Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.06.2011 17:44

nlock napisał(a):Witam
Chciałbym jechać (po raz pierwszy do CRO) nieco zmodyfikowaną trasą darka1 wariant 2: nie przez Słowację ("policjanci czatujący na Polaków"), lecz Czechy i Austrię, a "dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste." Moje pytanie brzmi: czy odcinek Recics-Mursko Srediste jest w słoweńskiej części bezwinietkowy, czy lepiej jechać do Letenye, bo " przejazd przez granice w Letenye to bajka" (ale czy nie wpadnie sie po węgierskiej stronie na odcinki płatne). GPS i Targeo mówi że można w obu przypadkach, wolałbym jednak opinie "z pierwszej ręki", o ile to możliwe.

Jak nie wjechać na autostradę w Słoweni jadąc od strony Austri i Węgier - Poczytaj.
forum/viewtopic.php?t=28771&highlight=cakovec
dzkzsl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzkzsl » 19.06.2011 17:48

Ja jade z Darłowa ale uderzam na Kraków. U mnie wygląda to tak,że walę na Banska Bystrzyce czyli prawie prostopadle w dół (omijasz autostrady) . Dalej jede na Budapeszt. U madziarów kupuje winiety a z Budapesztu autostrada kierunek Makarska. Trasa prosta jak drut
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.06.2011 18:08

misio83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misio83 » 19.06.2011 18:25

do adasiek231 mój email: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
:D dzieki
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.06.2011 19:14

Iggy napisał(a):
Haweł napisał(a):Gdzie widzisz ze od Jakubowa jest platny odcinek ? Skad taka informacja ?

Sami Słowacy tak uważają i pokazują to tutaj: http://ndsas.sk/mapa/12389s
Trzeba pod mapką zaznaczyć opcję platené (do 3,5 t) i zrobić zbliżenie na Bańską Bystrzycę.

Kurcze...faktycznie...to chyba teraz pojade na Bratyslawe i Budapeszt jak mam placic 14 ojro...wykorzystam platnosc za autostrade na maxa...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 20:34

Haweł, może zainteresuje Cię moja kalkulacja, bo w końcu szlag mnie trafił z tym planowaniem trasy i wszystkie możliwe warianty zestawiłem sobie w Excelu, żeby łatwiej było podjąć decyzję :-)

Tu, w Google docs, wrzuciłem swoje zestawienie: Analiza tras Kraków-Trogir

Dane odnośnie czasu przejazdu i odległości wziąłem z nawigacji. Tak mam ją skalibrowaną, że różnice są nieznaczne w konfrontacji z rzeczywistą jazdą (a jeżdżę dosyć sporo, więc są to długie miesiące testów ;-)

Kursy walut troszkę naciągnąłem, ceny paliw wziąłem z Ceny paliw Europa, bo tam już ładnie na złotówki przeliczyli :-)
Założyłem 1 tankowanie prawie do pełna, czyli 50 litrów benzyny na trasie przejazdu, bo doświadczenie wskazuje, że mi w zupełności starczy. Tankowanie na Chorwacji oczywiście zaraz za przejściem granicznym z Węgrami.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 19.06.2011 21:28

consett0805 napisał(a):
nlock napisał(a):Witam
Chciałbym jechać (po raz pierwszy do CRO) nieco zmodyfikowaną trasą darka1 wariant 2: nie przez Słowację ("policjanci czatujący na Polaków"), lecz Czechy i Austrię, a "dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste." Moje pytanie brzmi: czy odcinek Recics-Mursko Srediste jest w słoweńskiej części bezwinietkowy, czy lepiej jechać do Letenye, bo " przejazd przez granice w Letenye to bajka" (ale czy nie wpadnie sie po węgierskiej stronie na odcinki płatne). GPS i Targeo mówi że można w obu przypadkach, wolałbym jednak opinie "z pierwszej ręki", o ile to możliwe.

Jeśli chcesz się wpakować do Słowenii to musisz być czujny jak "ważka" tam łatwo zjechać na odcinek płatny i czatujące służby. Ale jest taka możliwość bez winiety. :D Na Twoim miejscu pilnował bym tematu tego forum/viewtopic.php?t=27834
Ponieważ głownie roboty były na odcinku do granicy ze Słowenią.
Ja jestem zwolennikiem przejścia w Letenye tam jeśli nie wjedziesz na M7 to nie ponosisz żadnej opłaty wzdłuż M7 jest stara trasa nr 7 i nią sie poruszasz od Nagykanizsa

consett0805 wielkie dzięki za odpowidź
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 19.06.2011 22:32

:D
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 20.06.2011 06:54

Iggy napisał(a):Haweł, może zainteresuje Cię moja kalkulacja, bo w końcu szlag mnie trafił z tym planowaniem trasy i wszystkie możliwe warianty zestawiłem sobie w Excelu, żeby łatwiej było podjąć decyzję :-)

Tu, w Google docs, wrzuciłem swoje zestawienie: Analiza tras Kraków-Trogir

Dane odnośnie czasu przejazdu i odległości wziąłem z nawigacji. Tak mam ją skalibrowaną, że różnice są nieznaczne w konfrontacji z rzeczywistą jazdą (a jeżdżę dosyć sporo, więc są to długie miesiące testów ;-)

Kursy walut troszkę naciągnąłem, ceny paliw wziąłem z Ceny paliw Europa, bo tam już ładnie na złotówki przeliczyli :-)
Założyłem 1 tankowanie prawie do pełna, czyli 50 litrów benzyny na trasie przejazdu, bo doświadczenie wskazuje, że mi w zupełności starczy. Tankowanie na Chorwacji oczywiście zaraz za przejściem granicznym z Węgrami.

Kurcze,kawal dobrej roboty...Ja juz nie wiem jak leciec do Chorwacji...od kilku lat taz jezdze i nigdy nie mialem takiego zgryzu jak jechac...w zeszlym roku bylem dwa razy,pierwszy raz jechalem najbardziej ulubiona trasa na Chyzne Zvolen,Budapeszt,Spli,drugi raz przez Austrie i Slowenie,ale ta trasa wogole mi nie lezy...W tym roku rozwazam trase na 86 i autostrada z Bratyslawy na Budapeszt i dalej juz M& i do Splitu...Nie wiem musze to jeszcze sobie przekalkulowac...a kiedys napisalem posta:
forum/viewtopic.php?t=26648&highlight=kminie
wogole juz nie aktualny...
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 20.06.2011 07:47

Iggy napisał(a):Haweł, może zainteresuje Cię moja kalkulacja, bo w końcu szlag mnie trafił z tym planowaniem trasy i wszystkie możliwe warianty zestawiłem sobie w Excelu, żeby łatwiej było podjąć decyzję :-)

Świetna robota. Ogólnie jestem za takimi "naukowymi" podstawami wyboru trasy.

Jednakże do trasy nr 3 (Kraków-BB-Budapeszt-Trogir) mam drobną uwagę. Skąd taka ilośc kilometrów ? Wg viamichelin czy targeo to jest jakieś 70 do 80 km mniej. To jest dość spora różnica. Nawet przy założeniu objazdu autostradą Budapesztu (moim zdaniem opłacalne tylko w dzień powszedni w godzinach szczytu) wychodzi 35 do 40 km mniej.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 20.06.2011 08:09

Tyle mi wyliczyła nawigacja :-)
Ale tu jest wzięta pod uwagę obwodnica Budapesztu, a to od strony Krakowa, to jakieś 45km więcej, niż prosto przez Budapeszt.

A w ogóle to tu do obliczeń są wzięte wartości wcale nie jakieś rajdowe:
110 km/h średnio po autostradzie i 75 średnio po drogach głównych innych, niż autostrada oraz 60 po drogach drugorzędnych (tych akurat niewiele jest na tych trasach). Do tego wliczone są postoje co 2,5 godziny na 15 minut, co daje łącznie ponad 1,5 godziny na zaplanowane postoje w tych czasach przejazdu.

Czyli jak najbardziej "turystyczna" kalkulacja :-)
MichałK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichałK » 20.06.2011 21:01

a co powiecie nt. trasy kraków - katowice - brno - wiedeń itd. wiekszosc stron www taka mi pokazuje jako ta najlepsza. Tez wybieram sie pierwszy raz i zmiłą checią wolalbym kupic np corce balona lub lizaka niz placic niepotrzebnie za przejazd.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 21.06.2011 06:00

http://slowacja.hej.pl/sl-auto-mapa.jpg
W/g tej mapki,ze strony slowackiej o autostradach,to nawet odcinek E77 od Ruzomberok do BB i dalej do Zvolenia jest platny...oznaczony kolorem zielonym,kurcze nie pamietam,czy rok temu tez tak bylo...slowacy troche przeginaja pale,bo przy kazdym platnym odcinku na czerwono,jest oznaczony kolorem zielonym odcinek rownolegly,tak zebys kolego nie objechal platnego odcinka...no chyba,ze ja tu czegos nie kumam na tej mapce...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 21.06.2011 06:03

MichałK napisał(a):a co powiecie nt. trasy kraków - katowice - brno - wiedeń itd. wiekszosc stron www taka mi pokazuje jako ta najlepsza. Tez wybieram sie pierwszy raz i zmiłą checią wolalbym kupic np corce balona lub lizaka niz placic niepotrzebnie za przejazd.

tez zaplacisz winietki w Czechach,Austrii i jak nie objedziesz to w Slowenii...trasa z Krakowa to w/g mnie tylko na Chyzne,Budapeszt i autostrada od Budapesztu do samego Splitu i troche dalej...
MichałK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichałK » 21.06.2011 08:52

ile czasu Haweł zajmuje ci ta trasa ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone