Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 10.07.2011 21:37

nlock napisał(a):
lukasz1977 napisał(a):na granicy w Cadcy można kupić winietki na autostradę w Słowacji i Austrii (bez prowizji czyli po cenie)

W Cadcy to konkretnie gdzie, jeśli mozna zapytać :?:

... tuż obok '' Wieży Eifla '' :wink:
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 11.07.2011 13:51

demi-duox, mkm - wielkie dzięki :!:
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 12.07.2011 19:42

A powiedzcie mi jaki jest mniej więcej koszt przejazdu przez autostrady w chorwacji do samego splitu?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 12.07.2011 21:00

weksla napisał(a):A powiedzcie mi jaki jest mniej więcej koszt przejazdu przez autostrady w chorwacji do samego splitu?

Circa about 200KN - zależy, gdzie wjeżdżasz na chorwacką autostradę.
Szczegółowo sobie tu sprawdzisz
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 15.07.2011 08:33

Czy droga niedaleko Zvolenia (Trnava Hora > Ostra Luka) jest płatna? Czy można ją przejechać bez kupowania winiety? Cała droga przez Słowację jak widzę jest raczej bezpłatna?
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 15.07.2011 09:31

Droga R1 jest płatna. Ale leci do niej równoległa (nr 525007) i ona jest bezpłatna.
slawek73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek73 » 16.07.2011 01:07

Witam

Jutro, hmm,wlasciwie dzis wyruszam do Trogiru(Ciovo), z Jaworzna, wlasnie rozmyslam nad dwoma wariantami:

Pierwszy przez:
Zywiec- Ziline- Bratyslawe- Potem Wegry E65 na Szombathely-Nagykanizsa-Cakowec-Zagrzeb-Trogir

A drugi "Austriacki" : Gliwice-A1-Ostrava-Brno-Wieden(obw)-Graz-Slowenia(Mureck, Lenart, Ptuj)-Zagrzeb-Trogir

Wyruszam o 9 wieczorkiem w zwiazku z tym zastanawiam sie czy ten Wegierski odcinek nie jest dla mnie lepszym wyjsciem,bo mysle/łudze sie ze w nocy bedzie tam raczej spokojnie, no i druga rzecz jesli jade przez Austrie to czy na odcinku od Wied do Graz-a i konca granicy sa jakies dodatkowe oplaty za tunele, jesli tak to czy idzie je latwo ominac??

Z gory dzieki za pomoc i wszelakie cenne wskazowki, pozdrawiam

Slawek
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 16.07.2011 09:49

hej, Ja wyjeżdżam jutro tz w niedzielę około 16 godziny. Jadę przez Chyżne potem Żilina, Bratysława Wiedeń(obw) Graz, później objazd Słoweńskiej autostrady i już do samego Omiś przez chorwacką autostradę. Jadę z Olkusza na swa samochody. Właśnie dołączam się do pytania czy na w/w trasie spotkam jakieś dodatkowo płatne tunele??
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 16.07.2011 10:11

Czy ta droga http://tnijurl.com/slowacja_wegry/ przez Słowację na Węgry jest w tym roku jeszcze bezpłatna czy muszę kupować winietkę?
kamild
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamild » 17.07.2011 15:28

Witam.
Wybieram się na początku sierpnia w okolice Dubrownika. Czy ta trasa będzie ok? http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,30,23.84432,46.48192?l=17141b41163494d2
jakiś błąd jest w targeo.pl. Po otwarciu zmieńcie w opcjach na "omijaj płatne odcinki"
Zależy mi żeby ominąć jak najwięcej płatnych odcinków.
I czy jeśli wyjadę o 3 rano z Krakowa, to dojadę na miejsce koło 20? Czy lepiej zrobić postój na Wegrzech.
Z góry dziękuję za odpowiedź
marcin25
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin25 » 17.07.2011 16:49

pawelli napisał(a):
darek1 napisał(a):Drodzy koledzy i koleżanki czy możecie podpowiedzieć użytkownikom forum, którą trasę wybrać jadąc od strony Krakowa. Jechać na Chyżne, Trstenę, Dolny Kubin-Ruzomberok, Bańską Bystrzycę, Zwolen, Sahy i na Budapeszt i dalej autostradą na Chorwację

Ja jeżdzę tą trasą do Cro z Kielc - i jest bardzo przyjemna :D

jadąc przez BB kupujesz winietę czy omijasz odcinek płatny?
Snekker
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Snekker » 20.07.2011 08:21

adasiek231 napisał(a):Ja planuje wyjechać z Krakowa 22.06 ok godziny 19 aby dojechać rano, jako że jadę w ciemno to potrzebuję jeszcze chwili czasu na znalezienie dobrej miejscówki. Trasę zaplanowałem sobie na targeo.pl gdzie po kolei prześledziłem każdy odcinek trasy dodając sobie punkty pośrednie łącznie z wjazdem na stację po LPG oraz potrzebne winietki. Mam nadzieję że automapa poprowadzi mnie dokładnie tędy co ja sobie zaplanowałem. Następnie zapisałem swoją konfigurację w pliku który wgrałem do automapy :D super sprawa. Wybrałem główne drogi czyli autostrady: Kraków katowice A4 -> Bielsko biała -> Cieszyn -> Zilina -> Bratyslava -> Budapeszt (zostaje z boku jadę obwodnica z M1 odrazu na M7) -> Zagreb -> Zadar -> Split. Długośc trasy 1372 km czas jaki wyliczyła automapa 15h 52 min. Na czas nie patrze bo samo wyjdzie w praniu :P a jakie dokładnie poniosę koszty opłat winiet bramek itp to opiszę po powrocie ;) generalnie preferuje wygode więc dlatego autostrady :D

Witam, wybieram się na Ciovo 25 lipca podobną trasą, z tymże start będzie spod Nowego Targu. Chcę trochę zmodyfikować Twoją opcję, a mianowicie w Gyor skręcić w stronę Balatonu aby nieco skrócić trasę. Jest to mój pierwszy wyjazd do Chorwacji, czy możesz napisać, jak czasowo udało Ci się pokonać tą trasę i czy były na niej jakieś niespodzianki typu roboty itp?
Dyziol84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyziol84 » 20.07.2011 09:09

Stasiek18 napisał(a):Czy jest jakiś sens aby jechać na Budapeszt?
Czy nie lepiej w Gyor skręcić na 82 na Balaton i dalej autostradą M7?
Oszczędzimy chyba ze 150km.

2 lata temu wracałem tą trasa.
Oszczędzisz jakas godzine na Budapeszcie.
-mały ruch, malownicze widoki.

W tamtym roku jak wracalem przez Budapeszta to straciłem 1,5 h bo całe miasto zakorkowane bo był zamknięty most Małgorzaty (remont) i jeszcze przegapiłem zjazd i wyrzuciło mnie na kierunek rumuński :-D
-musialem zawrócic po chyba 3 km na jakimś zjezdzie tracąc 10 min.
Dyziol84
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyziol84 » 20.07.2011 09:31

Słowacje zawsze przejeżdzam w ten sposób nie płacąc nic za droge. (wystarczy jechac równoleglą do autostrady trasa)
Wyjeżdzam od rodziców z Węgierskiej Górki.
Do Zwardonia mam 20 min. drogi. Kieruje się na Bańska. Gdzie jestem po około 2h i 15 min.

Następnie kieruje się niepłatną trasę na przejście w Sahy (węgry) co zajmuje okolo 90 min.

Reasumując jestem na Węgrzech po 4 h.[/url]
tomasir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasir » 30.08.2011 08:35

Witajcie

przeczytałem wszystkie Wasze wpisy i sprawdziłem jak mają się do mojej zaplanowanej trasy. Jadę z Krakowa do Crikvenicy.

Chcę jechać tak:

Kraków
Chyżne
Bańska Bystrzyca
Sahy
Budapeszt
Nagykanizsa
Zagrzeb
Karlovac
Crikvenica

Winietę na SŁowację już mam, na Węgry kupię po drodze.

Wyjazd z Krakowa ok 8 wieczorem, planowany przyjazd na miejsce ok 8 rano - noclegów po drodze nie planuję (choć oczywiście na wszelki wypadek chcę z 3-4 hoteliki rozeznać)

W związku z tą traską mam kilka pytań:

1) gdzie kupować winietkę na Węgry - od razu na samym przejściu jest stacja czy też przed/po przejściu? Chcę kupić 2 x 4 dniowe winiety

2) czy kupując węgierskie winiety mogę sobie od razu sprawić też powrotną (za 2 tyg) czy też nie ma możliwości kupowania z takim wyprzedzeniem?

3) Czy jest sens w Budapeszcie jechać obwodnicą (powinienem być tam koło 3-4 w nocy) - od razu poproszę też o prostą instrukcję jak na nią wjechać :)

4) czy na jakieś szczególne miejsca mam zwrócić po drodze uwagę, czy też jest ona dobrze oznaczona

5) rozumiem, że autostrada z Budapesztu na Zagrzeb ma oznaczenia M7 ? Bo na mapie widzę ileś różnych

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
tomasir
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone