leoligot napisał(a):Wszędzie pytam bezskutecznie o ścieżkę z Cieszyna do Cadcy. Bo słyszałem,że brcia Czesi wymyślili płacenie za ten kawałek.
leoligot napisał(a):Wszędzie pytam bezskutecznie o ścieżkę z Cieszyna do Cadcy. Bo słyszałem,że brcia Czesi wymyślili płacenie za ten kawałek.
tomasir napisał(a):Witajcie
przeczytałem wszystkie Wasze wpisy i sprawdziłem jak mają się do mojej zaplanowanej trasy. Jadę z Krakowa do Crikvenicy.
Chcę jechać tak:
Kraków, Chyżne, Bańska Bystrzyca, Sahy, Budapeszt, Nagykanizsa, Zagrzeb
Karlovac, Crikvenica
Winietę na SŁowację już mam, na Węgry kupię po drodze.
Wyjazd z Krakowa ok 8 wieczorem, planowany przyjazd na miejsce ok 8 rano - noclegów po drodze nie planuję (choć oczywiście na wszelki wypadek chcę z 3-4 hoteliki rozeznać)
W związku z tą traską mam kilka pytań:
1) gdzie kupować winietkę na Węgry - od razu na samym przejściu jest stacja czy też przed/po przejściu? Chcę kupić 2 x 4 dniowe winiety
2) czy kupując węgierskie winiety mogę sobie od razu sprawić też powrotną (za 2 tyg) czy też nie ma możliwości kupowania z takim wyprzedzeniem?
3) Czy jest sens w Budapeszcie jechać obwodnicą (powinienem być tam koło 3-4 w nocy) - od razu poproszę też o prostą instrukcję jak na nią wjechać
4) czy na jakieś szczególne miejsca mam zwrócić po drodze uwagę, czy też jest ona dobrze oznaczona
5) rozumiem, że autostrada z Budapesztu na Zagrzeb ma oznaczenia M7 ? Bo na mapie widzę ileś różnych
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
tomasir
Piotr.H napisał(a):Koszt winiety 4 dniowej na Węgry to 1650 Forint, a nie jak napisał przedmówca 8 Euro (1650 Forint x 1,53 za 100 = 25,26, natomiast 8 Euro x 4,36 = 34,88 )
Piotr.H napisał(a):Mnie Słowacja dobiła w drodze powrotnej jak jechałem w nocy. Jest tam taki odcinek krętej drogi gdzie co jakiś czas są zatoczki, a nie ma namalowanych żadnych pasów i co jakiś czas się łapałem na tym że zjeżdżałem do zatoczki.
Natomiast na obwodnicy Budapesztu było dość długi zwężenie i tam było te ograniczenie przynajmniej jak tamtędy jechałem.
Odnośnie Słowacji to człowiek może się pobudować że w Polsce drogi nie są najgorsze.
Piotr.H napisał(a):Koszt winiety 4 dniowej na Węgry to 1650 Forint, a nie jak napisał przedmówca 8 Euro (1650 Forint x 1,53 za 100 = 25,26, natomiast 8 Euro x 4,36 = 34,88 )
Kolego, koszt winiety jest taki ile zażąda sprzedawca, chyba że płacisz w walucie danego kraju (czyli forintach). Wiadomo, że w kantorach przy granicy masz kurs "nieciekawy" i albo to akceptujesz i płacisz więcej albo płacisz w "ichniejszej" walucie zadając sobie trud wcześniejszego jej kupna albo tracisz czas i pieniądze w poszukiwaniu punktu akceptującego karty i mającego tym samym lepszy przelicznik. I przedmówca napisał prawdę, że dla niemających forintów winieta to 8 euro.Piotr.H napisał(a):Koszt winiety 4 dniowej na Węgry to 1650 Forint, a nie jak napisał przedmówca 8 Euro (1650 Forint x 1,53 za 100 = 25,26, natomiast 8 Euro x 4,36 = 34,88 )
pawel.777 napisał(a):Kolego, koszt winiety jest taki ile zażąda sprzedawca, chyba że płacisz w walucie danego kraju (czyli forintach). Wiadomo, że w kantorach przy granicy masz kurs "nieciekawy" i albo to akceptujesz i płacisz więcej albo płacisz w "ichniejszej" walucie zadając sobie trud wcześniejszego jej kupna albo tracisz czas i pieniądze w poszukiwaniu punktu akceptującego karty i mającego tym samym lepszy przelicznik. I przedmówca napisał prawdę, że dla niemających forintów winieta to 8 euro.Piotr.H napisał(a):Koszt winiety 4 dniowej na Węgry to 1650 Forint, a nie jak napisał przedmówca 8 Euro (1650 Forint x 1,53 za 100 = 25,26, natomiast 8 Euro x 4,36 = 34,88 )
tomasir napisał(a):
Jakość dróg:
- Polska: zupełnie przyzwoicie, warto uważać przy samej granicy - wracając miałem tam potężną mgłę
- Słowacja: tragedia, przy nich polskie drogi są bardzo dobre. Do tego Słowacy do perfekcji opanowali ustawianie znaków za drzewami/krzakami. Nie dość zatem, że kiepskie oznaczenie - to i nawierzchnia zdecydowanie kiepska.
- Węgry: niesamowite zaskoczenie - świetnie oznaczone drogi, wyśmienita nawierzchnia (jedynie w centrum Budapesztu - troszkę gorzej, średniawo tez na obwodnicy M0)
- Chorwacja: zgodnie z przewidywaniami - drogi bardzo dobre, niemniej w moim odczuciu minimalnie gorsza nawierzchnia niż na Węgrzech i oznaczenia nieco mniej czytelne.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi