Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa do Żyliny - przez Chyżne czy przez Zwardoń?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RBK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RBK » 08.05.2006 15:56

W sumie też prawda:)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.05.2006 19:35

Lider16 napisał(a):Pytanie dodatkowe, gdzie kupię słowackie winietki w Zwardoniu a gdzie w Chyżnem?

Nie należy kupować winietek na Słowacje w Posce, a szczególnie przy granicy, bo strasznie zdzierają.
Do autostrady w Słowacji jest ok 75km, będziesz mijał wiele stacji benzynowych i poczt. Wystarczy miec 150Kr. i wszystko.
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 08.05.2006 19:48

:ro :roll: :roll: ll:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.05.2006 20:17

Jako że 2 dni temu wróciłem z Włoch/HR a jechałem "tam" przez Zwardoń (z konieczności bo zakopianka była zatkana), powrót przez ulubione Chyżne - oto moja krótka konkluzja w temacie;
Zwardoń - tragiczny dojazd od Krakowa póki co ale widać solidne budowy nowej-szybkiej drogi. Dojazd do Zwardonia z Krakowa przez Wadowice zajmuje ok 2h.
Chyżne - w piątki (po południu) w stronę granicy i w niedziele (wieczorem) z powrotem należy odpuścić chyba że ktoś lubi w parę godzin pokonać odcinek między Myślenicami a Rabką. Poza tym terminem dojazd w 1 h.
Tak poza tym Chyżne jest jak dla mnie bezkonkurencyjne - przejazd przez Orawę jest widokowo bajeczny i czasowo chyba jednak ciut szybszy.
Warto też pamiętać o 3-ciej drodze - przez Cieszyn i Czechy. Dla Krakusów dojazd do Bratysławy każdą z 3-ch w/w dróg zajmuje praktycznie tyle samo czasu, więc warto potestować każdą z tras.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 09.05.2006 20:46

Jedna i druga trasa ma wady i zalety ale ja bym wybrał Zwardoń bo z Krakowa t najlepiej przez Sułkowice a nie przez Wdowice bo mniej o parę kilometrów. Najgorzej do Zwardonia, Zwardoń Żylina trochę męczrni a dalej autostrada. Kraków Chyżne zakopianka czyli tylko korek a i droga do Chyżne też wąska z naszej i Słowackiej strony jeszcze w dodatku same zakręty i jak dostaniesz sie za np. traktor to powodzenia :P
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.05.2006 21:23

wlodek napisał(a):Jedna i druga trasa ma wady i zalety ale ja bym wybrał Zwardoń bo z Krakowa t najlepiej przez Sułkowice a nie przez Wdowice bo mniej o parę kilometrów.

Kolega jak rozumiem aptekarz? :lol:

wlodek napisał(a):Najgorzej do Zwardonia, Zwardoń Żylina trochę męczrni a dalej autostrada. Kraków Chyżne zakopianka czyli tylko korek a i droga do Chyżne też wąska z naszej i Słowackiej strony jeszcze w dodatku same zakręty i jak dostaniesz sie za np. traktor to powodzenia :P

I do tego szybki aptekarz :lol:
A tak serio to kolego tą trasą jeżdżę co miesiąc do Wiednia a do HR od 8 lat i gdyby było jak mówisz z tym traktorem to zapewniam cię że bym tamtędy nie jeździł. Natomiast droga do samego Zwardonia to póki co siekierezada jest totalna.
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 09.05.2006 21:57

niezawodny napisał(a):
wlodek napisał(a):Jedna i druga trasa ma wady i zalety ale ja bym wybrał Zwardoń bo z Krakowa t najlepiej przez Sułkowice a nie przez Wdowice bo mniej o parę kilometrów.

Kolega jak rozumiem aptekarz? :lol:

wlodek napisał(a):Najgorzej do Zwardonia, Zwardoń Żylina trochę męczrni a dalej autostrada. Kraków Chyżne zakopianka czyli tylko korek a i droga do Chyżne też wąska z naszej i Słowackiej strony jeszcze w dodatku same zakręty i jak dostaniesz sie za np. traktor to powodzenia :P

I do tego szybki aptekarz :lol:
A tak serio to kolego tą trasą jeżdżę co miesiąc do Wiednia a do HR od 8 lat i gdyby było jak mówisz z tym traktorem to zapewniam cię że bym tamtędy nie jeździł. Natomiast droga do samego Zwardonia to póki co siekierezada jest totalna.

Aptekarzem nie jestem :lol:
Ale jak wiesz to droga z Krakowa do Żywca przez Wadowic to mordęga duży ruch i ciasno dlatego dużo lepiej jest przez Sułkowice i to wcale nie jest zła droga z Krakowa do Suchej jadę zawsze 40 minut /tam sie urodziłem/ przez Wadowice 1godz czasami dłużej. Co do przejść granicznych to każdy ma swoją teorię. Ja 3 razy jechałem przez Chyżne i zawsze tak tak traktor lub autobus i 20 km/godz.
Przez Zwardoń też nie lepiej. Ale w tym roku jadę juz od siebie czyli 1300 km autostrady. Więć wszystkim z południa współczuje.
Tak na marginesie to w majowe wolne byłem w Jeleniej Górze 570 km w 5 godz. bo jechałem przez Niemcy. Czego nam brak to autostrad i to nasz problem
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 10.05.2006 09:21

wlodek napisał(a):. Kraków Chyżne zakopianka czyli tylko korek a i droga do Chyżne też wąska z naszej i Słowackiej strony jeszcze w dodatku same zakręty i jak dostaniesz sie za np. traktor to powodzenia :P

tak naprawde tej "trudnej" zakopainki jest ok 30km myslenice- rabka
pozniej do chyznego fajna droga
fakt przejezd prez orawe do kralovan trochu kreta ale napewno mniej niz z zwardonia do zyliny
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 12.05.2006 12:00

noyle napisał(a):
Lider16 napisał(a):No i właśnie tu mam dylemat. Niby przez Zwardoń jest bliżej ale czy gorsza droga nie wydłuży przejazdu. Z drugiej strony remontowana zakopianka oraz remonty na Słowacji wspomniane powyżej też nie nastrajaja optymistycznie.

z doswiadczenia do zyliny przez chyzne 3,5 h
prez zwardon 5 h
a zakopainka jezdze co drugi dzien i nie jest tak najgorzej
za to pomiedzy bielskiem a zywcem przewaznie jazda 30km/h

drogę na zwardoń odradzam - jechałem tam końcem kwietnia z kierunku od suchej beskidzkiej. w drodze powrotnej z cro wybrałem wariant przez cieszyn - w sumie było lepiej, choć oczywiście nie dobrze. w ogóle to nasze dylematy to wybór między dżumą a cholerą. :cry: pozdrawiam
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 12.05.2006 13:35

rafał krasoń napisał(a):
drogę na zwardoń odradzam - jechałem tam końcem kwietnia z kierunku od suchej beskidzkiej. w drodze powrotnej z cro wybrałem wariant przez cieszyn - w sumie było lepiej, choć oczywiście nie dobrze. w ogóle to nasze dylematy to wybór między dżumą a cholerą. :cry: pozdrawiam

Co w drodze TAM było niedobrego?
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 07.07.2006 09:03

Witam, ja tak samo przez Chyżne sie wybieram - tylko powiedzcie mi w ktorym miejscu wpadacie na tą autostrade D1 na Bratyslawe - powiedzmy ze jestesmy w Dolny Kubin i teraz co ? drogami na Ziline czy wczesniej gdzies na ta autostrade np w Likavka albo Sucany ? jak jedziecie?
kw
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kw » 07.07.2006 10:27

Z Kubina można na Kralovany, ale to dłuższa trasa.
Można wprawdzie gorszą drogą 583, ale krócej i historycznie - w
Terchovej urodził się Janosik.
Za Żyliną autostrada zaczyna się koło Poważskiej Bystricy.
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 07.07.2006 10:56

Hmmmm ale przecież autostrada ciagnie sie juz od Liptowski Mikulas, potem Ruzomberok potem dopiero Zilina, Povazska Bystrica i tak do Bratyslawy......... a wiec czy moge wczesniej przed Zilina wpasc na ta autostrade? tak więc bedąc w Dolny Kubin jak jechac aby sie najszybciej wlaczyc w autostrade ?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 07.07.2006 11:04

MarChor napisał(a): - powiedzmy ze jestesmy w Dolny Kubin i teraz co ?
Kilkanaście kilometrów za granicą w Chyżnym aż prawie do Dolnego Kubina (na Słowacji) są roboty drogowe. Ruch odbywa się na przemian więc są korki.
MarChor
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarChor » 07.07.2006 11:09

To co proponujecie? jak z Chyżnego na autostrade D1 - Bratislava sie dostac bez korkow i innych niespodzianek?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa do Żyliny - przez Chyżne czy przez Zwardoń? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone