Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 16.06.2011 21:13

Była jeszcze wersja z wyjazdem z Krakowa o 3 w nocy, ale można się już załapać na korki w stronę Balatonu na zwężkach i wyjeżdzie z obwodnicy. Z tym że w tej wersji nie trzeba kimać pio drodze, bo już się jedzie w dzień i można się przespać kilka godzin do 2 w nocy w domu.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 16.06.2011 21:17

Ja to hardcore'owo wyjadę około 6-7 rano z Krakowa. I zamierzam być na Ciovo przed północą - wykonalne?
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.06.2011 07:42

Czy jadąc od Krakowa przez Dolny Kubin, Ruzomberok, Bańską Bystrzycę i Zwolen na Budapeszt ominie się drogi płatne w Słowacji. Od jakiej miejscowości na tej trasie obowiązuje winieta dla samochodów o ciężarze do 3,5 tony. Czy od Ruzomberok czy od Bańskiej Bystrzycy do Zwolena. ??????????

Pozdrawiam
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2011 08:13

W BB trzeba zjechac z droni nr 66 czyli E77 na droge ne 69 i rownolegle lecisz kolo platnego odcinka...wpisz sobie w google map trase od BB do Z z pominieciem platnych autostrad,to sobie zobaczysz jakie to proste ominiecie...
Jak masz navi z mapami teleatlas to tak cie pociagnie,a jak z navteq to troche inaczej,wieksze kolo zatoczysz,ale tez bedzie OK...
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 17.06.2011 08:26

Właśnie ostatnio nawigacja wpuściła nas w drogę polną (jak to nawigacja zresztą) - ale udało się przebić. Dlatego muszę sobie to opracować "na sucho"
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2011 08:27

Jakiego programu do nawigacji uzywasz ? Na iGo8 jest OK...
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 17.06.2011 08:32

pam napisał(a):Właśnie ostatnio nawigacja wpuściła nas w drogę polną (jak to nawigacja zresztą) - ale udało się przebić. Dlatego muszę sobie to opracować "na sucho"

To wyłącz drogi gruntowe.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.06.2011 08:46

darek1 napisał(a):Czy jadąc od Krakowa przez Dolny Kubin, Ruzomberok, Bańską Bystrzycę i Zwolen na Budapeszt ominie się drogi płatne w Słowacji.

8O Darek1 ...co z Tobą. Aż tak źle. :(
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.06.2011 09:39

woka napisał(a):
darek1 napisał(a):Czy jadąc od Krakowa przez Dolny Kubin, Ruzomberok, Bańską Bystrzycę i Zwolen na Budapeszt ominie się drogi płatne w Słowacji.

8O Darek1 ...co z Tobą. Aż tak źle. :(

Nigdy tą trasą nie jezdziłem. Nocleg mam u kolegi z pracy w Krakowie. Jeśli mam na Słowacji przejechać jakieś parę km płatnymi drogami za 14 euro to chyba warto objechać bokiem i na te konto zjeść obiad na Węgrzech. Mam zasadę jedną - Kochajmy się jak bracia ale rozliczajmy się jak żydzi.

Kolego Woka, aż tak żle nie jest :D. Kolega złośliwy jest.
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 17.06.2011 17:33

Ja planuje wyjechać z Krakowa 22.06 ok godziny 19 aby dojechać rano, jako że jadę w ciemno to potrzebuję jeszcze chwili czasu na znalezienie dobrej miejscówki. Trasę zaplanowałem sobie na targeo.pl gdzie po kolei prześledziłem każdy odcinek trasy dodając sobie punkty pośrednie łącznie z wjazdem na stację po LPG oraz potrzebne winietki. Mam nadzieję że automapa poprowadzi mnie dokładnie tędy co ja sobie zaplanowałem. Następnie zapisałem swoją konfigurację w pliku który wgrałem do automapy :D super sprawa. Wybrałem główne drogi czyli autostrady: Kraków katowice A4 -> Bielsko biała -> Cieszyn -> Zilina -> Bratyslava -> Budapeszt (zostaje z boku jadę obwodnica z M1 odrazu na M7) -> Zagreb -> Zadar -> Split. Długośc trasy 1372 km czas jaki wyliczyła automapa 15h 52 min. Na czas nie patrze bo samo wyjdzie w praniu :P a jakie dokładnie poniosę koszty opłat winiet bramek itp to opiszę po powrocie ;) generalnie preferuje wygode więc dlatego autostrady :D
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 17.06.2011 18:14

Haweł napisał(a):Jakiego programu do nawigacji uzywasz ? Na iGo8 jest OK...

Nie wiem, jechałem za kolegą :) mnie wystarcza mapa papierowa
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.06.2011 18:54

Kolega Adasiek zaplanował interesującą trasę. Porusza się po autostradach. W sumie to on chyba ma rację. Podróż szybka, wygodna i nie męcząca. Nie wiem w jakim czasie pokonuje się tą trasę. Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 17.06.2011 20:34

adasiek231 napisał(a):Ja planuje wyjechać z Krakowa 22.06 ok godziny 19 aby dojechać rano, jako że jadę w ciemno to potrzebuję jeszcze chwili czasu na znalezienie dobrej miejscówki. Trasę zaplanowałem sobie na targeo.pl gdzie po kolei prześledziłem każdy odcinek trasy dodając sobie punkty pośrednie łącznie z wjazdem na stację po LPG oraz potrzebne winietki. Mam nadzieję że automapa poprowadzi mnie dokładnie tędy co ja sobie zaplanowałem. Następnie zapisałem swoją konfigurację w pliku który wgrałem do automapy :D super sprawa. Wybrałem główne drogi czyli autostrady: Kraków katowice A4 -> Bielsko biała -> Cieszyn -> Zilina -> Bratyslava -> Budapeszt (zostaje z boku jadę obwodnica z M1 odrazu na M7) -> Zagreb -> Zadar -> Split. Długośc trasy 1372 km czas jaki wyliczyła automapa 15h 52 min. Na czas nie patrze bo samo wyjdzie w praniu :P a jakie dokładnie poniosę koszty opłat winiet bramek itp to opiszę po powrocie ;) generalnie preferuje wygode więc dlatego autostrady :D

Chyba Twój plan legnie w gruzach, ale życzę wszystkiego dobrego :)
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 17.06.2011 20:44

ja tam się nie przejmuje, już byłem raz w chorwacji ale z innej strony jechałem przez bośnie do dubrownka i z samą mapą sobie poradziłem ponieważ jeszcze wtedy GPS nie był popularny :P więc nie straszne mi niespodzianki ;)
Stasiek18
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stasiek18 » 17.06.2011 20:59

Czy jest jakiś sens aby jechać na Budapeszt?
Czy nie lepiej w Gyor skręcić na 82 na Balaton i dalej autostradą M7?
Oszczędzimy chyba ze 150km.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone