Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 17.06.2011 21:11

W wielu miejscach można skrócić :) to już każdego indywidualny wybór ;) ja walę autostradami nie przeszkadza mi że dalej, czasowo wychodzi prawie tak samo a i komfort jazdy powinien być lepszy, jadę na wczasy nie po to by oszczędzać :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.06.2011 07:09

consett0805 napisał(a):
adasiek231 napisał(a):Ja planuje wyjechać z Krakowa 22.06 ok godziny 19 aby dojechać rano, jako że jadę w ciemno to potrzebuję jeszcze chwili czasu na znalezienie dobrej miejscówki. Trasę zaplanowałem sobie na targeo.pl gdzie po kolei prześledziłem każdy odcinek trasy dodając sobie punkty pośrednie łącznie z wjazdem na stację po LPG oraz potrzebne winietki. Mam nadzieję że automapa poprowadzi mnie dokładnie tędy co ja sobie zaplanowałem. Następnie zapisałem swoją konfigurację w pliku który wgrałem do automapy :D super sprawa. Wybrałem główne drogi czyli autostrady: Kraków katowice A4 -> Bielsko biała -> Cieszyn -> Zilina -> Bratyslava -> Budapeszt (zostaje z boku jadę obwodnica z M1 odrazu na M7) -> Zagreb -> Zadar -> Split. Długośc trasy 1372 km czas jaki wyliczyła automapa 15h 52 min. Na czas nie patrze bo samo wyjdzie w praniu :P a jakie dokładnie poniosę koszty opłat winiet bramek itp to opiszę po powrocie ;) generalnie preferuje wygode więc dlatego autostrady :D

Chyba Twój plan legnie w gruzach, ale życzę wszystkiego dobrego :)

Jechałem tak w zeszłym roku: trasa spokojna, szybka i bez korkowa a przejazd przez granice w Letenye to bajka :)
Jeśli jedziesz pierwszy raz to polecam stare przejście jest duży parking, stacja INA i WC :)

Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu
:papa:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.06.2011 14:13

Haweł napisał(a):W BB trzeba zjechac z droni nr 66 czyli E77 na droge ne 69 i rownolegle lecisz kolo platnego odcinka...wpisz sobie w google map trase od BB do Z z pominieciem platnych autostrad,to sobie zobaczysz jakie to proste ominiecie...
Jak masz navi z mapami teleatlas to tak cie pociagnie,a jak z navteq to troche inaczej,wieksze kolo zatoczysz,ale tez bedzie OK...

O, dobrze że Kolega się odezwał.
Potwierdź jeszcze żeby w BB wypatrywać zjazdu na Tesco. Ja rok temu kierując się Twoim opisem od tego zjazdu pojechałem kawałek ulicą równoległą do głównej od jej zachodniej strony a potem wypatrywałem drogowskazu na lotnisko Silac, a tam już 69-tką do Zvolena.
Winhelm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winhelm » 18.06.2011 14:54

Dwa lata temu jechaliśmy z Krakowa do Zagrzebia przez Budapeszt, po drodze kąpiel w Balatonie :-) i był ok. W tym roku jedziemy na wyspę Rab tą samą trasą. Z tym że będziemy wspomagać się Automapą i Igo.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 18.06.2011 21:50

Witam
Chciałbym jechać (po raz pierwszy do CRO) nieco zmodyfikowaną trasą darka1 wariant 2: nie przez Słowację ("policjanci czatujący na Polaków"), lecz Czechy i Austrię, a "dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste." Moje pytanie brzmi: czy odcinek Recics-Mursko Srediste jest w słoweńskiej części bezwinietkowy, czy lepiej jechać do Letenye, bo " przejazd przez granice w Letenye to bajka" (ale czy nie wpadnie sie po węgierskiej stronie na odcinki płatne). GPS i Targeo mówi że można w obu przypadkach, wolałbym jednak opinie "z pierwszej ręki", o ile to możliwe.
śmigi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) śmigi » 18.06.2011 22:00

cześć!
Ja jadę na Peliesac 24.06 z postojem dziennym (dzieci) nad Balatonem. Plan: wyjazd 24:00 przez Chyżne - Bratysława - Gyor - 82-Keszthely (620 km, 7h,38m) Przy nocnej jeździe inna niż po autostradach trasa jest ryzykowna.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 18.06.2011 23:56

nlock napisał(a):Witam
Chciałbym jechać (po raz pierwszy do CRO) nieco zmodyfikowaną trasą darka1 wariant 2: nie przez Słowację ("policjanci czatujący na Polaków"), lecz Czechy i Austrię, a "dalej trasą 86 przez Węgry do Słowenii na przejście Recics-Mursko Srediste." Moje pytanie brzmi: czy odcinek Recics-Mursko Srediste jest w słoweńskiej części bezwinietkowy, czy lepiej jechać do Letenye, bo " przejazd przez granice w Letenye to bajka" (ale czy nie wpadnie sie po węgierskiej stronie na odcinki płatne). GPS i Targeo mówi że można w obu przypadkach, wolałbym jednak opinie "z pierwszej ręki", o ile to możliwe.

Jeśli chcesz się wpakować do Słowenii to musisz być czujny jak "ważka" tam łatwo zjechać na odcinek płatny i czatujące służby. Ale jest taka możliwość bez winiety. :D Na Twoim miejscu pilnował bym tematu tego forum/viewtopic.php?t=27834
Ponieważ głownie roboty były na odcinku do granicy ze Słowenią.
Ja jestem zwolennikiem przejścia w Letenye tam jeśli nie wjedziesz na M7 to nie ponosisz żadnej opłaty wzdłuż M7 jest stara trasa nr 7 i nią sie poruszasz od Nagykanizsa
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.06.2011 04:00

demi-duox napisał(a):
Haweł napisał(a):W BB trzeba zjechac z droni nr 66 czyli E77 na droge ne 69 i rownolegle lecisz kolo platnego odcinka...wpisz sobie w google map trase od BB do Z z pominieciem platnych autostrad,to sobie zobaczysz jakie to proste ominiecie...
Jak masz navi z mapami teleatlas to tak cie pociagnie,a jak z navteq to troche inaczej,wieksze kolo zatoczysz,ale tez bedzie OK...

Potwierdź jeszcze żeby w BB wypatrywać zjazdu na Tesco. Ja rok temu kierując się Twoim opisem od tego zjazdu pojechałem kawałek ulicą równoległą do głównej od jej zachodniej strony a potem wypatrywałem drogowskazu na lotnisko Silac, a tam już 69-tką do Zvolena.

Tutaj to nie pomoge...nigdy nie zjezdzalem do tesco,wiec nie wiem czy i jak dojechac...
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 09:29

Haweł napisał(a):Tutaj to nie pomoge...nigdy nie zjezdzalem do tesco,wiec nie wiem czy i jak dojechac...

Ja mam taki plan objazdu płatnego odcinka z Bańskiej do Zwolenia:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=750035#750035
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 19.06.2011 10:09

Haweł napisał(a):
demi-duox napisał(a):

Tutaj to nie pomoge...nigdy nie zjezdzalem do tesco,wiec nie wiem czy i jak dojechac...

Tesco jest przy samej dwupasmówce, zaznaczone na google maps. Jak nie było jeszcze euro, po drodze zaopatrywałem się w Smadnego Mnicha. Trudno nie zauważyć, widać z daleka i są znaki.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 19.06.2011 10:29

Z tego co widzę to płana jest wydłużona na północ do Jakuba. Kupuję winietkę miesięczną i nie będę kombinował w tym roku. 14 euro w dwie strony, można jakoś przeboleć.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 19.06.2011 14:32

pam napisał(a):Z tego co widzę to płana jest wydłużona na północ do Jakuba. Kupuję winietkę miesięczną i nie będę kombinował w tym roku. 14 euro w dwie strony, można jakoś przeboleć.

Gdzie widzisz ze od Jakubowa jest platny odcinek ? Skad taka informacja ?
misio83
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) misio83 » 19.06.2011 14:37

do adasiek231 wyślij mi ten plik trasy zależało by mi:) (lenistwo nie zna granic) :D
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 19.06.2011 14:39

misio83 napisał(a):do adasiek231 wyślij mi ten plik trasy zależało by mi:) (lenistwo nie zna granic) :D

spoko podaj namiar :P
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 19.06.2011 16:13

Haweł napisał(a):Gdzie widzisz ze od Jakubowa jest platny odcinek ? Skad taka informacja ?

Sami Słowacy tak uważają i pokazują to tutaj: http://ndsas.sk/mapa/12389s
Trzeba pod mapką zaznaczyć opcję platené (do 3,5 t) i zrobić zbliżenie na Bańską Bystrzycę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone