1:20 z Krakowa i w Bratysławie byłem o 6:00. jechałem przez Chyżne i Zilinę. Zalakaros gdzie miałem postój i nocleg osiągnąłem o 9:15. następnie wyjechałem o 1:00 i w Ploce na promie zameldowałem się o 7:00. to tak w skrócie. a teraz Plaża 8)
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 28.06.2011 19:08

Witam!

My z żona i dwuletnim dzieckiem wybieramy sie 7 lipca.

Po dłuższej analizie tras doszedłem do wniosku że pojedziemy taką:

Olkusz-->Żywiec---->Zwardoń(przejściegraniczne)---->Żylina------->Bratysława--------->Wiedeń(obwodnica)------->Graz------>Maribor----->Zagrzeb(obwodnica)-->Omis

Co myślicie o tej trasie. Będzie dobrze, czy macie jakieś lepsze alternatywy??

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Automapa wyliczyła mi 1225km
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 28.06.2011 21:21

weksla napisał(a):Witam!

Olkusz-->Żywiec---->Zwardoń(przejściegraniczne)---->Żylina------->Bratysława--------->Wiedeń(obwodnica)------->Graz------>Maribor----->Zagrzeb(obwodnica)-->Omis

Witam
Też jadę po raz pierwszy do CRO (16.07 z żoną + dwie pociechy), tez długo wybierałem trasę (forum w tym względzie bezcenne, za paliwo zapłacę kartą :D ), a że trasa podobna (Chrzanów - Marusici, 12 km. za Omis), więc się wypowiem.
Preferuję autostrady (oczywiście oprócz Słowenii), omijam Słowację (różne "ciekawe" opinie, których nie mam zamiaru sprawdzać) i ostatnia wersja mojej trasy wygląda tak:
Chrzanów - Cieszyn (chyba nieco bliżej niż do Zwardonia i lepszymi drogami- można jeszcze przez Chałupki) - Brno (ceny winiet i odległość porównywalna jak przez Bratysławę) - Wiedeń - Graz -Lenart - Ptuj (omija autostrady w Słowenii, nawet jakiś "wątpliwy" 400 metrowy, ponoć płatny odcinek) - Zagrzeb - itd. Gotowy plik z tarsą do Automaty znalazłem na forum.
Tutaj inne ujęcie tego tematu.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 29.06.2011 06:05

weksla napisał(a):Witam!

My będziemy jechać w tym roku podobnie tylko przez Cieszyn (m.in. dlatego, że na granicy w Cadcy można kupić winietki na autostradę w Słowacji i Austrii (bez prowizji czyli po cenie). Przez Czechy jechałem w tamtym roku i jakość dróg mnie zniechęciła.
Nasz wyjazd 02.07 więc po przyjeździe napiszę jak wygląda sytuacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone