Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa na Peljesac ile przeznaczyć na paliwo?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baletka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) baletka » 06.06.2011 11:42

Jadę pierwszy raz więc proszę doświadczonych o radę.
Jadę z Kraka na Peljesac (jak wyżej) tankuję 95 :( a samochód na trasie pobiera 7 l. (chyba). Licząc ok. +/- 1300 km (jadę przez BiH)
jakie mam do przejechania czy myślicie że 600-700 zł za paliwo w jedną stronę wystarczy?
WojteC5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WojteC5 » 06.06.2011 12:03

baletka napisał(a):Jadę pierwszy raz więc proszę doświadczonych o radę.
Jadę z Kraka na Peljesac (jak wyżej) tankuję 95 :( a samochód na trasie pobiera 7 l. (chyba). Licząc ok. +/- 1300 km (jadę przez BiH)
jakie mam do przejechania czy myślicie że 600-700 zł za paliwo w jedną stronę wystarczy?

Pamiętaj, że jedziesz autostradą, a jak troszkę przyciśniesz załadowanym autem to może spalić nieco więcej. Poza tym ważne czy na Peljesac płyniesz z Ploce czy jedziesz przez Ston.
Ja na tej trasie tankowałem raz do pełna w Kraku i raz do pełna w Cro. Po przyjeździe na miejsce miałem jeszcze 3/4 baku. Zbiornik 65 l, spalanie 6,3.
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 06.06.2011 12:03

(+/-)1300/100*7=91 litrów

91*(+/-)5,6=~510 zł

510<(600,700) C.N.U. (co należało udowodnić)

:wink:
baletka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) baletka » 06.06.2011 12:25

mnie też wyszło ponad 500 ale napisałam 600-700 bo jadę dwa razy przez Góry (na Słowację i podczas przejazdu przez Bośnię) i będzie większe spalanie więc wolę liczyć się na wyrost z większymi kosztami.
Tym niemniej dziękuję za odpowiedzi|:)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 06.06.2011 12:34

baletka napisał(a):Jadę pierwszy raz więc proszę doświadczonych o radę.

Z innej strony 600 zł/5,6 zł/13 = 8,24 l/km.
Sporo więcej niż 7l/km. Ale...

WojteC5 napisał(a):Pamiętaj, że jedziesz autostradą, a jak troszkę przyciśniesz załadowanym autem to może spalić nieco więcej.

To prawda i trzeba liczyć nawet do 20 % większe spalania. Przy trasie przez Bośnię (Sarajewo-Mostar) większą część trasy pokonuje się bez autostrad, czytaj z ekonomiczną prędkością 80-100 km/h. Są oczywiście podjazdy, ale zwiększone zużycie paliwa można zrekompensować zerowym (lub zbliżonym do zerowego) spalaniem na zjazdach.

Nie pamiętam dokładnie ile paliwa kupowałem, ale w 600-700 zł chyba się bez problemu mieściłem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2011 12:39

Wpisz swoją trasę tu
Wybierz pod trasą "Więcej opcji"
Wpisz auto, paliwo etc. i samo się policzy.
:wink:
baletka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) baletka » 06.06.2011 13:15

Dzięki:)
Obliczenia dla mnie korzystne - oby tak było w rzeczywistości :wink:
Radoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radoo » 07.06.2011 07:44

Dla własnych wyliczeń przyjąłem swpalanie większe o 20% niż zwyczajowo oraz ceny paliw wyższe również o 20%.

Prozaiczne pytanie jeszcze zadam - uwzględniłeś drogę powrotną ? :)

Bezpiecznie należy przyjąć koszt w jedną stronę na poziomie 630zł. Ale każdy liczy jak chce.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone